fbpx
И аз съм човек

Защо плачем след секс?

12 април 2018

Сексът може да бъде страхотно изживяване, но дори след зашеметяващ хеттрик из завивките може да ни споходи нещо съвсем неочаквано – желанието да си поплачем. В сайта health.com откриваме причините за това, както се оказва, доста често срещано чувство.

От секса има доказани ползи: облекчава болката, помага за по-добър сън и укрепва имунната система. Обаче сексът влияе изненадващо и на настроенията – може да ви накара да се чувствате тъжна и унила толкова силно, че често да води до сълзи.

Тази специфична тъга си има име: post-coital dysphoria или PCD, на български „посткоитална дисфория“. Това представлява „усещане за тъга, гняв и депресия след секс и често след оргазъм“. Може да ви се случи след първия секс с нов партньор или дори когато отдавна сте с някой, който ви е близък и самият секс е бил приятен. Всъщност PCD може да се случи и без да сте правила секс – по време или след мастурбация.

Не само че това нещо съществува, но се оказва и изключително често разпространено. Изследване от 2015 година сред колежанки, публикувано в Sexual Medicine, показва, че на 46% от жените се е случвало поне веднъж, а при 5% се е случвало няколко пъти в рамките на един месец. Учените откриват връзка между PCD и интимността във връзката. Изследването се фокусира върху жени, но това се случва и на мъжете.

Учените не са изследвали в дълбочина причината за това състояние, но смятат, че се дължи на хормоните. Особено при жените, оргазмът освобождава хормона окситоцин, който спомага за привързването и изграждането на близост с партньора.

Ако имате случайна сексуална афера, все пак усещате влиянието на окситоцина. Но ако усещате тъга и депресия след секс с партньора си, това може би показва неудовлетвореност от връзката.

Сексът ни прави и уязвими, и именно усещането за уязвимост може да ни доведе до сълзи. След секс човек се отпуска и тогава изплуват емоциите, които иначе съзнателно сме погребали дълбоко. Учените дават пример с двойка, която е влязла в поредица от скандали и не спира да се кара, но един ден прави секс за сдобряване. В контекста на караниците, сексът може да е страхотен, но след това да осъзнаете, че имате сериозни проблеми във връзката и да си припомните за какво се карате.

Ако сте жертва на травма, споменът за това може да влоши депресивното настроение след секс. Жертвите на сексуален тормоз може да си припомнят предишен негативен опит, дори настоящият секс да е бил страхотен и да е с човек, към когото изпитват близост и доверие. Учените казват, че за хората, които основават самочувствието си върху това какво мисли партньорът им за тях, е по-вероятно да изпитат депресия и тъга след секс, особено ако партньорът им не покаже очакваната близост и нежност.

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross