fbpx
Забременяване

Идва ли времето, когато няма да правим секс, за да имаме бебета?

28 август 2017

Тази новина напомня много за филма „Гатака“, макар и да повдига немалко въпроси, като например как ще се справя обществото и медицината с усложнените бременности и религиозните традиции по света (в някои държави на жените не се разрешава дори да правят ултразвуков преглед на бебето).

Макар в днешно време да се счита изключително за приятно преживяване, както и за механизъм за сближаване на двойката, сексът все пак продължава да се използва и за възпроизводство. В случай, че сте пропуснали да забележите - ако се опитвате да разширите семейния кръг и да удължите рода, сексът се оказва най-широкоразпространеният и ефективен метод за това начинание.

Всичко това обаче може би е напът да се промени. Според директора на Центъра по право и биотехнологии в юридическия факултет към Станфордския университет в следващите 20-30 години този метод за правене на бебета постепенно ще отпадне.

Професор Хенри Грийли твърди, че селективният подбор на ембриони, които ще бъдат отглеждани в лабораторна среда, не само ще бъде много по-разпространен, но и до известна степен по-евтин от досега използваният начин на възпродство.

Процесът, поне в Америка, ще бъде следният:

Първо, ембрионите ще бъдат култивирани от ДНК на двамата родители, след това ще бъдат анализирани от медицински специалисти и потенциалните родители.

Ембрионите ще бъдат изследвани за генетични заболявания или генни варианти, които биха увеличили риска на бебето да развие увреждания или да се зарази от определена болест.

Възможно е и избрани козметични характеристики или външни белези, като цвят на косата и очите, също да бъдат избирани. Гените, отговарящи за по-високи когнитивни умения, ще бъдат избрани или комбинирани.

Тази генетична редакция ще се извършва от CRISPR - ултра-прецизна техника за коригиране на гени, която се използва в момента по света за медицински опити.

Това не е първият път, когато подобна идея се лансира, и както всеки пъти, тя, разбира се, разбунва духовете заради етични съображения.

Въпреки че малцина биха оспорили полезността от премахването на генетични заболявания от генофонда на бебето, идеята за персонализиране на външните белези, както и промяна в структурата на мозъка, твърде много се доближава евгениката и това повдига немалко въпроси за правилно и неправилно.

Това не са дизайнерски бебета или супер-бебета, казва проф. Грийли. Говорим за избор от ембриони. Вземате двама души и ембрионът на тяхното бебе е това, което тези двама души имат като генетично наследство.

Професор Грийли бегло засяга тези съображения, като казва, че обществото ще се занимава с тях, когато му дойде времето. Тонът на коментарите му поддържа тезата, че неизбежно - рано или късно, ембрионите ще бъдат селектирани и отглеждани по този начин.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross