fbpx
И аз съм човек

Индийски сериал за кризата с елементи на дигитално образование: Короната на любовта

7 април 2020

Скъпи наши читатели, в тази извънредна обстановка, в която ни се налага да сме информирани, емоционално уравновесени, а децата образовани, Майко Мила има решение. Едно решение за всички наши домашни проблеми – индийски сериал за кризата с елементи на дигитално образование.
Сериалът е взаимствал най-доброто от Холивуд, Боливуд, Министерството на образованието и препоръките на Кризисния щаб, както и най-добрите традиции на турските сериали. Препоръчва се за цялото семейство.
Приятно четене на първите 50 епизода.


КОРОНАТА НА ЛЮБОВТА

Първи епизод: 

Рашод и Карашна се запознават на пазар за живи животни и печени прилепи на клечка в  Караштар. Рашод е вирусолог и микробиолог с икономическа степен от Делхи. Карашна е детска учителка от село.

Уви, Рашод е сгоден по неволя за красивата, но зла Айдаша – заместник-министър на образованието на Индия. Макар и образована, тя е горделива и отмъстителна.

Докато се разхождат из пазара, Рашод обяснява на Карашна какво представлява стаден имунитет и кога е приложим, защо е важно да стоим у дома, когато заболяването заплашва капацитета на болниците. Карашна е смаяна от знанията на Рашод. Тя го обича и се закичва с орхидея. 


Втори епизод: 

Рашод и Карашна разговарят за индийското възраждане и ролята на хайдушкото движение. За всички е очевидно, че са влюбени. В този момент огромно дърво пада върху малко дете, което яде прилеп. Карашна се хвърля и повдига дървото. При повдигането се образува равнобедрен триъгълник с основа 87 сантиметра.

Карашна вади детето, намества счупена кост и Рашод разбира, че е влюбен до смърт. Айдаша се появява неочаквано зад една от сергиите, вижда как Карашна спасява детето и започва да гледа отмъстително. Рашод гледа влюбено. Айдаша гледа отмъстително. Рашод гледа влюбено, Айдаша гледа отмъстително (x 45).

Въпрос към зрителите: Колко пъти Айдаша е гледала отмъстително във втори епизод? Отбележете в тетрадките.


Трети епизод: 

Под стрехата на бащината къща на Карашна, двамата млади наблюдават лястовиците, които вият гнезда. Карашна гледа закачливо и пее "Високи сини планини". Рашод иска да целуне Карашна и започва да я гледа изпитателно. Тя го гледа предано. 


Четвърти епизод: 

Рашод гледа изпитателно Карашна, а тя го гледа предано. Влюбените разменят нежни погледи на фона на песен с текст по документа с актуалните мерки, спуснати от Кризисния щаб (текст: генерал Мутафчийски, музика и аранжимент: Влади Ампов – Графа).

На другия край на Индия Айдаша гледа отмъстително на фона на песен с текст по документа със санкции за събиране на групи по паркове и градинки (текст: Министерство на вътрешните работи, музика и аранжимент: Веселин Маринов).


Пети епизод: 

Рашод гледа изпитателно Карашна и се навежда над нея, но започват да вият сирени, обозначаващи, че е настъпила кризисна ситуация и всички веднага трябва да застанат на два метра един от друг. Вратата на родната къща на Карашна се отваря с трясък и оттам излизат седемте ѝ сестри. Арашна, Барашна, Варашна, Гарашна, Дарашна, Жарашна и Зарашна.

Ако първата сестра има 3 деца, а втората има 4 деца повече от третата, то колко деца има четвъртата, при условие че те са двойно повече от децата на петата, които са 12, но са с едно по-малко от децата на втората?
Запишете примера в тетрадките по два различни начина и решете задачата.

Всички сестри гледат уплашено и се държат една за друга, защото са от едно домакинство и могат да имат физически контакт. Те посочват на Рашод, че той не е от тяхното домакинство. Той вдига яростно поглед към небето. Започва да вали, а Рашод започва да танцува.
Откъде идва дъждът? Как се образува? Обяснете кръговрата на водата в тетрадките.


Шести епизод: 

След сестрите – под стрехата, точно до дувара и малко след двете липи – излизат децата им и зрителите разбират колко са били на брой. Всеки зрител си проверява резултата в тетрадката.

След тях излизат лелите на Карашна, няколко чичовци и бабата на всички. Бабата пита кой е този човек. Камерата лудо се върти. 

Междувременно става ясно, че Зарашна е бременна. Всички пляскат с ръце и се прегръщат.


Седми епизод: 

Карашна е у дома и наблюдава децата на сестрите си, които учат в дигитални платформи. Опитва се да обясни на всички, че трябва да си изключат микрофоните, за да чуват учителките си. „Трябва да си изключиш микрофона, Хайлъз.“ „Микрофона, Михнаб.“


Осми епизод: 

„Изключи си микрофона, Еберлез.“ „Моля ви да си изключите микрофоните, Зайлан и Гардал.“


Девети до трийсет и трети епизод: 

„Ще е по-добре да си изключиш микрофона, за да чуваш учителката, Брамак.“ „Този микрофон не ти трябва, Шандире!“ „Хайде да изключим микрофоните, Фарбала, те са от дявола.“


Трийсет и четвърти епизод: 

Цялото семейство на Карашна се събира, за да гледа изявлението на индийския Кризисен щаб по новата напаст, която ги е сполетяла – COVID-19. Генерал Джалем Мутафне гледа напрегнато. Зрителите го гледат напрегнато. Той ги гледа напрегнато.

Зад гърба му е Рашод. Той ръководи специалното звено от вирусолози-микробиолози на супер първа линия. Рашод е с патерици, защото огромно дърво е паднало върху него, докато се е прибирал от селото на Карашна, образувайки равнобедрен триъгълник с основа 11 см и страна с 3 см по-голяма от основата.
Моля, намерете обиколката на триъгълника.

Кризисният щаб постановява извънредно положение в Индия и забранява излизането от домовете, освен ако не е за къпане в река Ганг, което се счита за най-смислен начин за борба с болестта. 

Докато семейството гледа Щаба, Гарашна съобщава, че е бременна. Всички са щастливи и се прегръщат, защото много обичат децата.


Трийсет и пети епизод: 

Злата и отмъстителна Айдаша разбира, че Карашна се грижи за 84-те деца на сестрите си и решава да въведе иновация в дигиталното образование, с която забранява на децата да изключват микрофоните си. Карашна постъпва благородно и предлага на сестрите си да идат да се изкъпят в Ганг, а тя да остане в стаята с децата на 84 включени микрофона:

11 по Човек и природа
12 по Математика
23 по Музика
Колко са били включените микрофони по Човек и общество?


Трийсет и шести епизод:

Кризисният щаб излиза на телевизора и са особено напрегнати. Това принуждава сестрите на Карашна да се скупчат една до друга и да се прегръщат и да плачат. Никой не знае какво ще стане. Генералът гледа страшно. Той съобщава, че ще всички индийци задължително ще трябва да носят маски, когато излизат до магазина.

Пет от сестрите на Карашна припадат. Бабата, която в този момент се е хванала за парапета и гледа от стълбището на втория етаж, защото е далекогледа, се свлича и започва да пада. Карашна се хвърля да я хване, баба ѝ пада, Карашна лети към нея.


Трийсет и седми до четиридесет и пети епизод

Карашна лети, за да достигне падащата си баба. Бабата пада и плаче. Спомня си за младостта. После за средната възраст. 


Четиридесет и шести епизод:

Карашна хваща баба си и успява да я спаси. Всички пищят от ужас. Спасената баба рецитира „На прощаване“ на Христо Ботев, а Карашна му прави анализ, за да успокои възрастната жена. По телевизора брифингът продължава и се излъчват актуални данни на заболели в София и областни градове. Сестрите на Карашна плачат от облекчение и започват да смятат колко маски ще са нужни на домакинството.

Ако домакинството е съставено от 128 души, от които 78 са жени, 12 мъже, колко детски маски ще са необходими? Запишете в тетрадките.

В края на епизода Варашна, най-сръчната сестра на Карашна, показва на зрителите проста кройка за шиене на маска у дома.


Четиридесет и седми епизод:

Кризисният щаб отменя носенето на маски, но семейството на Карашна вече е ушило над 90 от единственото ново сари на Карашна. Тя остава без нова дреха, но това не я притеснява. За нея е важно, че вижда своя любим Рашод по телевизора. До него е злата му, но образована годеница и всички виждат, че той е тъжен и има сенки под очите, а червената му точка е леко размазана.


Четиридесет и осми епизод:

Карашна се опитва да се регистрира в Zoom, за да може да разговаря с любимия си Рашод. Не успява да се сети коя е паролата за имейла ѝ. Не може да разбере откъде да влезе и как да организира среща. Микрофоните на всички деца са включени, а Карашна няма какво да облече. Напрежението е огромно, тя припада от недохранване и стрес.


Четиридесет и девети до петдесети епизод

Карашна се свестява, децата са закъснели с общо 283 домашни по Музика, Компютърно моделиране и Човек и общество. Карашна трябва да се надигне, за да направи домашното по физическо за всички, което се състои от 11 дунавски хора, 27 ръченици, 600 клякания, 15 скачания на въже и 8 упражнения за врат и рамене.

На седмото дунавско хоро рухва и има нужда от обдишване. Всички се притесняват, че е заразена, защото усеща тежест в гърдите, но не могат да разберат дали е от болестта, или дървото, което е паднало върху нея, докато е простира. Рашод чака сам в стаята на Zoom и плаче. Опитва се да се свърже по месинджър, Slack, Shkolo и виртуалната класна стая на Гугъл. Но Карашна я няма. 


to be continued...

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross