fbpx
И аз съм човек

Какво правим с яслите и детските градини? Отворено писмо до Министерски съвет

6 май 2020

Както неведнъж през последните няколко дни писахме, нещата с отварянето на училища и детски градини са изключително динамични. За училищата някак си стана ясно. Остават затворени, на изпит ще ходят седмокласниците и абитуриентите.

За детските градини обаче решенията далеч не са така категорични. В един ден още се умува кога и как да бъдат отворени, на следващия вече се е взело категорично решение да не се отварят, няколко дни по-късно отново се обмисля дали все пак да не се отворят една трета от детските заведения или даже половината...

Тази несигурност и лутане от една крайност в друга допълнително изнервят и без друго изнервените родители, които от една страна се притесняват за децата си, а от друга – за работните си места. Защото, ще се съгласите, ако си родител на дете до 12-годишна възраст няма къде да го денеш, то не може да остава без надзор, а ти трябва да ходиш на работа, ако все още имаш такава.

В тази връзка неуморната Антонина Кенова (мотор на гражданската инициатива "За качествена и иновативна образователна система"), на която са благодарни хиляди родители заради отдадеността да се бори със системата на началното детско образование там, където наистина се налага борба, направи проучване, а след това представи данните му на правителството.

В отвореното си писмо до Министерски съвет, което публикуваме, тя посочва защо е важно да се помисли КАК, а не КОГА, да се отворят градините и яслите, и споделя данните от нейната анкета в социалните мрежи.


О Т В О Р Е Н О П И С М О

ДО
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Родителите на деца до 12-годишна възраст са изправени пред редица предизвикателства. Съвместяването на дистанционна работа, дистанционно обучение, гледане на дете в предучилищна и начална училищна възраст доведе до огромно напрежение в семействата към днешна дата.
Онези сред вас, които имат малки деца, нямат нужда от много обяснения – убедена съм, че ме разбирате и от първите три изречения.

Настоявам да изискате 3 независими становища на епидемиолози. Има разнопосочни мнения и сред тях, но всички разбрахме, че този вирус няма да отмине и трябва да се научим да живеем с него. Вместо да излизате и да ни казвате, че няма как да отворят градините, време е да потърсите начини КАК да отворят под определени условия.

Убедена съм, че и да не отворите градините от 14.05, вие сте длъжни да осигурите алтернатива за детето на медицинската сестра, която писа, че е изправена пред решението да го води със себе си на работа. Или пък самотната майка, която трябва да работи, защото това е въпрос на оцеляване. Или учителката с дете от рискова група. Всъщност случаите са разнообразни, няма да изброявам. Вие просто трябва да помислите за всички!

Ефективна мярка за ограничаване на COVID-19 ли е затварянето на детските градини и училища? “Нямаме достатъчно данни от другите държави.” Но продължителното им затваряне със сигурност крие редица отрицателни последици за обществото и децата не само в България.

Кой работодател ще иска да наеме майка на малко дете на работа? И преди 13.03 беше трудно. Кой работодател ще държи работното място на майка, която е неефективна в дистанционната си работа, или пък да ѝ пази работното място, а работата да остане несвършена. Това е икономически неизгодно за бизнеса.

Забравихте и децата със специални образователни потребности, които нямат достъп до терапия. Често тя е в частни центрове, с малък брой деца. Забравихте и за частните детски градини, ясли, центрове, родителските кооперативи, които спазват редица изисквания на МОН, МЗ и др., и не работят с препълнени групи.

С днешните изказвания в медиите за отваряне на ½ или ⅓ от детските градини, още повече се настройват родители и учители едни срещу други, че и помежду си. И не само. Сякаш чакате да видите реакция и под натиск да вземете решение? Аз не искам това!

Вие сте там, за да предложите план за действие, възможни решения, които да са базирани на професионални становища на ЛЕКАРИ епидемиолози, а не под натиск на тълпата!

И не, няма какво да чакаме другите държави. Знаете ли защо? Защото никъде в Европа няма група от 40 деца с един учител! Никъде в Европа няма деца в яслена възраст, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се гледат от медицински сестри. Имаме нужда от наш план, наши мерки и възможни решения. И най-накрая истинска промяна в образователния модел за децата от 0 до 7г.

Виждам много пропуски в изказванията на министри по темата, очевидно непознаващи особеностите на българските детски градини – площ, брой деца, брой педагози и помощен персонал. Първо трябва да решите КАК да отворят детските заведения в България, а не кога! Не виждам да го правите.

Предоставям резултати от анкета, публикувана от мен в социалните мрежи миналата седмица. Не претендирам за представителност, но е важно да посоча, че процентът на родителите готови да пуснат децата си в ясла и градина, вече не е 40%.

“Да отворят ли детските градини и яслите от 13 Май?
Имайки предвид, че сме на прага на най- здравия сезон от годината – лятото. Имайки предвид, че нищо по-добро като епидемиологична обстановка не ни очаква през септември. Имайки предвид, че през лятото имаме възможност да използваме в пъти по-големи пространства отколкото през зимата. Имайки предвид, че много по-малко родители ще са принудени сега да пуснат децата си на градина, имайки все още възможност да ги задържат доброволно вкъщи и поетапно да ги пускат, отколкото през септември, когато вече 7 месеца ще са престояли вкъщи, с тотално разхлабен имунитет вследствие на продължителната изолация и принудени от нарастващата безработица и настъпващата зима всички ще се юрнат вкупом към градините и ще предизвикат сигурен бум на заболеваемостта. Гласувайте моля !”

1. Вие сте? (21,359 responses)
- родител 17,179 (80,4%)
- ангажиран в детска градина/ясла 2,681 (12,6%)
- и двете 1,499 (7%)

2. В коя област се намирате? (21,359 responses)
София 7,599
Пловдив 1,579
Варна 1,604
Бургас 1,544
Благоевград 599
Перник 277
Кюстендил 176
Враца 719
Монтана 274
Видин 106
Плевен 382
Ловеч 168
Пазарджик 277
В. Търново 662
Габрово 395
Стара Загора 1,062
Смолян 299
Хасково 366
Кърджали 138
Русе 714
Силистра 147
Добрич 428
Търговище 397
Шумен 605
Разград 159
Сливен 345
Ямбол 338

3. Трябва ли да отворят детските градини и яслите от 13 май? (21,359 responses)
-Да, при строго спазване на хигиенни и противоепидемиологични мерки, без задължително присъствие 15,629 (73.2%)
-Не. Да останат затворени до септември 4,836 (22,6%)
-Не. Да останат затворени до намирането на ваксина 894 (4,2%)

4. Бихте ли пуснали детето си на градина ако градините/яслите са отворени на 13 Май? (за родителите отговорили с ДА на 3-ти въпрос) (19,652 responses)
-да 13,644(69.4%)
-не 6,008 (30.6%)

С уважение и на ваше разположение за допълнителни въпроси,
Антонина Кенова,
просто родител

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross