Кампании

Какво разказва женското бельо за насилието

10 юли 2018

Кампаниите, които целят да постигнат по-голяма информираност и осъзнатост за мащабите на домашното насилие срещу жени, включително тормоз от бивши партньори или хора от обкръжението на жертвите, стават все по-въздействащи и провокативни.

Вчера сутринта Кристина Георгиева публикува снимки в групата Видяно в София от столичния трамвай 22, в който бяха окачени различни части от женско бельо. На етикетите на всеки продукт са разказани смразяващи истории за насилие, извършени от близки или познати на жените и завършили със смърт за жертвите. Сред тях са добилите публичност случаи на Хюлия Маджар, Виола Николова, Симона Великова.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Това прави 25% или около милион подлагани на тормоз жени, много от които не доживяват да се измъкнат от този капан.

Двуезичната герила кампания протича и в други линии на градския транспорт, включително в метрото, и е поредната, която цели да привлече внимание върху проблема, за който у нас се мълчи.

Масово хората, които са свидетели на домашно насилие, извръщат поглед или се правят, че не чуват. Заради липсата на реакция, инертно мълчание и безразличие към по темата преди няколко месеца бе създаден и въздействащият проект Beat, отправил въпроса Защо викаме полиция за силна музика, но не и за домашно насилие? 

Въпреки че кампанията с дамско бельо насочва вниманието върху ужасяващ с мащабите и фаталните си последствия проблем, тя вече има своите критици и конспиративни теоретици. Докато очакваме авторите на кампанията да обявят нейните официални цели, ви питаме: По-шокираща ли е появата на бельо в градския транспорт от убита от партньора си жена? Как трябва да се говори за домашното насилие, за да намалим мащабите му и фаталните последствия от него?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross