Ние и детето

"Какво са един-два шамара?", пита БПЦ

11 февруари 2019

Преди няколко дни Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за Националната стратегия за детето, като настоя за реакция на текстовете.

Новата стратегия 2019 - 2030 беше публикувана за обществено обсъждане през януари и предстои да бъде разгледана и гласувана от Министерски съвет.

Част от възраженията в позицията на БПЦ се отнасят до пълната забрана за телесно наказание над деца, като в становището на Светия синод се говори за "допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение".

От БПЦ настояха и да се направят промени в други закони, с които да се забранят абортите, като това според тях би решило демографската криза.

По тези два момента от позицията на БПЦ говори митрополит Антоний в сутрешния блок на NOVA "Здравей, България" след като родителските асоциации излязоха с позиция срещу становището на църквата.

„90% от родителите смятат, че физическото наказание не е ефективна възпитателна мярка“, посочи Мария Брестничка, координатор в „Националната мрежа за децата” относно критиките на Църквата за пълна забрана за физическо и психическо насилие. „Когато стигнем до това защо тогава го използват, получаваме като отговор „Не зная какво друго да направя/ Кипна ми/ Падна ми пердето”. Затова въпросът е какво можем ние да направим, така че родителите да намерят алтернатива на телесното наказание, което спира моментното поведение, с което не сме съгласни, но в никакъв случай не учи детето на поведението, което очакваме от него”, коментира още Брестничка.

От Държавната агенция за закрила на детето отказват засега да коментират позицията на църквата, както и текстовете в Националната стратегия за детето, тъй като те още не са официални, съобщи още NOVA.

По повод възраженията на родителските асоциации, митрополит Антоний каза, че в позицията на църквата не ставало въпрос за насърчаване на насилието, а за правото на възпитание, което принадлежи на родителите. За абортите той каза, че църквата няма как да толерира отнемането на човешки живот, което е право единствено и само на този, който дава човешкия живот – Бог.

Ето част от интервюто с митрополит Антоний, което може да изгледате в оригинал тук:

Водещ: Насърчава ли църквата боя на децата вкъщи?

Митрополит Антоний: Всяка една крайност не е приемлива. Българската православна църква, изхождайки от настоящата Национална стратегия за детето, изказа своите притеснения относно прекалените правомощия, които тази стратегия дава на детето в ущърб на родителите

Водещ: Не е ли смешно това като формулировка – „прекалени правомощия на детето в ущърб на родителите"?

Митрополит Антоний: Като че ли тази стратегия защитава детето, не родителите. Тук не става въпрос, че църквата насърчава шамарите или насилието, а за това, че възпитанието на детето е изконно право на родителите. Всеки един от нас като малък е получавал по един-два шамара и това по никакъв начин не ни е направило агресивни…

Според църквата, възпитанието трябва да става с необходимата любов и грижа към детето. Но изключвайки физическото наказание като цяло, тази стратегия поставя родителите в едни рамки, от които те трябва да не излизат независимо от контекста на всеки индивидуален случай.

Водеща: Относно позицията ви за абортите, взети ли са под внимание всички възможни кризи, свързани със забраната им – голям брой изоставени деца, деца, които живеят под голям риск от бедност и насилие?

Митрополит Антоний: Абортът е грях, отнемане на човешки живот и ние няма как да толерираме това отнемане, което е право единствено и само на този, който дава човешкия живот – Бог. И през 2020 г., и през 2030-а, и през 2040-а абортът ще бъде грях.

Затова трябва да се заложи повече на нравственото и моралното възпитание на младежите, за да се знае, че безразборните отношения водят до нежелателни бременности, а те до – аборти.

Водещ: Едно 17-годишно момиче, ако е забременяло, след като е било изнасилено, какво ще му кажете – „Бог така реши“?

Митрополит Антоний: Това е въпрос, който касае личното решение, но църквата няма как да одобри аборта. Тя го одобрява само в случай, когато има медицински доказани причини, които застрашават живота на майката.

Водещ: Говоря за изнасилено 17-годишно момиче, което иска да направи аборт. Църквата какво му казва? „Мило момиче…“

Митрополит Антоний: Ами, Църквата трябва да работи с него и да му каже, че абортът е убийство. В крайна сметка детето може да е здраво и всичко да е наред. А може пък по този начин (с аборта б. ред.) тя да се лиши от правото си да има деца след това…


Още по темата

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross