fbpx
И аз съм човек

За някои видове майки

12 май 2016

Пътник О'свиден има две разкошни деца, с които е обиколил много паркове и градинки. Ето неговото честно наблюдение върху майките, на което се смяхме много, докато бършехме ръцете на детето с антибактериална кърпичка. 


След десетина години по паркове, градини и площадки, започвам да намирам закономерности. Има няколко вида майки, които ме карат да настръхвам. Моля Ви, не бъдете като тях! Или пък, ако вече сте, изтрийте номера ми...

Та...

1. Майките орлици.

Малко са плашещи. От онзи тип, които гонят дечица из пясъчника с кърпички и дезинфектант. Които получават микроинфаркт при всяко петно и за всеки сопол викат Бърза помощ за детето и лекар и психолог за себе си.

Майките, които се хващат за сърцето след всяка раничка и възкликват: "Божичко, някой да извика линейка!". Или крещят на леличките в предучилищната, че са карали детето да яде само! Или да си обуе обувките! Или пък (Боже!) извели детето в двора без гумени ботуши!!! "Ма те не виждат ли, че има облаци?!?"

Майки, които не пускат детето си на лагер в 11-ти клас, защото "то не е свикнало така". Тези майки са страшни... предимно за децата си. Неизбежно, голяма част от тези деца и на 30 не могат да си обуват обувките сами...

2. Майките жертви.

Те се познават по вечния вопъл "С какво заслужих това, Господи!?!". Не може да си изкарал 5 минути на детска площадка, без да чуеш въздесъщото "Защо не се пазиш, знаеш ли как трудно излизат тези петна, ЗНАЕШ ЛИ ОТ КОЛКО НЕЩА СЪМ СЕ ЛИШИЛА, ЗА ДА ТИ КУПЯ ТОЗИ АНЦУГ!".

Това са майките, които твърдо вярват, че ако го нямаше детето, и до днес щяха да са на 19 и щяха да посрещат всеки изгрев танцуващи в стройните си тела... Това са и майките, които заради "бременността" са се оженили за "тоя мухльо, баща ти, а знаеш ли колко възможности имах!".

Обикновено децата им се изнасят при първа възможност, а впоследствие са в графата "найш колко ми е напрегнато в работата, извинявай че не ти звъннах в последните три и половина години".
А ако случайно минат на гости с децата, кварталната магазинерка ги пържи с убийствен поглед и ги пита как можаха да причинят това на собствената си майка...

3. Майките кърлежи.

За тях може да се пише и говори с дни. Това са майките, които са единственият възрастен на снимка от детски рожден ден. Майките, които, ако детето им се заиграе случайно в парка с друго дете, цъфват на секундата с "Kакво работят родителите ти? Как се казваш? В коя градина ходиш? Коя е учителката ти?" и 5 минути по-късно вече звъни на споменатата учителка.

Майката, която на покана на детско парти, отговаря с 73-точкова таблица, които "моето" не бива да прави, не може да яде, не обича да играе и предпочита да гледа. А после изпитва домакините дали са запомнили всичко и ако не са, се обявява навсякъде, че не може да им се има доверие.

4. Майките, родили Чудеса!

Само ще цитирам :

- На колко си години, маме? Ето! Видяхте ли? Показа едно пръстче! Много ми е умничко!

- Вчера в градината ми казаха, че толкова умно дете никога не са виждали!

- Виж го, ма, виж го! Виждала ли си някога ТОЛКОВА МЪДЪР ПОГЛЕД? А е едва на 3 месеца!

Онзи тип майки, за които Леонардо и Айнщайн са просто лаици в сравнение с няколкомесечните им пръстосмукачи...

5. Майките на невинни...

Ако детето се спъне, докато бяга, дори да е на 264 метра от най-близкото нещо с пулс, дори да е самичко, изолирано с петметрова ограда с бодлива тел отгоре, а после 50 метра минно поле и това цялото да е в средата на огромен стоманен куб със страна 200 метра... и ако ревне... Веднага отнякъде ще се появи една майка, която крещи: "Кой те спъна, кой те удари, не ви ли е срам, бе, такова мило дете!?".

Не знам как успяват... Какви капаци трябва да има човек на очите, че дори детето им да налага цяла детска градина с лопата по главата, да се пляснат в цялата си прелест и да кажат: "Остави ги, те са лоши...".
Типът майки, който ме кара да съжалявам всички в сферата на образованието.

Останалите са ... нормални 🙂

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross