fbpx
И аз съм човек

Искам приятелките ми да знаят, че...

24 февруари 2020

Женско приятелство няма, казват някои. Джес Джонстън казва точно обратното и посвещава кратко есе на приятелките си. А ние няма как да не кимаме утвърдително с глава.


Искам да съм приятелка, при която отиваш, без да се прикриваш.

Искам приятелките ми да бъдат открити, когато сме заедно. Тежък ден? Не си се къпала цяла седмица? Минаваш през трудности? Не се чувстваш себе си? Чудесно. Бъди си такава и с мен.

Искам приятелките ми да знаят, че не трябва да се автоцензурират, когато сме заедно. Не трябва никога да ми казват "Надявам се това да не ти звучи прекалено зле, но..." Звучи зле. Нямам проблем да звучи зле. Бъди си ти.

Искам приятелките ми да знаят, че при мен могат да избухнат като вулкан, да се смеят като луди, да изплачат най-грозните си моменти, без да се почувстват съдени и за миг. Обичам ви по всички възможни начини и не искам да ходите на пръсти покрай мен. Бъдете такива, каквито сте.

Искам приятелките ми да знаят, че ще изслушам всичките им противоречиви мнения. Няма значение дали съм съгласна, или не – ще изслушам мислите ви. Не можеш да напишеш това, което мислиш във Фейсбук, без да настъпи разрив между теб и половината ти семейство и произволен брой непознати? Перфектно, нямам търпение да чуя нередактираните ти мисли. Бъди каквато си.

Искам приятелките ми да знаят, че съм тук, когато са несигурни. Не сте го измислили още? Все още се лутате насам-натам? Буксувате на място без ясна посока? Ще цопна с вас в цялата тая несигурна обстановка и ще ви налея чаша вино. Бъркотията не ме плаши. Бъдете себе си с мен.

Искам приятелките ми да знаят, че съм с тях, за да празнуваме успехите им. Не омаловажавайте постиженията си покрай мен. Искам да викам и пляскам на първия ред на всеки ваш успех. Искам да ми пратиш видео с първите стъпки на сина ти и искам скрийншот на имейла, с който ти казват, че си получила работата. Искам с мен да си себе си.

Искам приятелките ми да знаят, че никога не са ми "в повече". Бъдете шумни, бъдете забавни, бъдете гадни, бъдете луди. Обичам ви заради всичкото ви "в повече". Не си намалявайте звука и не редактирайте себе си, когато сте с мен. Бъдете себе си.

Искам приятелките ми да знаят, че няма как да "не са достатъчни". Бъдете уморени, бъдете празни, бъдете тихи. Когато ви свърши бензинът и имате нужда от дълга дрямка, аз пак съм на разположение. Бъдете каквито сте.

Искам приятелките ми да се чувстват абсолютно свободни да бъдат себе си с мен. Бъди си ти. С цялата ти умора, шумност, (нецензурирани) мнения, с всичките ти големи емоции. Бъди ти. Бъди си ти, облечена с тениска с лекета и с коса със сух шампоан, вместо измита, или пък ти с целия ти инстаграмски блясък и наскоро избелени зъби. Бъди ти. Искам да си себе си, защото приятелството е това: ти да си ти и аз да съм аз и да се обичам във всичко това.

Бъди си ти.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross