Бременност

Здрава родилка почина в болницата в Сливен

18 август 2018

Нов случай на починала родилка в страната, този път "инцидентът" е от Сливен. Близките ѝ подозират лекарска небрежност.

30-годишната Ренета Томова влиза да ражда преди дни в местната болница, но така и не излиза жива оттам, а бебето също е в много тежко състояние - с пареза на едната ръка и мозъчен оток, разказва близка на починалата пред телевизия 
BgOnAir.

По думите на жената, "докторите са се редували да скачат върху корема на родилката, за да избутат бебето". "Денят след раждането, отидох да я видя. Рени изглеждаше просто потресаващо", разказва нейната близка и добавя, че в момента близките на починалата Ренета се борят за възможността да ѝ бъде направена аутопсия в София.

Рени е починала два дни след началото на раждането. Ето какво разказва за случая Петя Йорданов в страницата Born in Sliven:

"Раждането започна на 15 август в 20 часа. След дълги мъки, часове наред, събраха екип с водеща д-р Пашева. Казаха ни, че раждането не върви и се налага секцио, което, за жалост, не знам поради каква причина те не предприеха. Извадиха бебето с форцепс, скачали са отгоре ѝ. Рени разказваше, че дори тавана и стените са били в кръв. На 16 август в 4 часа ни казаха, че бебето и майката са добре. На 17 август в 11 на обяд майката се чувстваше по-добре, но не спираше да казва, че я болят гърдите. Малко след това ѝ стана лошо и не можеше да диша. Изпадна в кома. Докторите казаха, че има вода в белия дроб. В 19 часа ни съобщиха, че е починала.

Born in Sliven

Ренета Томова е роденa през 1985 г. По образование е икономист, има магистратура по „Международен алтернативен туризъм“. През 2010 г. печели награда “Млад мениджър на годината“.

Рени е позната на съгражданите си в Сливен със своята конна база и природозащитната си дейност. Тя също така е член на „Зелените“ от 2007 г. и два пъти се е кандидатирала за общински съветник на местните избори през 2011 и 2015 г. Миналата година бе водач на листата в Сливен за кандидат-депутати на "Да, България", "Зелените" и ДЕОС.

Трагедията с Рени се случва дни след като в края на юли почина 39-годишна родилка в Плевенската университетска болница. Маргарита е била приета за планирано раждане, но издъхва на операционната маса след поставяне на упойката. Според документите ден по-рано починалата жена е била здрава и без проблеми с кръвното налягане. Маргарита е майка на пълнолетен син. Бебето ѝ е в кома.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross