fbpx
Новини

За правото да носиш очила на работа

9 ноември 2019

Японците са може би най-възхитителната нация. За някои неща. За други – като например отношението към жените на работното място, никак не са за възхищение.

От известно време много японски жени публикуват в социалните мрежи свои истории с един хаштаг: #glassesareforbidden ("очилата са забранени"), защото работният дрескод в Япония включва абсурдното правило жените да не носят очила.

Реакцията идва като отзвук от телевизионно шоу, в което редица бизнеси са изобличени заради забраните, които налагат над служителите си от женски пол, съобщава The Guardian.

"Тези правила са безкрайно остарели", коментира една от жените в Туитър, а друга добавя, че причините за забраната, изтъквани от работодателите, са "идиотски". Друга японка, работеща в ресторант, добавя към това отношението, което е срещнала на нейното работно място – многократно е била съветвана да не носи очила, защото са "обидни" (!) и не си отиват с традиционното ѝ кимоно.

"Ако забраната е единствено жени да нямат право да носят очила, то тя е дискриминация срещу жените", казва Канае Дои, директор на японския Хюман Райтс Уоч, пред Томсън Ройтерс.

Наскоро жените в Япония се обединиха и по друг въпрос: безумното правило всяка от тях да е с токчета на работа. Над 21 000 души подписаха онлайн петиция срещу това и започнаха движението, известно като #KuToo (слоганът се заиграва с японските думи за "обувки" – "kutsu" и "болка" – "kutsuu" и с популярното движение #МеТоо).

В отговор на това японският министър на здравеопазването и труда продължи да живее в Средните векове, заявявайки, че изискванията за дрескод на работното място са "необходими и подходящи".

На фона на това Япония се намира на 110 място от общо 149 държави в последния доклад на Световния икономически форум за разликата между половете на работното място. И това я поставя доооста по-назад от останалите развити страни. Общо взето, където сме ние по свобода на медиите, там са и Япония по свобода на жените в професионалната сфера. Поне по нещо си приличаме...

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross