fbpx
Бременност

И още от най-дразнещите неща, казвани на бременни жени

10 октомври 2017

В Майко Мила стриктно следваме мисията си да обогатяваме населението, със и без деца, с информация в дисциплината „Какво да НЕ правим и казваме на бременна жена“, защото всички знаем колко е гадно някой да ти казва и да прави нещо, което дразни и досажда. Особено когато сме бременни!

Да, писали сме вече по темата, но докато жените продължават да бременеят, списъкът с умнотии, които хората могат и да НЕ им казват, продължава да расте.

В днешия текст продължаваме с едни от най-най-дразнещите реплики, които бременните жени чуват от околните. Естествено, те са толкова широкоразпространени и толкова често повтаряни, че много хора ги намират за съвсем нормални и даже подходящи за започване на разовор с жена, която е бременна.

От опит знаем: ВИНАГИ има по-подходяща тема за разговор с една бременна жена от тази за големината на корема ѝ и какво е усещането да е ТОЛКОВА ГОЛЯМ, и в него да има нещо, което мърда, но ако много държите да ѝ напомните, че е огромна, кажете го само, ако има причина и смисъл, а не просто като констатация.

Макар и бременна, бъдещата майка също притежава уникалната способност да се вижда в огледалото и, колкото и да ви е странно, не е развила късогледство.

И изобщо, преди да кажете нещо от изброените на бременната жена срещу вас, задайте си въпроса: „Аз сега защо ѝ го казвам това?“, и ако не получите смислен отговор от самите себе си, вземете я попитайте дали ѝ се ходи на театър скоро или какво мисли за референдума в Каталуния.

"Сигурна ли си, че си в 22-ра гестационна седмица? Изглеждаш като да си поне в 38-ма! Сигурно ще родиш преждевременно."

Най-вероятно гинекологът, който следи бременността ви, е завършил медицина в някое онлайн училище и си е разпечатал дипломата на принтера вкъщи. Иначе няма как да бъде обяснено защо гинекологът ви смята, че сте в 22-ра гестационна седмица, но, ето, тука разни хора ви казват, че „изглеждате“ в 38-ма. Няма как да сте в 22-ра! Даже предлагаме да отидете при гинеколога с тази констатация и да нарочвате раждане в идните седмици, да не вземете пък да преносите!

"Явно носиш момиче, понеже коремът ти е високо. (Респективно ако коремът е ниско, значи е момче.)". Има и геометрични вариации в стил "триъгълен, островръх, объл, остър".

Освен ако не водите някаква статистика за височината на пъпа на жените и не мерите бременни и небременни, спестете този коментар. Той е изваден от същия съновник, в който пише, че със златен пръстен и въртеливи движение над пъпа се разбира С ТОЧНОСТ пола на бебето. А ако водите статистика, искаме да видим снимка на бременна с разнополови бризнаци.

„Е... нищо, другият път ще е момче/момиче.“ 

Това е една от най-най-най-дразнещите! Като че ли сме инкубатори, които имат надница за производство на еднакъв брой от всеки пол и трябва да се извиняваме, че имаме само момчета/момичета. Ало, това не е лотариен билет, който търкаш, докато ти се падне жълта камбанка! Това е нов човек, който създаваш и расте в тялото ти, и се загнездва в живота ти завинаги!

„Дано си върнеш формата отпреди бременността...“

Чакайте, моята форма откога е ваша работа? А и ако не си я върна, какво ще се случи?

„Аз раждах 24 часа без упойка и накрая ме шиха с 800 шева. Но съм сигурна, че при теб няма да е така!“

Това знаете ли какво е? Това е като да кажеш на първокласник, че вас са ви пребивали в училище до 8 клас. Или като да кажеш на сополивия човек до вас, че наскоро грипен вирус почти ви е оставил с увреждане. С други думи да кажеш такава тъпотия не само не помага, ами може и да навреди.

„Сега му е времето да спиш!“

Това, спането, с лихва ли е? Можем ли да го акумулираме? Възможно ли е сега да насъберем спане за идните десетина години? Ако докато сме бременни, не отлепим от леглото, това значи ли, че когато бебето се появи, 15-минутна дрямка ще ни е достатъчна, защото ще черпим от запасите сън преди това? Въобще, това със спането наистина е една от най-досадните реплики, особено към жени, които стават майки за първи път, които започват да се тревожат, че явно ще родят някакъв будилник, а не човешко същество, и че въобще те легло повече през тоя живот няма да помиришат! И когато това наистина стане... е, тогава не ви остава нищо друго, освен кротко да калкулирате колко часове сън НАИСТИНА сте пропуснали покрай детето - текстът ни Когато бях мил и спокоен човек (преди 6 660 часа) ще ви упъти къде да направите сметката.

„Леле, колко си голяма! Сигурна ли си, че всичко е наред?“

Може някои жени да качват 8 килограма (да, познаваме и такива) и да раждат напълно здрави дечица, познаваме и жени, които удвояват теглото си, също като майка си, която пък, също като нейната, е била с формата и теглото на планетата Плутон, когато е била бременна. Всичко това обаче си е тяхна работа и не е повод за коментари. Коментарите за теглото на бременната жена са ужасно неуместни и лични.

И така, ако следвате съвета на Дуайт от сериала „Офисът“, преди да кажете на една бременна жена някое велико умозаключение или да ѝ отправите излишен въпрос-констатация, задайте си въпроса: „Един идиот би ли го направил?“ и ако отговорът е „да“, не го правете.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross