Новини

Здрав дух в здраво тяло плет плете и планини повдига

7 април 2017

Откак се помня, благодарение на родителите ми у нас атмосферата всекидневно беше приповдигната спартантска. И като казвам спартантска, не си представяйте, че съм тичала гола в снега, запасена само с къс сушено еленско месо за следващите дванайсет дни.

Под спартантска имам предвид известния израз „Здрав дух в здраво тяло“, с който много хора обичат да се майтапят, обаче аз искам да ви кажа, че е сто пъти по-добре да имате здрав дух в здраво тяло, отколкото болен дух в здраво тяло и всякакви подобни зловещи комбинации.

Като бивш национал по баскетбол, баща ми изживяваше и продължава да изживява вълненията на спортната надпревара с цялото си сърце, а мама, бидейки балерина, не знаеше ден без физическо натоварване. Едновременно с това у дома четенето беше на такава почит, че почти не мога да си спомня лицата на родителите ми от детството си, защото през повечето време бяха скрити зад корици от книги.

И така отраснах аз – вечно влюбена в спорта,

движението, книгите, науката и всичко разнообразно, което може да те увлече. От съвсем малко дете следях Олимпиадите – зимни и летни. Ходех с един пешкир около врата, правех вятър с него на боксьорите и крещях. Едно непрестанно забавление.

Да, знам, че всичко това звучи като автобиография на ударник от работническата класа, но това е самата истина, и ако щé да ми пъхате клечки под ноктите, няма да чуете друго (това с клечките не е било част от спартанската ми семейна подготовка, да не се притесните).

Но да продължим с автобиографията на младата и начетена Елисавета. Ето я, вече е на 7-8 години, и вместо да събира картинки от дъвки Турбо и да стреля по стрелбищата, тя, моля ви се, седи вкъщи като някакъв зубър и гледа С ИНТЕРЕС кърлинг, кънки бягане, стрелба с лък, колоездене, футбол, тенис, фигурно пързаляне и изобщо, каквото там дадат по телевизора.

Дори да имаше състезание по най-бързо боядисване на мравки в зелено, щях да го наблюдавам с удоволствие!

Освен това бях и доста спортен тип (хвалбите продължават, нали виждате). Обичах да бягам, да скачам, да играя баскетбол и дори тренирах в Левски. Но тогава нещата бяха различни и никой не го беше еня за психологията на децата, насърчението и отборния дух. Резултатите бяха важни и аз не успях да се впиша, въпреки цялото си желание, в с портната схема на тогавашното време.

Сега нещата са различни и разнообразието от занимания, които развиват двигателната култура на децата, е огромно. И затова вероятно за хора като мен, които искрено вярват, че развитието на ума и тялото трябва да вървят в ръка за ръка, та да можем всички да станем минимум Гьоте на троен скок или Вагнер с препятствия, пристигането на страхотната американска програма THE LITTLE GYM в България е абсолютно събитие!

И понеже съм почти съм сигурна, че тук сте вдигнали въпросително една веждА и сте си казали – извинете, какво пристига??, искам да кажа - спокойствие и само спокойствие (както е казал атлетичният Карлсон, известен с това, че може да прави челна стойка върху перката си).

Сега ще ви обясня всичко.

Да започнем с това какво е THE LITTLE GYM и защо слоганът им е "Serious fun" (истинско забавление). Това е идея, създадена в Съединените американски щати (известни като САЩ) по правилата на федерацията им по спортна гимнастика. Тази идея стъпва върху три основни насоки и вече 40 години се доказва като изключително ефективна за развитието на децата. Нейната ефикасност е толкова впечатляваща, че към настоящия момент в света функционират над 300 салона, разположени в 29 държави.

Та, не се учудвайте, че аз, дъщеря на баскетболист и балерина, подскочих до небето, когато разбрах, че от тази година и България ще прави компания на останалите държави, които имат удоволствието да поддържат салони THE LITTLE GYM.

Сигурно сега ще кажете „Е, хайде, хайде, чак пък толкова. Не е ли това един най-обикновен гимнастически салон, в който децата се учат да вървят по греда и да правят циганско колело?“

„Ами, не!“, ще ви отвърна аз с глас, изпълнен с желание да покрия норматива за висок скок за лелички над 40 години. THE LITTLE GYM представлява методична програма, която работи с детето ви от 4-месечно до 13-годишно, при това на три основни нива и го подготвя за света по един съвсем различен начин от всичко, което сте си представяли.

Ето ги и тези ми ти нива,

понеже не е хубаво да кажеш, че нещо работи на три нива и после никога да не обелиш дума за тях.

Първото, разбира се, е физическата активност, която ще оформи физиката на детето ви и ще я постави в пълна бойна/игрова готовност, така че то да е винаги готово да скочи и да изпълни съчетание с обръч или да преплува 50-метров басейн за тринайсет секунди по гръб.

Целта е детето ви да се сдобие с цял арсенал от качества, като гъвкавост, баланс, координация, сила и подвижност. В първите 15 години от живота ни хората се развиват постоянно и колкото повече владеем и развиваме функциите на тялото си, толкова по-лесно, бързо и леко усвояваме спортове и преодоляваме препятствия, като това да можеш да се качваш пеша до 6-я етаж, когато спре токът.

Второто ниво е развитието на мозъка, защото човешкото същество живее в единност и не трябва да се грижим само за тялото, забравяйки мозъка – най-важният човешки орган. Посредством редица упражнения по системата на THE LITTLE GYM, детето ви ще повиши нивото си на концентрация, ще развие способност да решава проблеми, да взима решения и да намери най-късия път към отговорите, които търси, а не да блее в тавана и да брои мухи, докато пред него стои домашното по органична химия.

Програмата така е измислена, че детето ви с еднаква скорост и ентусиазъм ще може да прави коремни преси и да намира лицето на равнобедрен триъгълник.

И третото, но не по значение, ниво. В основата на философията на THE LITTLE GYM е развитието на способността у всяко дете да се справя ловко, адекватно и леко в реалния живот. Работа в екип, разбиране спецификите на останалите от обкръжението ти и изграждането на лидерски качества съставлява третата насока на клуба.

Това означава развиване на всички онези качества, които работодателите винаги искат от служителите си и ги посочват в условията за кандидатстване.

Това проактивност, това креативност, това екипна работа –

всичко ви е в кърпа вързано със системата на THE LITTLE GYM.

Ще ви призная само, че аз не съм голям фен на лидерските качества. Може би защото си падам малко мизантроп и все не намирам дори 4 човека накуп, на които искам да бъда лидер, но това не значи, че не мога да разбирам колко важно е това качество.

И така – какво да очаквате от този легендарен клуб, който най-сетне идва в България. Очаквайте всичко и най-вече само хубави неща. Преди всичко той предоставя огромно забавление за децата на всякаква възраст, защото забавлението е начинът, по който децата, а и не само децата, възприемат най-добре и учат най-бързо.

Предлага специфично отношение към децата ви – пълна програма, в която те ще учат английски, ще спортуват, ще пеят, ще танцуват, ще учат от живота и ще приведат духа си в съответствие с телесните си способности, а после ще ги развият в максимална степен.

А и нали не забравяте онова фантастично чувство на радост и спокойствие, което неминуемо ще ви сполети, когато постъпите като отговорни и мъдри родители, правейки най-доброто за детето си, докато го гледате как се учи да бъде щастливо.

И накрая, когато детето ви стане генерален мениджър на банка, може да прави шпагат, рецитира Томас Дилън и пее като Адел, елате да ни благодарите. На мен, Елисавета, ужасно ми се щеше, когато бях малка да има подобно място, където да ми се случи нещо толкова добро, но, уви, нямаше.

А за Красимира да не говорим. Тя от малка се спъва постоянно.

Щеше да е супер някой да поработи за координацията ѝ, но вече е късно.

Тя ще се спъва вовеки, дори и като клета, остаряла бабичка, даже сигурно тогава ще се спъва три пъти повече! А като добавим, че за нищо на света не може да намери лице на равнобедрен триъгълник (нито на какъвто и да било триъгълник), сами можете да си представите каква щета ѝ е нанесена с това, че не е посещавала поне поне някакво подобие на THE LITTLE GYM като малка. Добре че е тренирала тенис известно време, та да се научи да тича и да уцелва топка с ракета, когато тя лети срещу главата ѝ.

За нея всичко друго е безвъзвратно загубено и закъсняло, но за вашите деца не е. Така че – възползвайте се овреме да покажете страхотното приключение, наречено THE LITTLE GYM на децата си.

И понеже сигурно вече сте заинтригувани, имаме супер яка новина за вас – много енергично, координационно и състезателно извоювахме възможността 100 от вас не само да си запишат БЕЗПЛАТЕН час в The Little Gym, а и да получат специална МАЙКО МИЛА отстъпка когато се запишат за членство в The Little Gym!

Можете да се запишете за пробен забавен урок като влезете в сайта на клуба на този линк.

Там ще се регистрирате и когато от The Little Gym ви се обадят, кажете гордо, че сте един от привилигированите от МАЙКО МИЛА! Така, като отидете на място, ще ви направят специални супер условия с отстъпка!

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
made by cog + weband
cross