fbpx
И аз съм човек

За коронавируса без паника: кога, къде, какво да правим

25 февруари 2020

Положението с коронавируса и неговото разпространение (или не) по нашите земи е вече в режим “Олеле”. Към момента на публикуването на този текст в България няма нито един потвърден случай на заболял. Паниката е лош съветник и не дава възможност да реагираме адекватно, затова е по-добре да сме информирани, вместо паникьосани. А официална информация има достатъчно и сега ще се опитаме да я синтезираме.

Нека започнем оттам, че когато се върнете от страни, в които има потвърдени случаи на коронавирус, е най-добре да се приберете директно вкъщи и да уведомите личния си лекар. Не ходете никъде - няма смисъл по две основни причини: ако нямате симптоми, няма какво да се направи; но пък за сметка на това, ако носите вируса, може да го разпространите.

Спешните центрове, които ви хрумва да посетите, не са мястото, защото там се обслужват и приемат СПЕШНИ случаи. Когато човек няма симптоми и се чувства добре, случаят му (макар и потенциално опасен) няма как да се окачестви като спешен, съответно само затруднявате работата на медиците в спешния център.

Същото е и ако решите да звъннете на 112. Това е номер за спешни ситуации или, както сме свикнали да четем не на едно и две места, ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ!

Има специално открита телефонна линия за всякакви въпроси, свързани с коронавируса и страните на разпространение.

Номерът е 02 807 87 57 - на него може да разговаряте с лекар епидемиолог всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа. През останалото време, а и по принцип, е добре да държите контакт с личния си лекар. Общопрактикуващите доктори са получили информация как да подхождат при случаи със симптоми и при хора, пътували в рискови зони.

Две са лабораториите в страната, които провеждат тестове за коронавирус: едната е във ВМА, а другата - Центърът за заразни и паразитни болести.

Ще бъдете насочени към тях само ако сте пътували в рискови райони И симптоми. Безсимптомното тестуване би следвало да даде отрицателен резултат, което НЕ ОЗНАЧАВА, че не сте заразени, т.е. то е неинформативно - само ще сте изхабили един тест, без да сте наясно заболели ли сте, или не.

Изследването трябва да се повтори, ако има симптоми 14 дни след прибирането ви. В България в момента (а и навсякъде по света) има ограничен брой тестове и те се ползват приоритетно за хора СЪС симптоми.

Основна рискова зона, разбира се, е Китай, но има препоръка да се изследват и хора със симптоми, идващи от общините в Италия, обявили извънредни мерки за коронавирус.

Тази информация се следи, актуализира и разпространява от Европейския център по превенция и контрол на болестите в партньорство със Световната здравна организация.

Симптомите, за които трябва да следите, когато се завръщате от потенциално опасни райони, са задух, кашлица, възпалено гърло (всякакви белези на респираторна инфекция) и температура. При всички положения е добре да ограничите контактите си след завръщане от рискови зони на епидемии (и не само от коронавирус) за срок от 14 дни.

“Доброволното отшелничество”, както посъветваха специалистите, засега е най-добрата грижа към общественото и личното здраве.

Инкубационен период и заразяване Първоизточник на инфекцията са животни, но вече се предава от човек на човек. Към момента се знае, че това става главно по въздушно-капков път (кихане, кашляне, издишане).
Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV е между 2 и 12 дни. Най-заразни сме, когато вече имаме симптоми подобни на грип, но има индикации, че заразяването може да се случи и от преносители, които нямат симптоми.

Как да се предпазим?

Миене и дезинфекция на ръцете! Топла вода и сапун за поне 20 секунди вършат работа, но ако нямате по някаква причина, може да ползвате дезинфектант с поне 60% алкохол. Избягвайте досег с очите, устата и носа - вирусът навлиза в тялото оттам.

А това са основните правила за превенция на СРЗИ при пътуване в Китай:

  • избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
  • избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
  • прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
  • измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
  • избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

За още новини и подробности за хода на епидемията и превенцията следете сайта на Министерство на здравеопазването, където има официална информация за граждани и за медицински специалисти.


.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross