fbpx
Новини

А как я карат швейцарците?

26 март 2020

След като си поговорихме с Елина Бого от Италия, която ни разказа от първа ръка какво се случва с живота им под карантина, днес с информация от друга европейска страна се включва Ива Костадинова. Ето как я карат швейцарците.


Решихме да се приберем в София на 6 март. Напуснахме Женева при нормална обстановка, дори предупредих учителките в детската градина на детето, че ще отсъства една седмица. Останахме в София до 13-ти, когато успяхме да хванем "последния" самолет за Женева, преди да затворят България.

Мерки за борба с коронавируса

Пристигайки отново в Женева, обстановката все още беше неясна, но в понеделник на 16-и започнаха да затварят всичко - училища, детски градини, държавни институции. След още 3 дни затвориха ресторанти и магазини. Някои детски градини обаче работят: в тях са децата на социални работници, доктори, пожарникари, полицаи – хора, които няма как да работят от вкъщи в тази ситуация и са "на първа линия".

В края на миналата седмица започнаха да обикалят полицаи из парковете, за да гонят хора, които си правиха пикници и барбекюта. Принципно разходките не са забранени, но до 5 човека на едно място и с нужната дистанция. В Женева има страшно много паркове и катерушки и не са препълнени. Хората се разхождат покрай реката, в гората и по планините. Доста възрастни хора се разхождат без предпазни мерки. Няма глоби за разхождащите се, стига да спазват нужната дистанция.

Правителството препоръчва на жителите да останат вкъщи, особено болните и хората на 65 или повече години. Някои кантони отидоха по-далеч, като забраниха на възраст над 65 години да напускат домовете си, с изключение на посещенията при лекарите или 2 часа разходка. Федералното бюро на правосъдието обаче заяви, че подобни мерки са в нарушение на националните разпоредби. Сложна работа с толкова много кантони и закони.

В Женева има специални доброволчески организации, които разнасят храна на възрастни, пазаруват вместо тях и т.н. Има специални грижи за бездомни и самотни възрастни хора - отворен е специален център за тях, в който има 130 легла.

В магазините пуска по няколко човека, останалите чакат на опашка през 1 метър. Няма увеличение на цените по магазините, но и тук всеки се презапасява с хранителни продукти и тоалетна хартия в промишлени количества. След всеки клиент в магазина се дизенфекцира пътеката на касата и касиерът си дизенфекцира ръцете с ръкавиците.

На ден в Швейцария се правят над 6000 теста, а аплодисментите за лекарите са традиционни и тук в 21:00 часа. Пациентите могат да разговарят с медицинския персонал на болницата по телефон или видео чрез платформата hug @ home, по този начин осъществяват дистанционни консултации за няколко отделения.

Бизнесът

Бизнесът не е затворил на 100%. Много фирми работят и служителите си посещават офисите. Има масова помощ за икономиката. Приоритет е да се гарантира, че служителите продължават да получават заплатите си. Правителството обяви пакет от помощи в размер на 32 милиарда швейцарски франка за подпомагане на икономиката, в допълнение към пакет от 10 милиарда швейцарски франка седмица по-рано. Тези пари са насочени към подпомагане на компаниите да преживеят икономическия спад.

Компаниите, засегнати от кризата, ще могат да отсрочват плащането на вноски за социално осигуряване временно и без лихва. Тези мерки се прилагат и за самостоятелно заети лица, чийто оборот е намалял.
Има и пари за финансиране на налагането на работа в кратки срокове във фирмите, докато други траншове са заделени за заеми и за подкрепа на специфични сектори като управление на събития. Исканията за частична безработица са се увеличили рязко поради пандемията на коронавирус и се очаква да продължат да нарастват. Към 23 март 21 000 компании са подали такова искане. Тази цифра представлява 315 000 работници.

Граничен контрол и ограничения за влизане

Швейцарското правителство въведе широкомащабни проверки на сухопътните граници с околните Австрия, Франция и Германия, след като преди това беше направила това с Италия. Само граждани и жители на Швейцария, както и тези, които влизат в страната по професионални причини (например с разрешително за работа), или хора, преминаващи транзитно, могат да влязат. Дори чуждестранните партньори на швейцарски граждани, които нямат право на пребиваване в страната, ще бъдат отхвърлени.

На 18 март ограниченията бяха засилени извън вътрешната връзка: пътуващите, пристигащи по въздух от четирите съседни страни, сега също са нежелани, както и хората, идващи от Испания, заедно с тези извън шенгенската зоната.

До 21 март на 16 000 души беше отказано влизане в Швейцария. Засилват се граничните патрули, за да се предотврати незаконното влизане на хора в страната. Частният транспорт през границите е намалял със 77%, но превозът на стоки работи нормално.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross