fbpx
И аз съм човек

Изкуството да подариш котка, без да обидиш някого

4 януари 2021

Да зададеш въпрос във Фейсбук група и да получиш точен, ясен и конкретен отговор или помощ си е предизвикателство. Понякога е забавно, понякога оставаш безмълвен и ти се ще повече никога да не влезеш в нито една група или във Фейсбук въобще. 

Елена Гълъбова е майка на три деца с кръщелник на 6 години, на когото много е искала да подари коте за Коледа. В упоритото си търсене на най-подходящата животинка тя решава да пусне пост във Фейсбук група за любители на котки. И, както се казва, там ѝ е грешката. 


Разказвам накратко какво си причиних наскоро и какво значи да потърсиш помощ във Фейсбук

За Коледа реших да подаря на кръщелника си коте. Търсих тук и там и не намерих нищо, което да хареса на майка му, както и на мен. Не намерих “нашия" котарак. 

Аз имам риж персиец, който малкият обожава, и реших да му търся рижо коте. Не държах, забележете, НЕ ДЪРЖАХ да е породист. Не съм фен на определена порода, както и няма да дам 800-1000 лв. за такава. 

Та, пиша аз в групата "Кралството на котките" ясен пост какво търся, защо и т.н., очаквайки да намеря коте чрез някой човек. (Нали е група за котки!?) Но насреща получавам следните коментари:

- Ще се разбират ли с детето? (ако някой може да каже, то това ще е човек със стъклено кълбо в задимена стая и пророчески способности) 

- На колко е детето, та то ще го тормози! (от това се предполага, че 6-годишният ми кръщелник не е виждал котка, не знае нищо за тях и вроденият в него тероризъм ще надделее в отглеждането на животното) 

- КАК ЩЕ ПОДАРЯВАТЕ КОТЕ, ТОВА Е ЖИВО СЪЩЕСТВО!? (не, не се бях сетила, че по-подходящ подарък е PlayStation 5) 

- Айде, почна се с подаръците на животинки, а толкова има по улиците... (сякаш ясно не обясних, че НЕ ИСКАМ ДА КУПУВАМ породист, именно за да няма  коментари "Ама толкова бездомни душички има, защо искате да купувате” – важното е да се изкаже негативно мнение!)

- КОТКИТЕ са агресивни и не обичат деца, това не е подходящ подарък – опасно е! (все едно аз искам сибирски тигър и опасността дебне отвсякъде) 

- статия, обясняваща как се гледа котка (моята приятелка има цял живот котки и кучета, а детето има при баба си две котки, при мен още една, при леля си куче и котка, но все пак – ако не беше тази жена с ОБРАЗОВАТЕЛНАТА статия, ние нямаше да се справим)

НЕ МОЖЕТЕ да подарявате животно, защото, ако не го харесат, ще го хвърлят и няма да го гледат! (от това се предполага, че аз съм толкова тъпа да се поява на вратата на приятелката си с котката и да ѝ кажа: “Здравей, това е подаръкът за детето и ще живее с вас следващите 15 години!”)

- А питали ли сте майката?! Детето може да има алергия, може да не се харесат и т.н. (що за безотговорен човек ще подари котка на дете, БЕЗ да знае дали има алергия, а относно харесването – кой може да даде гаранция, че котето ще го хареса или че, например, няма да приеме за стопанин майка му)

И още подобни коментари, от които аз разбрах само, че защитници на котки има бол, но улиците са пълни с бездомни животни. Всеки втори (в това число и аз) гледа породист домашен любимец, но защитава яростно "бездомните душички”. 

На всеки детето му играе от сутрин до вечер на видео играта или на телефона (даже може да не е разбрало, че имат котка), но е редно да се изкаже мнение, че децата са агресивни и че живо нещо НЕ СЕ ПОДАРЯВА (друго си е телефон или таблет). 

Някои хора може да нямат 2 лв. в джоба си, но са ми дали инструкции с колко грижи и разходи е свързан един домашен любимец и още куп ненужни мнения на диванни експерти. 

Потресена съм от злобата, завистта, некомпетентността, простотията и пустия (айде да не казвам какъв) нрав да нямаме с какво да помогнем, ама да можем да се заядем! В какво сме се превърнали?!

Аз продължих да търся тъпо и упорито подарък за детето, защото това исках да му подаря – ЖИВОТИНКА, а не Лего.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross