fbpx
Животът с деца

„Какво ми носиш?"

31 юли 2017

Сигурно сте ходили на детски рожден ден, с подарък под ръка и дете в другата. Около нас има много деца, затова често ни се случва да ходим на такива събития. А забелязали ли сте едно нещо, което коренно отличава детските рождени дни?

Случвало ни се е и с отварянето на вратата рожденикът вместо поздрав, да пита „а ти какво ми носиш?“, което, ако не е била симпатичната му майка, с която се познаваме от две столетия, щеше да е достатъчна причина да му кажеш, че Дядо Коледа не съществува и да си тръгнеш с подаръка в ръка.

Случвало се е и да ходим на детски рождени дни, от които не искаме да си тръгнем.

Това е разликата - дали детето ще отвори подаръка по време на партито или след това.

Кой решава дали подаръкът да се отвори при поднасянето или после на спокойствие?

Обикновено това в България е майката, защото обикновено тя е домакинята, която организира детските събития, посреща гостите и определя цялата организация (или липса на такава) на детското парти. Може да ви звучи даже малко казармено, но е така – дори един скромен семеен обяд по повод рождения ден на малкото дете си е като микро-ивент-мениджмънт.

Искаме днес да споделим с вас за ползите, които сме научили от това детето да не отваря подаръка веднага щом го получи на рождения си ден.

Повечето родители изобщо не обръщат внимание и не са мислили специално за този момент от рождения ден на хлапето и обикновено причината е чисто удобство – просто оставят детето да разкъса нетърпеливо опаковката, да извади подаръка и да хукне да го пробва и показва, а мама или татко примирено събират трилионите късчета хартийка, панделка и стиропор от четиристотинпетдесеиосмата кутийка, която милинкото им е отворило за последния час в коридора.

За тези майки и за другите, които сега караме да се замислят, искаме да споделим три основни причини детето да изчака гостите да си тръгнат и тогава да отвори подаръците:

Децата, които са му на гости, може да се почувстват кофти от това. Дали е въпрос на завист или искрена тъга, поне на едно дете ще му стане тъжно при вида на чужд отворен подарък. На парти за рожден ден се очаква всички да се забавляват и да са радостни, а не тъжни, нали?

Има и други възможни причини рожденикът да не отваря подаръците пред останалите деца: може родителите на някое дете да не са имали възможност да купят толкова голям/скъп/хубав/забавен/искан и прочие подарък, може изобщо поради някаква причина да не са купили подарък, може да са подарили нещо, което родителите искат, а рожденикът - не, или нещо, което детето вече има, или пък точно играчката, която друго дете на рождения ден иска...

Можем да изреждаме до безкрай възможни причини другите деца да се натъжат, ако рожденикът отваря пред тях подаръците си, но се надяваме, че схванахте идеята. Оставете това за след като гостите си тръгнат и така няма да има ревност, завист, разплакани деца и ненужна олелия.

Всъщност детето гледа и чака подаръка, а не госта си. Детският рожден ден трябва да е събитие за събиране на приятелите на детето, за прекарване на хубави моменти заедно, а не количествена сметка на събрани вещи. Когато целта ви е детето да трупа спомени с приятелчетата и гостите си, а не да трупа нещата, които са му донесли, учите детето на приоритети. Така ще го научите да не измерва приятелството по размера на пакета, което другото дете или родителите му са донесли. Да не говорим, че започне ли късането на опаковката, няма сила, която да задържи вниманието на малчуганите в детското парти или играта.

Това поставя определени очаквания към децата и родителите им. Важно е да научим децата си да ценят всеки подарък и всяко хубаво нещо, дори и малко. Когато едно дете е заобиколено от много и различни по големина, опаковка и форма подаръци, колкото и да е възпитано е много трудно за него да уважи и да се отблагодари еднакво да всички, без да обиди някого за (големината/цвета/формата/броя на) подареното.

Няма как детето да прикрие искрената си радост от мечтан подарък и да не си проличи, когато е просто любезно и възпитано. Тази реакция може да обиди другото дете или родителите му и следващият път да намерят извинение да не дойдат, или пък да се опитат да надскочат себе си с нов, по-скъп, по-голям, по-хубав (и по-безмислен и ненужен) подарък като компенсация.

Ако детето си отвори подаръците, когато гостите вече са си тръгнали, дори някой подарък никак да не му хареса, няма риск друго дете или родителите му да видят разочарованието на рожденика, а това определено помага да не се разваля приятелството между малки и големи.

Споделихме с вас аргументите ПРОТИВ отварянето на подаръците пред гостите, но наистина искаме да чуем вашите аргументи ЗА. Пишете смело и не се притеснявайте – кажете дали е въпрос на семейна традиция, разкажете за хубави и лоши преживявания, когато вашето дете е получавало подаръци или вие сте се оказвали в някоя от горните ситуации. Изобщо, пишете, не ни жалете!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross