fbpx
И аз съм човек

За майките-фукли по детските площадки

23 март 2017

Когато ви попитахме „Кои са трите ключови фактора за оцеляването като родител?“, между редовете прочетохме и още един, неписан, но изключително важен фактор за оцеляването (емоционално и психически) като майка.

Другите майки!

За майките в Майко Мила! сме писали доста. Любимият ни Пътник О'Свиден пръв се осмели да каже нещо с текста си За някои видове майки, а нашата Елисавета добави свои мисли с разказа Ах, колко са ужасни другите майки!

Истината е, че детската площадка с нормални, психически стабилни и минимално дразнещи майки е невероятна рядкост, затова, ако сте намерили своята – пазете я, почиствайте я редовно и не казвайте на други майки за нея, да не я урочасате. Плюйте в пазва и хвърлете сол и дано докато детето тръгне на училище, любимата ви детска площадка си остане вашата малка нормална тайна.

Ще мине известно време, преди детето ви да усвои ценния житейски урок „ако не можеш да кажеш нещо мило, по-добре мълчи“, не за друго, а защото изобщо заобикалящият свят у нас е забравил това верую. Ако се съмнявате, идете с детето на която и да е детска площадка, където неминуемо ще налетите на някоя фукла, която да ви обостри нервните окончания и да ви скъси животеца.

Макар че тези дами не целят да са зли, това, което правят, е с невинни изказания да забиват мънички ножчета в изстрадалото ви, недоспало майчино сърце. От небрежно споделеното колко АДСКИ ЛЕСНО им е било с кърменето, през това колко са отпочинали, че чак им е малко досадно, защото детенцето им спи непробудно цяла нощ, тези същества от женски пол пробождат точно там, където знаят, че ще заболи.

За да опазите емоционалната си и психическа цялост, за Бога, избягвайте такива майки-фукли на всяка цена!

„Моето дете засука моментално!“

Ами, браво на теб, майко! Запази обаче цицовата гордост за себе си, защото не са малко майките, за които кърменето е започнало с много сълзи и болка, и търпеливи опити на взаимно учене с бебето.

„Мъжът ми смени памперса на бебето няколко пъти!“

Наистина ли? Даже, когато бебето е имало диария в продължение на два дни? Самотните майки аплодират подобни изказвания с още по-гореща радост и блясък в очите.

„Детето ми се развива по-бързо от връстниците си.“ Много се радваме, че твоето детенце е герой и още на 8-месечна възраст ще е отметнал органичната химия. Само дето не питах как върви растежа на детето ти в сравнение с другите деца.

„Моето дете спеше непробудно по цяла нощ още на 4-седмична възраст.“

Аплодисменти! Поне някой на този свят се е наспал! За разлика от останалите измъчени, изтерзани и преуморени майки, будували поредна нощ, които просто нямат сили да ти кажат, че е адски невъзпитано да се хвалиш така.

„За късмет, нямам нито една стрия!“

Стра-хот-ни гени, значи! Благодари на родителите си за това, само не забравяй, че стриите не са нещо срамно – те носят белег и напомнят за чудото, което тялото ни е сътворило чрез създаването на човек.

„Без никакви усилия отслабнах и си върнах килограмите отпреди бременността.“

Допускаме, че причината за подобно жлъчно фукане е, че си гладна като вълк. Иди хапни нещо и после пак ела да си бърборим как си свалила 20 килограма за две седмици.

„Моето дете се храни правилно!“

Няма значение дали детето ти яде само био-еко-храна, кебапчета или не иска да хапне друго, освен авокадо, хайде да не започваме спора за правилното хранене...

„Кърменето е по-лесно, отколкото казват хората.“

Да, всъщност някои майки казват, че им е трудно, изпитват болка, имат бучка или бебето не суче правилно, за да ви излъжат и да има за какво да си говорите на площадката. Всеки път, когато някоя фукла каже такова нещо, там някъде някоя кърмеща майка забърсва със сълзи кървящите си зърна.

„Моето дете седна на гърнето почти веднага.“

Още докато довършите това изречение, дузина майки ще са се покрили от глава до пети в бебешко ако. Достатъчно им е кафяво, няма нужда от още сочене с пръст.

Споделете - около вас има ли такива фукли? Как се справяте? И не забравяйте - Щетите по тялото след раждане се оправят с вино, детегледачка и нов сутиен!

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross