fbpx
И аз съм човек

Какво да правим, когато „Не сте класирани на този етап“?

20 юли 2017

Много родители са получавали този електронен шамар от Общината, злокобният имейл, от който лъха на предстоящ разговор с началството, дълбочинно гмуркане в интернет за целодневни занимални, обаждане в банката, за да калкулираме дали след частната ясла все още ще можем да си позволим три хранения дневно и изобщо - все непоискани емоции.

След като минат тиковете и гневът от поредния имейл от държавата, която много иска да имаме деца, но забравя, че не ги раждаме навършили 18 години и готови за пазара на труда, сядаме да мислим какво да го правим това дете. За това дете, за което няма място в ясла или детска градина в нашата и близките общини (защото, според Общината, ВИНАГИ има незаети яслени места, но те са в ясла на ооло 248 км от дома ви).

Мислихме, мислихме и ето какво измислихме в помощ на всички майки, като алтернатива на държавната ясла или детска градина. Нито една от алтернативите не включва рушвет, строителство на нова ясла зад блока и вадене на фалшиви документи на детето.

Обикновено яслата е студеният душ, който маркира непреходния момент между „вземи тези няколко месеца/година от работа, да си гледаш бебенцето, да се гушкате и да си гукате“ и „отпуската свърши, девойко, айде, марш обратно на работа“.

Какви са алтернативите?

Връщате се на работа на пълен работен ден. Наемате детегледачка за 50 часа седмично (ще видите, че това е минимум) и уикендите се превръщат в свещено семейно време. Очакваните нерви включват търсене на подходяща детегледачка, срещи с непознати кандидати, изпомпване на кърма в офиса, бързане от и за офиса.

Уговаряте се да работите на непълен работен ден. Тук веднага ви обръщаме внимание, че това ще има незабавно отражение върху финансите ви. От гледна точка на детегледачка, разликата между това да наемете помощ за няколко часа или уж “половин ден” и цената за цял работен ден няма да е толкова огромна в дългосрочен план.

Очакваните нерви включват най-вече стиковане на графика ви между работата и детегледачката, бързането от и за работното място и това, че винаги трябва да имате план Б, в случай, че не можете да се освободите от работа в уречения час. Ще трябва да сте адски стриктна със себе си. Има огромен риск да работите вечер от вкъщи, за да наваксвате в работата – което на практика значи, че ще работите повече за по-малко пари. На теория ще прекарвате повече време с детето, но на практика ... да бъдем реалисти.

Напускате работа и оставате у дома да гледате детето или децата (или вашият партньор го прави). Това е огромно финансово хапче за преглъщане, ако досега сте разчитали на две заплати (както са повечето българско семейство). Всъщност доста хора вземат това решение и се справят, поне за избраното от тях известно време, докато детето или децата тръгнат на детска градина или училище.

Организирате насрещни работни графици с партньора ви. Това е изненадваща и нова идея, за която чухме от приятели в чуждестранни корпорации, която ни се струва интересна. Ако работата ви позволява, разбира се, нагласете работните си графици така, че единият от вас да ходи на работа от 6 сутринта до 14 часа, а другия от 12 на обяд до 8 вечерта.

Това ни се струва най-възможно като алтернатива на стандартния работен ден, като изключваме обичайната обедна почивка. В този случай ще се налага да мислите за детегледачка само за около два часа на обед – ако имате отзивчиви съседи, с които можете да направите такава уговорка, работният ви живот е спасен. Лошото на този вариант е, че ще жертвате времето, което прекарвате с партньора си, и ще се виждате само през уикендите. В дългосрочен план може би това не е най-подходящата алтернатива, ако не сте абсолютно убедени, че връзката ви ще удържи.

Записвате детето или децата в частна ясла. Не сме запознати с ценовата гама на тази услуга извън София, но за територията на София град цената за целодневна занималня (тип ясла) започват от около 400+ лв. месечно (ако заплатите таксата за цяла година наведнъж). Можете да калкулирате дали наемането на детегледачка ще е по-възможно за семейството ви, като ориентировъчно (отново за София), тези услуги за почасово гледане между 8 и 18 часа се заплаща по минимум 4 лева на час, а при плътна заетост за цял месец, от 9 до 17 часа, детегледачката ще ви струва между 450 и 850 лева месечно.

Искате помощ от роднините. Ако успеете да си нагласите работния график така, че в някаква част от седмицата да работите от вкъщи, за останалото време можете да помолите близки или роднини да помогнат с гледането на детето или децата. Това, освен че помага на вас, е ужасно полезно и за децата – социализират се, учат се на различни взаимоотношения, а и определено ви спестява средства (въпреки че дори и да не плащате на час, ще се погрижите за разходите за времето, през което гледат децата ви).

Кооперирате се с колежка или приятелка. Има вариант, при който вие да гледате вашето и на колежка/приятелка детето, след което се разменяте и тя гледа вашето. Има и често срещана схема, при която две майки наемат една детегледачка за двете деца. Удобното е, че двете майки-колежки са с почти еднакво работно време и месторабота, познават се и децата се сприятеляват, което улеснява и майките, и детегледачката. Да не говорим, че финансово е по-изгодно!

Вземате бебето/детето с вас на работа. Тази идея я оставяме по-скоро като въпросителна към майките в България, които наистина имат възможност да вземат бебето или детето си с тях на работа. Има ли ви, къде сте, как изглежда шефът ви, какво работите, как е усещането?

Комуналните ясли и занимални стават все по-популярни. Родителските кооперативи за отглеждане на деца представляват малки кооперативни центрове, в които участват няколко родители, които се обединяват, за да осигуряват на своите деца качествена програма за ранно обучение. Потърсете в Гугъл кооперативно гледане на деца и ще намерите доста такива групи у нас.

Ако работата ви позволява, работете с партньора си от вкъщи. От опит знаем, че комбинацията „работя от вкъщи + гледам дете = 0 свършена работа и 0 отгледано дете“, затова, ако има кой да ви помага през това време, или партньорът ви също да работи от вкъщи, за да разделите работните графици, би било чудесно.

Ако сте двама, можете да разделите грижите по детето на две – преди следобедния сън и след това, за да може всеки от вас да работи на спокойствие в останалата половина.

Плюсът на тази алтернатива е, че спестявате времето, загубено в задръствания, разходите за транспорт и изгубеното семейно общуване.

Минусите са, че по средата на конферентния ви разговор детето може да нахлуе при вас и да се опита да ви сдъвче слушалките, докато мълчаливо се опитвате да му крещите да излезне веднага (както се случи преди няколко месеца с един клет журналист, двете му деца и съпругата му).

Споделете и вашите идеи как да изчислим алгоритъм работещи родители минус държавна ясла и детска градина, но без да хитрувате с баби, тъщи и свекърви.

Извън шегата - наистина жалко е, че родителите на едно или повече човечета, вместо да се радват на увеличеното си семейство и спокойно да гледат в бъдещето, изпитват усещането, че детето или децата им са бреме за държавната система.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross