fbpx
Новини

Чакат се резултатите на още 12 деца със симптоми на морбили

14 февруари 2019

Още 12 деца в Гоце Делчев са със симптоми на морбили. Информацията е на здравното министерство. Te са на възраст от 5 месеца до 9 години и са в благоевградската болница. Резултатите им се очаква да бъдат готови утре в късния следобед.

Потвърдените случаи на болестта до момента са 5. Няма връзка помежду им. Четири от заразените са деца от Благоевградско, петият случай е на 37-годишна жена от София (въпреки че по-рано днес
проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за 5 заразени деца
). Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение, защото са били в контакт с болните.

За новите 12 пацинети е разпоредено на управителя на болницата да затвори детското отделение, да не се приемат и да не се изписват нови пациенти, каза на извънреден брифинг в късния следобед днес д-р Радосвета Филипова от дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването, цитирана от Дарик.

Пациентите са били по същото време в детското отделение на болницата в града, където е станала и заразата.

Още при първите случаи на морбили РЗИ - Благоевград е разпоредила мерки, които касаят освен издирването на контактните, и издирване от общопрактикуващите лекари на всички неимунизирани лица до 18-годишна възраст, които подлежат на имунизация срещу морбили, тъй като знаете, че първите заболели са именно такива, каза още д-р Филипова.

На този етап не може да се говори за епидемия, а за взрив, обяви тя.

"Призовавам специално тези родители, които са пропуснали имунизацията, а децата им са преминали възрастта, която е по имунизационен календар - 13 месеца и 12 години, да имат предвид, че въпреки че са преминали фиксираната възраст в календара, това е минималната възраст и техните деца продължават да подлежат на имунизация", каза д-р Филипова. По думите ѝ именно те ще бъдат издирени от общопрактикуващите лекари.

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross