fbpx
И аз съм човек

Йона - медицинският приятел на вашето йони

23 октомври 2017

Предполагаме, че щом четете това, значи може би сте над 12 години, вероятно вече сте имали първата си менструация, случило ви се е да посетите гинеколог и знаете що е то

СПЕКУЛУМ.

Да. Разбираме ви.

Прегледът при гинеколога е като да ходиш на зъболекар три пъти в седмицата и не винаги да те хваща упойката. Когато гинекологът посочи акушерския стол и ви помоли да легнете, знаете, че идва времето на спекулумът.

За тези от вас, които сега за първи път чуват и виждат спекулум - много се радваме да се запознаем, моля, разкажете ни къде и как сте живяли без спекулум досега?

Спекулумът е метално, студено и гадно птицечовко-подобно пособие за изследване на вашата вагина, което е измислено от "бащата на модерната гинекология" Джеймс Марион Симс. Основната причина за измислянето на спекулумът е да се "изследват вагиналните фистули".

Джеймс Марион Симс, обаче, е останал в историята и чрез един доста противоречив пробив - оперирал е цветнокожи робини ... без упойка. Той е усъвършенствал оперативните си умения, като се е упражнявал върху робини и бедни жени, след което е прилагал вече подобрените си и по-хуманни умения върху бели пациентки.

Но дори и върху тях той не е имал кой знае колко милост - извършвал е насилствена клитеродектомия или обрязване (или пълно премахване) на клитора по желание на съпруга или бащата на пациентката.

Така да се каже, спекулумът е най-нежното, което д-р Симс е оставил на пациентките си...

И така стигаме до съвремието, в което световната компания за дизайн frog, основана през 1969 г. в Германия, която всъщност става известна с дизайна на едни от първите продукти на Apple, решава да се намеси и да видоизмени дизайна на спекулума.

Дизайнерите от frog решават да създадат спекулум, който всъщност да носи приятно изживяване за жените.

И така се ражда ... Йони.

Тази дума може да ви звучи познато поради две причини - първата е свързана с една жена в България, която непрекъснато говори за "Ваше Йони", а другата е, че йони е санскритската дума за влагалище.

От компанията казват, че дизайнът на спекулума Йони (или Йона, както са го нарекли от frog) е революционен и включва три важни компонента - отваря се по три начина вместо два (като патешка човка), има по-дълга дръжка, така че вече не е нужно да се разчеквате на 90 градуса на акушерския стол, и е направен от силикон, който лесно се стерилизира, което означава, че не е студен като сегашния леден метален инструмент за мъчения.

Много ни харесва слоганът на новия продукт: Йона - здраве за хора с вагина. Ето тук можете да видите видео от експеримент, който компанията е направила, като е дала на мъже да разгледат какво представлява спекулума и да кажат какво мислят.

Окончателният усъвършенстван и изменен продукт още не е показан, но наистина нямаме търпение да го видим и (с темповете на навлизане на световни медицински открития у нас - след около двадесетина години) да го тестваме и ние!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross