Детска градина и ясла

В градината ви искат такса за трето дете? Не дължите нищо!

14 август 2017

Доста сме писали в Майко Мила! за детските градини и ясли, но днес ще публикуваме сигнал, дошъл при нас от Андреана Андреева - майка на три деца, която е станала обект на несправедливо събиране на месечна такса за детска градина.

Понеже казусът вероятно засяга много хора с по три и повече деца – прочетете текста, защото може и вие да не сте били уведомени за правата си, а именно - че за трето и следващо дете месечна такса не се полага. За справка: НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА, Глава втора. МЕСТНИ ТАКСИ, раздел III, точка 3.

Пишете ни, ако и вие сте попадали в подобна ситуация в детската ясла или градина на детето. Налага ли ви се (тоест, разбирайте – иска ли се от вас) да давате допълнително пари, за какво и как се отчитат? Апелираме да бъдете по-смели и да включвате в сигналите си и информация за кое детско заведение става дума - в случая за ЦДГ 104. Ние пък ще се опитаме да разберем защо и на какво основание се случва това неправомерно събиране на такси.

**************************

Преди две години години трябваше да запиша най-малкото си дете в детска градина. Приеха я в предпочитаната градина по специален критерий според единната система за прием в детските градини в София, понеже е третото ми дете.

Занесох необходимите документи на директорката, включително копия от актове за раждане на по-големите ми деца. Тя записа детето в първа група и много бавно и тържествено каза пред мен и съпруга ми, че таксата е 60 лева.

Аз се позачудих, понеже обикновено за второ дете има отстъпки, значи за трето би трябвало да са по-големи, отбелязах наум, че трябва да проверя и …….. забравих.

Плащах си кротко таксата и допълнителните дейности няколко месеца, докато не се разболях от някакъв грип, от който съвсем загубих гласа си. Отидох да плащам такса, като, шепнейки, обясних, че с три деца вкъщи няма грип, който да ме пропусне.

Бележките за платени такси.

Счетоводителката, която събира таксите, изумена ме попита защо, като съм с три деца, плащам такса.

„Защото така ми каза директорката”, беше моят отговор. Жената ми обясни, че отстъпката за трето дете е 100%. После дълго ми се извиняваше - поне месец, че ми е взимала такса, но никой не ѝ бил казал, че съм с три деца…

Наложи се още веднъж да занеса копия от актовете за раждане на трите деца, да попълня съответните документи и….. вече не плащам такса.

Да не помислите, че историята свършва тук? Очаквах директорката да потърси начин да се извини за допуснатата грешка, но не казах нищо, понеже детето ми посещава градината и е по-добре да няма конфликти.

Тя обаче очевидно не можа да преглътне уличаването в злоупотреба (или некомпетентност?), дълго чака удобен момент да отвърне на удара и накрая избра кога да действа.

Една година, след като спрях да плащам такса, ме покани на следобедна среща в градината.

Отидох. Мога ли да откажа, след като детето ми е заложник там?

Влизайки, се наложи да стана свидетел на половинчасово евтино шоу, в което директорката даде всичко от себе си, за да унижи, разтепери и разплаче много по-възрастната от нея счетоводителка (позволила си преди година да ми каже, че не дължа такса за трето дете), която уж не разбирала как да води входяща и изходяща кореспонденция - като в някаква друга детска градина.

Явно аз трябваше да стана свидетел на този спектакъл, но за всеки случай ми беше обяснено допълнително колко некомпетентна е тази жена.

Последва едночасова тирада, от която разбрах само, че трябва да решим каква сума бихме инвестирали за доброто на градината, но никога не разбрах какви подобрения трябва да бъдат направени в прясно ремонтираната градина.

Тук историята почти свършва. Оттогава търся къде да спася детето си от тези условия и, в търсене на спасение, подочух, че подобни неща се случват и в други градини.

Директорките са така съсредоточени в колекционирането на пари, че пренебрегват наредбата на Столичния общински съвет и често се случва персоналът да уведоми майките за отстъпките, които им се полагат, а не хората, на които е поверено управлението на детското заведение.

Говорим и пишем за опасността от ДЕМОГРАФСКИ АРМАГЕДОН, но въпросът ми е - тези, които са родили и отглеждат три деца, какво получават?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross