fbpx
И аз съм човек

За какво се борят антинаталистите

19 август 2019

Те смятат, че хората не трябва да имат деца. Кои са антинаталистите - и доколко са готови да прокарат идеите си? Джонатан Грифин разказва за BBC


"Не би ли било по-добре просто да се пробие една дупка в повърхността да земята и да се приключи с всичко?"

29-годишният Томас живее в източната част на Англия и въпреки че идеята му да взриви света е нещо като мисловен експеримент, той е сигурен в едно нещо - хората не трябва да имат бебета, а нашият вид постепенно трябва да изчезне.

Това е философия, наречена антинатализъм. Идеята датира още от древна Гърция, но напоследък получава огромен тласък от социалните медии.

Във Facebook и Reddit има десетки антинаталистични групи, някои с хиляди членове. В Reddit, r/antinatalism има близо 35 000 членове, a една от десетките такива групи във Facebook има повече от 6000.

Те са разпръснати по света и имат най-различни причини за своите вярвания. Сред тях са опасенията относно генетичното наследяване, нежеланието децата да страдат, концепцията за съгласие, притесненията за пренаселването за Земята и за околната среда.

Но всички те са обединени в желанието си да спрат човешкото потомство. И макар да са крайни движения, някои от техните възгледи, особено тези, които касаят климатичните промени, все повече проникват в основни дискусии.

Макар да не е антинаталист, херцогът на Съсекс наскоро заяви, че той и съпругата му Меган Маркъл планират да имат максимум две деца, поради опасения за околната среда.

Антинаталисти на теория и практика

Томас не бил чувал за антинатализъм, преди някой да използва термина, за да опише възгледите си по темата в коментари в YouTube преди няколко години. Оттогава той е активен антинаталист във Facebook група. Това му осигурява интелектуална стимулация и място, където да тества своите умения да води дебат. „Мисля, че е страхотно - обсъждаме реални проблеми, свързани с живота“, казва той и допълва, че някои от дискусиите са доста бурни".

Но страстта му към антинатализма не е само теоретична. Томас вярва, че целият човешки живот е безцелен и се е опитал да се подложи на вазектомия, но не е получил разрешение от NHS (Националната здравна служба на Великобритания). Лекарите от NHS могат да откажат да извършват операции по стерилизация, ако смятат, че процедурата не е в най-добрия интерес на пациента.

Идеята на Томас да пробие дупка в земята (той си представя голям червен бутон, който би сложил край на човешкия живот с едно натискане) - всъщност е много противоречива поради

ключов антинаталистичен принцип: съгласието

Казано по-просто, идеята е, че създаването или унищожаването на живота изисква съгласието на човека, който ще се роди или умре.

Кърк живее в Сан Антонио, Тексас. Той казва, че си спомня разговор с майка си, когато е бил само на 4 години. Тя му казала, че да имаш деца е избор.

"Няма никакъв смисъл за мен да вкарам доброволно в този свят някой, който няма никаква потребност това, за да страда и да умре", казва той. И споделя, че още в ранна възраст се е превърнал в антинаталист. Той се противопоставя на създаването на човешкия живот, защото никой от нас не е бил изрично попитан дали иска да бъде тук.

"Ако всеки човек е дал съгласие да влезе в играта на живота, тогава аз лично нямаше да имам възражения срещу това", признава той. „Зависи от съгласието или липсата на такова.“

Концепцията има и своята обратна страна. Проблемът с този голям червен бутон, който ще затрие човечеството е, че много хора се радват на живота - и не всички биха се съгласили с всичко това да приключи. Вместо това Кърк и повечето антинаталисти призовават хората да спрат да раждат - доброволно.

Има една особена тема в антинаталистичните групи. Те често осъждат хората, които имат психични проблеми, за това, че имат деца. Една публикация например включва скрийншот от пост на друг потребител, който споделя, че има биполярно и гранично личностно разстройство, както и непрекъсната тревожност. Антинаталистът е добавил коментар: "Този индивид има две деца. Тревожа се за тях".

„Имал съм шизофрения и депресия“, обяснява Томас. „Депресията е характерна за моето семейство. Мисля, че ако имам деца, има голяма вероятност те също да изпаднат в депресия и да не харесват живота си.“

Той също така се оплаква, че общността на антинаталистите често е неправилно етикетирана. "Хората започват да ни обявяват за откаченяци и психари", казва той. Истината, според него, е много по-сложна.

Как спасяването на земята стана основен аргумент на антинаталистите

Антинаталистичните аргументи през последните години са подхранвани от все по-големия фокус върху околната среда и потенциално опустошителните ефекти от изменението на климата.

Ако се съди по публикации в антинаталистичните групи, очевидно има голямо припокриване между техните идеи и екологична активност.

"Мисля, че е егоистично да имаш деца в този момент", добавя Нанси от Филипините, която е веган, не употребява пластмасови продукти, бори се за правата на животните и е инструктор по йога. "Истината е, че децата, които се раждат, създават повече разрушения за околната среда.", казва тя.

Във група във Facebook, наречена "много-гневни-антинаталисти", се споделя петиция, чиито автори се надяват тя да стигне до ООН. Заглавието ѝ е „Пренаселеността е корен на климатичната катастрофа - спрете раждаемостта в световен мащаб сега". Засега петицията има 27 000 подписа.

Идеята за въздържане от раждане на деца, за да се помогне на околната среда не е нова. Във Великобритания благотворителна организация, наречена Population Matters, предлага това от години, въпреки че не се води за антинаталистчна. Възгледите ѝ са в полза на устойчивостта на човешката раса, а не на нейното изчезване...

„Нашата цел е да постигнем хармония между човешката раса и планетата, която сме щастливи да обитаваме“, казва Робин Мейнард, директор на групата. "Ако има по-малко деца в света и по-малочислени семейства, можем да имаме много по-устойчиво население."

Но дали нарастващото население непременно ще доведе директно до екологична катастрофа? Според кореспондентката на BBC Стефани Хигарти, която се занимава с въпроси, касаещи глобалното население, това е сложен въпрос, защото е доста трудно бъдещето да се предвиди.

"Според научните прогнози, поради икономическото развитие и въпреки спада на глобалния коефициент на плодовитост, населението в света вероятно ще достигне около 11 милиарда до края на века", казва тя. „Дали планетата може да издържи това или не - не знаем."

По думите ѝ е много трудно да се предвиди колко хора може да издържи планетата, защото всичко е свързано с консумацията. "И това означава консумация на всичко: въздух, вода, храна, изкопаеми горива, дърва, пластмаса - списъкът е дълъг", казва тя и добавя: "Ясно е, че някои от нас консумират много повече от други. Семейство с 10 деца в страна като Бурунди ще консумира средно по-малко от тричленно семейство в Тексас.

"Има толкова много фактори, които ще се променят през следващото десетилетие и следващия век, че не можем да прогнозираме в момента."

Колко безобидни са антинаталистите все пак?

Въпреки нихилистката реторика в антинаталистичните групи, в тях няма индикации, че представляват реална заплаха - никой в ​​тези онлайн общности не заплашва с убийство или насилие.

В дебатите обаче има ужасно груби прояви. Някои редовно обиждат родителите - наричайки ги „развъдчици“. Други обиди са насочени директно към деца.

"Винаги, когато видя бременна жена, първото ми чувство е отвращение", пише един потребител.

Но това не означава, че всички антинаталисти мразят децата, според тези, говорили пред BBC.

„Бих казала, че аз лично харесвам децата и тъкмо защото ги харесвам, не искам те да страдат“, казва Нанси. "Може би появата им в света би ме радвало, но възможната заплаха е толкова огромна, че просто не съм сигурен, че си заслужава."

В някои антинаталистични групи пък потребителите намекват, че бебетата не трябва да се раждат в конфликтни зони, ако има голям шанс за увреждания или пък от хора с ниски доходи. Понякога реториката залита към темата за селективното възпроизвеждане - или евгениката...

Антинаталистите, с които BBC говори, имат смесени чувства към тези идеи.

"Какви са мотивите им да имат дете?", казва Томас, попитан дали е загрижен за раждането на деца в разкъсани от война райони. "В такава държава има по-малка надежда, че нещата ще се обърнат."

Той е по-толерантен към раждането на деца в домакинства с ниски доходи. "Стана ясно, че нямам намерение да имам деца… но мисля, че можете да бъдете щастливи и в район с ниски доходи."


Още:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross