fbpx
Животът с деца

Какво (трябва да) помните от детството на детето ви

1 август 2017

Казват, че споменът е единственият рай, от който никой не може да ни изгони. Когато в живота ни се появи малкото човече или човечета, искаме да спрем времето и да запечатаме всеки миг. Така е всеки ден, защото докато бебето расте, ни поднася уникални моменти – от момента, в който прави първата си стъпка до момента, в който открива, че обожава да яде фалафел.

Предлагаме ви една кратка разходка из носталгията на важните и неповторими моменти от детството на вашето дете, които наистина трябва да запечатате в ума си. Със сигурност ще запомните първите стъпки, първото зъбче, първата думичка, всичко първо – но искаме да ви напомним да не забравяте и следните няколко важни неща.

Първото приятелче, което детето ви самó ще си намери

Често освен първо, това приятелствто е и малко изненадващо, защото може първият приятел на детенцето да се окаже бездомно куче, или съседската котка, или непозната баба в магазина...Не подценявайте животните, колкото и големи да са – най-много да лепнат на детето една влажна целувка, с която да запечатат новата си и вечна дружба.

 

Да гледате заедно вашето любимо детско

Повечето от нас се радваха на съвсем ограничен набор от детски едно време, сред които първенец беше „Милион и едно желания“. Да преживеете емоцията от собственото детство, да споделите този личен спомен с вашето дете – това определено е един от малките семейни празници, които не трябва да пропускате.

Първото му самостоятелно хранене

Независимо дали следвате по-разпространения метод на захранване с пюрета или се водите от ЗВБ (захранване, водено от бебето), първият път, когато видите детето само да яде парченца авокадо със собствените си ръце, е животопроменящ момент. Много е възможно освен да го опита на вкус, да си намаже и косата и лицето с авокадото, но дори и в този момент ви съветваме просто да запазите топлия, комичен спомен, а не ядосаните емоции от нацапаната коса и размазаното авокадо.

Когато самичко отпразнува храната, паднала от небето

Ако имате две деца и по-голямото празнува рожден ден, твърде вероятно е да видите как то изпуска част или цяло парче от тортата. Тогава ще видите и малкото, което като че ли досега е тенирало за този момент! Много усилено вдигане на торта от земята, незабелязано облизване и връщане на земята. Споменът за беззъба, но супер доволна усмивка, е това, което трябва да запазите. Ако с торта не се получи, ще стане с друга храна.

 

Простичките неща

Ще запомните завинаги образа на детето, което ирае на пясъка и събира мидички в шепа, или подхвърля надуваема топка, или строи пясъчен замък. Завинаги ще помните смеха на детенцето си от тези простички мигове и тези спомени ще ви топлят.

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross