fbpx
Новини

Има вероятност децата да имат антитела, дори и да не са карали Covid-19

27 ноември 2020

Голямо облекчение за родителите е, че по-малко деца се заразяват с Covid-19 или поне не го карат толкова сериозно, колкото възрастните. Експертите се опитват да проучат причините за това още от самото начало на пандемията и ново изследване по въпроса може би хвърля малко светлина, пишат Parents.

Публикуваното наскоро в Science проучване от изследователите в лондонския институт “Франсис Крик” показва, че повече деца, отколкото възрастни имат изградени антитела от други прекарани коронавирусни инфекции (семейството вируси, които причиняват настинките). Те може би дават известна протекция и срещу SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ Covid-19. Специфичните антитела, които учените проследили, имали “62-процентов пик между 6 и 16-годишна възраст”, пишат авторите на проучването.

Какво всъщност означава това? Центърът по контрол и превенция на заболяванията в САЩ описва антитебалата като “протеини, които помагат да се преборят инфекции и може да осигурят защита срещу повторно разболяване”. Това проучване показва, че хората имат налични в кръвта си антитела от предишни болести, които са способни да се прикачат към специфичната шипова структура, характерна за коронавирусите.

“Има няколко проучвания, които се опитват да открия защо някои хора, особено деца, се справят добре и се възстановяват с малко или без симптоми, когато са заразени със SARS-CoV-2”, казва д-р Бетси Херълд, завеждащ отделението по педиатрични инфекциозни заболявания и вицепрезидент по проучванията в Детската болница в Монтефиоре.

“Една от възможностите, отбелязана в изследването, е вече съществуващ имунитет за други коронавируси, които споделят някои сходства със SARS-CoV-2, да осигурява някаква защита.”

Друго проучване, също публикувано в Science малко по-рано през годината, има подобни резултати.

Д-р Стивън Дж. Еледж, професор по генетика в медицинския факултет на Харвард, който е част от това изследване, обяснява пред Ню Йорк Таймс, че възрастните може да се разболеят един-два пъти годишно, одкато децата може да се разболяват и 10-12 пъти през годината, което ги излага на повече антитела срещу коронавирусите за по-голям период от време.

Необходими са повече проучвания, за да се устави със сигурност дали тези антитела имат потенциална защитна роля и срещу новия коронавирус. 

“Трябват ни още изследвания, за да разберем с по-голяма категоричност дали запаметеният имунен отговор срещу други коронавируси изгражда известно ниво на защита. Трябва да изследваме тези причини, както и разликите в иммуния отговор на вирус, което може да обясни защо някои хора, особено деца, са сравнително безсимптомни и се възстановяват без някакви сериозни последствия”, отбелязва д-р Херълд. 

Учените изследват и други причини защо децата обикновено изкарват по-леко Covid-19 от възрастните. В друго проучване на учените от Колежа по медицина “Алберт Айнщайн”, Детската болница в Монтефиоре и университета “Йейл”, от което д-р Херълд също е била част, не открива никакви разлики в антителата срещу коронавирусите, които имат деца и възрастни.

“Открихме, че децата, които като цяло се възстановяват по-бързо от инфекции и са били изписани от болницата само след няколко дни, имат различен имунен отговор на вирусите в сравнение с възрастните”, казва д-р Херълд. “Нашите открития предполагат, че децарт може би притежават по-ефективен вроден имунен отговор, който може би ги предпазва от развитието на по-сериозни белодробни заболявания, асоциирани с Covid-19 при възрастните. 

Вроденият имунитет, както се обяснява в проучването, се получава, когато “имунните клетки отговарят по-бързо на патогени от всякакво естество” и е по-силен по време на детството.

Независимо какво показват проучванията на този етап, родителите трябва да продължат да вземат необходимите предпазни мерки и за себе си, и за децата си.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross