fbpx
Новини

Италия отсече: Няма ваксина – няма училище

12 март 2019

Италианските деца няма да бъдат допускани на училище без доказателства, че са били ваксинирани по схема, съобщи британската телевизия BBC.

Решението е взето, след като месеци наред в страната се води дебат за задължителните имунизации.

Ако нарушат закона, родителите рискуват глоба до 500 евро. Децата под 6-годишна възраст ще бъдат връщани у дома.

Съгласно т.нар. закон „Лоренцин“ – на името на бившия здравен министър, който го предложи – децата трябва да получат всички задължителни имунизации преди да тръгнат на училище. Сред тях са ваксини за варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола.

Новите правила предвиждат децата под 6-годишна възраст да бъдат изключвани от детските ясли и градини при липса на доказателства за бити ваксини.

Законът трябваше да влезе в сила на 10 март, събота, но срокът бе удължен до най-близкия работен ден – понеделник.

„Сега всички имат време да наваксат“, заяви здравният министър Джулия Грило пред вестник La Repubblica.

Напомняме, че Грило е член на популистката партия „Пет звезди“, която дълго време бе против това родителите да се задължават да ваксинират децата си, угаждайки на враждебно действащо местно движение срещу ваксините.

Ръководителят на италианската национална организация за здравни проучвания Валтер Ричарди бе принуден да напусне поста си заради „антинаучните“ политики на популисткото правителство на страната.

Когато беше бременна с първото си дете, министър Джулия Грило заяви, че бебето ѝ няма да бъде ваксинирано. После помени курса и каза, че правителството ще подкрепи имунизацията, призовавайки 800 000 бебета, деца и младежи да бъдат ваксинирани.

Сега тя не само не се е поддала на натиска на вицепремиера Матео Салвини за допълнително удължаване на срока, а отива по-далеч и отсича категорично: "Правилата са прости: НЯМА ВАКСИНА - НЯМА УЧИЛИЩЕ“.

Италианските медии съобщават, че местните власти успяват да овладеят ситуацията по няколко начина.

В Болоня родителите на около 300 ученици са получили писма, които гласят, че децата им са отстранени от занятия, а имунизационните досиета на близо 5000 италианчета не са актуализирани.

В други региони не се съобщава за подобни случаи, а в някои части на Италия на родителите са отпуснати още няколко дни след изтичането на срока.

Законът дава ли резултати?

Новият закон бе приет с цел повишаване процента на ваксинирани деца от под 80% до поставената от СЗО цел от 95%.
В понеделник – последния ден, в който родителите можеха да представят доказателства, че децата им са ваксинирани по схема – италианското здравно министерство разпространи данни, според които (почти) 95% от родените през 2015 г. деца са ваксинирани.

95-процентовият праг е етапът, в който се задейства така нареченият „стаден имунитет“ – когато достатъчно голяма част от населението е ваксинирана, разпространението на дадена зараза е толкова малко вероятно, че дори гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани – новородени и хора с компрометирана имунна система – са вън от опасност.

Миналия месец 8-годишно дете в ремисия не можа да се върне на училище в Рим заради отслабен имунитет. След продължително лечение за левкемия то бе станало податливо на инфекции, тъй като голяма част от децата в учебното заведение – включително и ученици от същия клас, – не са били ваксинирани.

Още предистория

Появата на закона „Лоренцин“, изготвен от предходното правителство, предизвика бурни реакции. С идването си на власт настоящата коалиция се закани да отмени задължителните ваксинации, но по-късно преосмисли позицията си.

Двете управляващи популистки партии бяха обвинени в опити да прокарват „антиваксърски“ политики.

В своя Facebook публикация от вчера Джулия Грило признава, че „Лоренцин“ е „закон, който в момента на приемането му ние критикувахме по няколко причини“, и заявява, че той ще бъде променен така, че да обхваща само необходимите според науката ваксинации.

Защо родителите не имунизират децата си?

През последните години антивакс движението набира скорост в цял свят и тревожи Световната здравна организация, която го постави сред най-големите заплахи за здравето в света.

Зад масовата паника стои отдавна дискредитиран труд на хирурга Андрю Уакафийлд, но все пак слуховете за вредата от ваксините продължават да се разпространяват и да създават риск за общественото здраве поради нарастващ брой неваксинирани хора.

Уакафийлд бе зачеркнат от британския медицински регистър заради статия от 1998 г., в която той твърди, че съществува връзка между комбинираната ваксина за морбили, заушка и рубеола и аутизма и стомашно-чревни заболявания при децата. Заключението му е базирано на изследване сред едва 12 деца.

И до ден днешен нито едно научно изследване не е успяло да възпроизведе резултатите на Уакафийлд.

Наскоро ново обширно изследване за пореден път отхвърли наличието на каквото и да е връзка между ваксината за рубеола, морбили и паротит и аутизма

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross