И аз съм човек

Какво дишаме, когато навън "мирише на зима"?

22 октомври 2021

Има един популярен виц за човек, който отишъл на планина и изпаднал в паника, защото не виждал какво диша. Обикновено, след като го чуем за пет хиляден път, и хубаво се посмеем, си казваме - ами то не е виц, Минке, а чистата истина. И така, ето ни отново на прага на ноември – месецът, в който трябва да ходим на планина, за да не виждаме какво дишаме. Месецът, в който казваме, че „навън мирише на зима“, което е много смешно, защото зимата всъщност не мирише. Ако идете на планина, ще разберете. Тя наистина не мирише.

Виж, дървата, кюмюра и всички боклуци, които се горят в разни предприятия и в хорските къщи, смърдят яко, както и газовете от автомобилите, и когато отворим прозореца в Младост или на булевард България, или на Солунска, и хубаво вдишаме въздуха, си въобразяваме, че това е миризмата на зимата. Или когато прострем на балкона, а на другия ден гащите миришат на мъгла.

Не, това не е миризмата на зимата като зима, а на зимата, която ние имаме в България. Това е миризмата на всичко, което въздухът ни съдържа и което не трябва да е там.

КАКВО ИМА ВЪВ ВЪЗДУХА, КОГАТО ГО ВИЖДАМЕ

Ами, в него има най-различни неща, като фини прахови частици и разни съединения, получени в резултат на химични реакции – азотен оксид, олово, приземен озон, въглероден оксид, серед диоксид, азотен диоксид и амоняк например.

КАК НИ ВЛИЯЕ МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ

Според Световната здравна организация (СЗО), 4.2 милиона смъртни случаи на година се дължат на излагане на силно замърсен въздух. Представяте ли си го? ЧЕТИРИ МИЛИОНА И ДВЕСТА ХИЛЯДИ ДУШИ. Това е повече от половината население на България, което умира всяка година заради мръсен въздух.

От смога над градовете до тютюневия дим в домовете, мръсният въздух е огромна заплаха в световен план. Почти 9 от 10 човека са изложени на толкова високи нива на мръсен въздух, че рискуват да се разболеят от сърдечни болести, инфаркти, инсулти, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), пневмония.

Силно негативните ефекти върху здравето не идват накуп и веднага, а се натрупват с времето, но въпреки това дори напълно здравите хора могат бързо да развият респираторни симптоми при силно замърсен въздух. Колко бързо и тежко ще ни засегне мръсният въздух зависи и от моментния ни здравен статус, от вида замърсяване и концентрацията му във въздуха, както и колко дълго сме изложени на този риск.

Най-общо казано, мръсният въздух предизвиква респираторни затруднения (кашлица, трудно дишане, задъхване), стресира сърдечно-съдовата система и дробовете, които трябва да работят на по-високи обороти, за да осигуряват кислород за клетките, уврежда дробовете и намалява капацитета им, води до астма, бронхит, емфизем и вероятно – рак.

Мръсният въздух е причина да живеем по-малко и да сме по-болни, и засяга особено силно хора, които така или иначе имат белодробни заболявания, също бременните, хората, които работят на открито, атлетите, трениращи дълго на открито, възрастните и децата под 14 години,

ЕЕФЕКТИ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ

Приземният озон се образува при реакцията на летливи органични съединения и азотния оксид с ултравиолетовите слънчеви лъчи. Най-големите източници на летливи органични съединения и азотен оксид са коли, камиони, бусове, строителни и селкостопански оборудвания.

Приземният озон достига най-високите си нива следобед и ранните вечерни часове, и най-често през лятото, когато си въобразяваме, че няма замърсяване на въздуха. Той е силно дразнещ и предизвиква спазми на дихателните пътища, а може да предизвика и бронхит, астма, сухо гърло, главоболие и умора.

ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ

Фините прахови частици (ФПЧ) с диаметър до 2.5 микрона са малките гадове в мръсния въздух, причиняващи респираторните проблеми, които много от нас имат в зимните месеци. Те представляват комплексна материя от пушек, метали, нитрати, сулфати, прах, вода, частици, отделяни от гумите на колите, въглерод.

ФПЧ могат да бъдат отделяни директно от пушека на огъня или пък да се отделят в атмосферата като реакция на газовете – например на азотния оксид. Ефектът от вдишването им е ясен – респираторни проблеми, трудно дишане, хроничен бронхит, сърдечен удар, преждевременна смърт на хора със заболявания.

МРЪСЕН ВЪЗДУХ И У ДОМА

Ако смятате, че си решавате проблема с мръсния въздух в момента, в който затворите прозореца, жестоко се лъжете. Въздухът вкъщи може да бъде също толкова мръсен благодарение на праха у дома, на изпаренията от всякакви битови химически препарати, неща, които готвим или горим в камината, от газови бутилки и котлони.

При всяко от тези действия се отделят различни съединения – най-често въглероден оксид, азотен оксид, фини прахови частици, а ефектите от тях вече ги знаете. Това обаче не е всичко – добавете тютюневият дим и разни ужасни неща, като мухъл и акари, и ето ви един хубаво замърсен въздух, който всички вкъщи дишат.

Според СЗО почти половината от смъртните случаи вследствие на пневмония при деца под 5-годишна възраст са причинени от фините прахови частици вкъщи. Около 2.6 милиарда души по света пък готвят, използвайки твърдо гориво (дърва, отпадъци, въглища, животинска тор), керосин или просто използват печки, които не функционират правилно.

Респективно, повечето от тези хора живеят в бедност, в страни с ниска или средна доходност на глава от населението. В жилища с лошо проветрение пък могат да бъдат отчетени 100 пъти по-високи от допустимото нива на фини прахови частици.

КАКВО ДА НАПРАВИМ - ИНДИВИДУАЛНО И КАТО ОБЩЕСТВО

Много неща и всичките няма да доведат до скорострелно подобрение. Накратко – за да дишаме добър въздух у дома, трябва да направим комбинация от неща. Да не пушим, да използваме природосъобразно гориво (електричество), да проветряваме, да не използваме тежка битова химия, да не горим отпадъци, както и дърва. Дървата не са въобще природосъобразни, въпреки че масовото схващане е точно такова, особено когато са влажни. И дотук влияем само да въздуха у дома.

Сега и за този навън.

Можем да му повлияем, като имаме позиция и настояваме въпросът за качеството на въздуха да е сред приоритетните национални въпроси.

Да не ползваме автомобили, когато въздухът е замърсен.

Да искаме да живеем в държава, в която не се ползва твърдо гориво за отопление.

Да си купуваме електрически коли – това е повече в сферата на пожелателното мислене.

И въобще, да се грижим за тази природа и този въздух, да имаме критично мислене и да се интересуваме от темата, защото вицът от началото на този текст много скоро въобще няма да е смешен.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross