fbpx
И аз съм човек

Каква е разликата между майката и домакинята?

17 януари 2020

Има ли все още семейни двойки, в които се смята, че жената и САМО жената трябва да се грижи за децата и домакинството, или ги оставихме в 19 век? Явно има. Подобни са наблюденията и на Кайла Елизабет Ръсин, която пише текст, публикуван в Cafe Mom, за да ни напомни, че има разлика между жена по майчинство и домакиня тип икономка.


Искам да обърна внимание на нещо, което ми тежи от известно време. Когато със съпругa ми решихме, че ще си остана вкъщи, за да гледам децата, се съгласихме, че ще бъда МАЙКА. Не съм домакиня, която си стои вкъщи.

Да, чистя от време на време през деня, но основната ми работа са децата. Повечето неща, които правя вкъщи, включват и тях по някакъв начин: занимания с прането, изпразване на миялната, прахосмукачка, прибиране на играчки. Искам децата ми да знаят, че поддържането на реда вкъщи зависи от целия отбор. Но ако изкараме целия ден в игра, в учене на нови неща, в ПОРАСТВАНЕ и вкъщи е бъркотия, оправяме всичко заедно със съпруга ми, когато той се прибере от работа.

Противно на нечии очаквания той не започва да ми се кара от вратата за купчината мръсни чинии в мивката – просто ги измива. Сгъваме прането заедно, след като ЗАЕДНО сме сложили децата да спят, и използваме това време да си говорим как е минал денят ни или каквото друго ни се върти из главите. Той върши по-голямата част от работата по двора, не защото аз не искам, а защото използва тези задължения, за да прекарва време с децата, учейки ги как да косят, да плевят и т.н.

Къщата е НАША, не само моя. Децата са НАШИ, не мои. Отказвам децата ми да ме запомнят като жена, която чисти през цялото време, и отказвам да ги уча, че домакинските задължения се падат само и единствено на майката. Стоя си вкъщи, за да присъствам в живота им, не за да държа къщата си безупречна във всеки един момент.

Ако искат да играем, ще играем. Ако искат да се гушкаме, ще се гушкаме. Ако искат да оцветяваме, ще направим шедьовър, който да окачим с гордост на хладилника. Ако искат да четем книжка, ще чета книжката колкото пъти пожелаят.

По никакъв начин не искам да кажа, че трябва да оставим къщата да тъне в мизерия, но ми се струва, че има страшно много мъже, които просто очакват домът да е безупречен, само защото съпругите им си стоят вкъщи.

Бидейки майки, не се отказваме от кариерата си, от общуването с възрастни хора, от заплатата и от акъла си с едничката цел къщата ни да блести като върха на Крайслер билдинг, когато мъжете ни се приберат вкъщи. И съм сигурна, че много жени са ужасно стресирани заради разхвърляната къща.

Вместо да обясняваш на жена си, че има трохи на пода, вземи метла или прахосмукачка и ги събери.
Вместо да крещиш за драсканиците с флумастер върху масата, я питай дали не е имала тежък ден и я прегърни.
Вместо да ѝ казваш, че е мързелива, защото не е сгънала прането, благодари ѝ, че отглежда децата ви и започни да сгъваш безкрайната купчина от самотни чорапи.
Вместо да сумтиш и да пуфтиш за нещата, които не са свършени, питай жена си какво е правила с децата, питай я дали са се смели, какво ги е научила, колко пъти им е казала, че ги обича, и след това изчисти кухнята.

Да съм майка, която гледа децата си вкъщи, несъмнено е един от най-големите подаръци, които някога съм получавала, но същевременно е и едно от най-трудните неща, които съм правила. Благодаря на съпруга ми по сто пъти на ден, че прави всичко това възможно, че работи здраво, за да се грижи за семейството ни. Не очаквам от него да се прибере след тежък работен ден и да изчисти и подреди цялата къща сам. Не съм очаквала той да поема всяко нощно хранене, когато децата бяха новородени бебета. Не очаквам да се прибере и да измие чиниите, преливащи от мивката; знам, че мога да ги измия заедно с децата на следващия ден.

Но съм благодарна, че не ме страх как ще реагира, ако къщата не е безупречна. Благодарна съм, че имам партньор, който разбира какво значи да си отборен играч и ще прави всичко споменато, без да се колебае.

Сърцето ми се къса, когато чувам как много жени са "мъмрени" от мъжете си, защото къщите не са тип топ, щом се приберат, или когато разбера, че съпрузите им не помагат в приспиването на децата. Да имаш семейство изисква огромни усилия от всички, включително и от децата. Това, че ходиш на работа и плащаш сметките, не ти спестява родителските или домакинските задължения.

Така че, уважаеми мъже, ако четете това, благодарете на жените си, че са се отказали от всичко, за да отглеждат прекрасните деца, които сте създали заедно. Уважаеми жени, благодарете на мъжете си, че има как да си останете вкъщи, за да гледате децата, и запомнете – бъркотията може и да почака.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross