fbpx
В двойката

Защо се разделят родителите на малки деца

7 юни 2020

През 2012 г. едно шведско проучване показа, че една от три двойки с малки деца се разделят. Като се има предвид колко екстремно поглъщащо е родителството, не съм изненадана от тази статистика, пише Мелиса Уилетс за Parents.

За щастие учените са се задълбочили в проблема и искат да разберат защо толкова много родители се отказват от връзките си с идеята двойките да обърнат внимание на трудностите, преди да се разделят.

В изследването участвали 452 разделени родители. Средната възраст, на която били първите деца в двойките по време на раздялата, била 4 години и 8 месеца. На базата на данните, които събрали, изследователите излизат със седем основни фактора, водещи до раздяла.

 • напрежение от родителството
 • стресиращи условия
 • липса на интимност
 • недостатъчна комуникация
 • различаващи се характери и интереси
 • никакво отдаване на връзката
 • негативни ефекти от зависимост

Много от тези фактори може да са причинени от децата, без съмнение. Защото отглеждането на децата е стресиращо, без значение кой си. А интимността? Това да не е инцидентното докосване на ръцете ви, докато се опитвате да държите повръщащото посред нощ дете? Комуникацията също никаква я няма, когато се опитвате да си говорите през бебешки рев и/или малко дете, повтарящо всяка дума по 82 пъти.

Водещият учен на изследването Малин Хенсон заедно с авторката Уенди Уолш предлагат следните съвети към майките и бащите, които искат да запазят семействата си:

 • активно споделяйте родителската отговорност;
 • показвайте на партньора си, че оценявате всичко, което прави – дори някакви елементарни родителско-битови неща като изхвърлянето на коша с памперсите;
 • опитвайте да поддържате чувствата си във всекидневието с малки жестове като бързи прегръдки и целувки;
 • говорете как се чувствате, без значение дали сте самотни, фрустрирани или даже възбудени! И се старайте да не обвинявате другия, че не отгатва нуждите ви, а по-скоро се постарайте да ги разбере. "Иска ми се да помагаш повече вкъщи" вместо "Никога не помагаш за нищо!";
 • подкрепете партньори си да намира своето време, в което да се отдава на интересите си отпреди децата. Съответно, гледайте и вие да си набавяте такова;
 • потърсете помощ, ако е необходимо, преди да е станало късно да обърнете внимание на проблемите във връзката ви.

Това, което имам да кажа аз за изследването, е, че животът с деца е много труден, но наградите са много. Ако концентрирате цялата си енергия в предизвикателствата, а не в многото радости на родителството, които имате като двойка, лесно ще се почувствате смазани. Даже сигурно ще поискате и да си тръгнете, мислейки си, че това ще ви реши проблема.

Вместо това обаче всеки от нас трябва да направи съзнателно усилие да е благодарен за хубавите моменти като този, в който детето рисува цялото семейство и всеки член прилича на миньон, или когато най-накрая заедно завършите онзи абсолютно невъзможен пъзел. Това са моментите, които осмислят оставането заедно.

И не забравяйте за партньора си. Може да е бърза целувка по време на смяната на памперси. Защото когато се показва привързаност, въпреки цялата лудница и бъркотия на родителството, малкото остава дълго време. Дори кратък есемес с флирт или правенето на нещо мило за другия (да напълните вана или да приготвите любимо ястие) може да са от съществено значение дали ще останете заедно или ще се разделите.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross