Новини

Само мъже спечелиха награди за инициативи за полово равенство в ОАЕ

28 януари 2019

Властите в Обединените арабски емирства отнесоха подигравки, след като се оказа, че всички наградени в инициативата за насърчаване на равенството между половете на работното място са мъже, съобщава Гардиън.

Източник:
 Dubai Media Office

Шейх Мохамед (Мохамед бин Рашид ал-Мактум), вицепрезидент на ОАЕ и емир на Дубай, връчи в неделя награди в няколко категории, свързани с правителствени инициативи подкрепящи равновесието между половете. Те бяха получени от министерството на финансите, федералния орган за конкурентоспособност и статистика и министерството на човешките ресурси, които бяха представени само от мъже.

Заместник-премиерът и министър на вътрешните работи, генерал-лейтенант шейх Саиф бин Зайед ал-Нахаян, бе признат за „най-добра личност, подкрепяща баланса между половете“ за усилията си да бъде разрешен отпуск по майчинство в армията на ОАЕ.

В социалните мрежи награждаването беше посрещнато с присмех и коментари като: "Уау, наистина съм потресен от това равноправие Един от тези пичове е облечен в сиво!"

Наградите на индекса за равнопоставеност на половете в ОАЕ са признание за напредъка, постигнат в по отношение на женското участие, заложени от правителството още през 2015 г.

Проучване на Програмата за развитие на ООН от 2018 г. установи, че ОАЕ е страната от Персийския залив, която е на първо място по отношение на равенството между половете и е постигнала значителен напредък в привличането на жените към работната сила.

Докладът установи, че от 2015 г. 135 000 жени от ОАЕ са участвали на пазара на труда в сравнение със само 1000 през 1975 г., а 43% от жените вече имат бакалавърски степени в сравнение с 23% от мъжете.

Въпреки това, според правозащитни организации, дискриминацията по полов признак все още е траен проблем. Това се отнася особено за правната система, която дава предимство на мъжете в семейните и личните въпроси като брака, развода и попечителството на децата. Законът на ОАЕ допуска и домашното насилие, щом то не надхвърля границите, определени от Шериата.

Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross