fbpx
Новини

Избираме Човек на годината

28 октомври 2019

До 15 ноември можем да изберем своята вдъхновяваща личност или организация и да ги номинираме в ежегодните награди на БХК Човек на годината, на които Майко Мила! е медиен партньор. Нашият вдъхновител трябва да има принос към правата на човека или да е активен в защитата на природата.

По-подробно с критериите може да се запознаете тук, но преди всичко трябва да се има предвид, че организациите следва да са регистрирани в България, а дейността им или тази на конкретните личности, които искаме да издигнем, не противоречи на принципите на БХК. Тоест, ако смятаме, че човек/ организация, занимаващ/а се със закрила на децата заслужава номинацията, но той/ тя има и хомофобски изказвания, кандидатурата няма да бъде уважена.

Ето няколко критерия за дейността на номинираните, които може да послужат за ориентир (не е задължително личността/ организацията да отговаря на всички).

  • Да е прецедент в правозащитната сфера;
  • Да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото;
  • Да вдъхновява към действие;
  • Да се отличава с гражданска доблест;
  • Да е новаторска и оригинална;

Тази година журито е в състав: директорката на Български дарителски форум Красимира Величкова; Бояна Петкова – основателка на „Макове за Мери“; Александър Кашъмов –ръководител на правния екип на Програма „Достъп до информация“; Явор Гечев, директор маркетинг и връзки с обществеността на фондация „Четири лапи“; Марияна Кацарова, журналистка и правозащитник; Петко Петков, съдия; адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на „Инициатива за равни възможности“; Аделина Банакиева, представител на наградените с голямата награда “Човек на годината” за 2018 г. протестиращи родители на лица с увреждания; както и двама представители на БХК: председателя Красимир Кънев и Яна Бюрер Тавание, член на УС на БХК.

Българският хелзински комитет НЕ номинира хора или организации за Човек на годината. Това го правим ние и сред нашите предложения ще са хората, които ще бъдат отличени на специална церемония на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Гласуваме с този формуляр за номиниране, както и на имейл humanoftheyear@bghelsinki.org до полунощ на 15 ноември или по пощата на адрес София 1504, ул. „Върбица” № 7 до 20 ноември включително.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross