fbpx
от 0 до 3 години

Защо никой не ми каза тези неща за кърменето?!

3 септември 2020

Дали ще избере да кърми или не си е работа на майката. Това е избор, който сама прави, като разбира се е добре той да е информиран и тя да е наясно с ползите от кърменето и възможните проблеми, които може да възникнат. СЗО препоръчва ексклузивно кърмене до 6 месец и продължаване на кърменето заедно със захранването възможно най-дълго. 

Понякога обаче има причини, поради които това не може да се осъществи, или пък майката няма желание - и тя трябва да получи пълно разбиране и (по възможност) адекватни съвети как да се справи с възможните усложнения, предубеждения и угризения, които може да възникнат.

Говорили сме за кърменето в най-различни аспекти: за депресията след края му; за някои от най-разпространените митове, свързани с него; както и кога краят му е най-безболезнен за майката и бебето.

Тук една млада майка споделя своя опит, свързан с кърменето, и се надява нещата, които се е наложило да научи в крачка, защото никой не ѝ ги е казал, да са полезни за други жени.


Семейството и приятелките ми се надпреварваха да ми споделят най-добрите си съвети за бременност и раждане. Бях напълно подготвена как да се справя с киселините по време на бременността и къде да открия най-удобните клинове за бременни.

Постоянно слушах как повечето бебета се раждат след термин и колко по-трудно е да родиш легнала. Обаче никой не ме предупреди за кърменето.

При идеалните обстоятелства би следвало да съм бременна около 9 месеца, да раждам ден-два и да кърмя още 1 до 2 години - може би малко повече или малко по-малко.

В първите дни на майчинството ми кърменете ми отнемаше много, много, много повече дни, отколкото бременността и раждането взети заедно. И като се обърна назад, се оказва, че е трябвало да наблегна повече на информация за кърменето.

Така че ако планирате да кърмите, ето няколко неща, които не чух, а трябваше.

“Слизане” на млякото

Кърмата ми не дойде до третата нощ след раждането на бебето. Нормално е да отнеме дори 5-6 дни особено след секцио. През това време майката произвежда коластра, която е идеално измислена да поддържа бебето.

Така че не се стресирайте съвсем в началото. Просто слагайте бебето по-често на гърда, за да подадете сигнал към тялото си, че има малък гладен човек наоколо, и поддържайте връзка с консултант или друг опитен в кърменето човек, който може да ви помогне при евентуален проблем.

Менторът!

Намерете някого, на когото имате доверие и който знае за какво става въпрос, що се отнася до кърмене. Дали ще е ваша приятелка, която вече има кърмачески стаж, или консултант - няма значение.

За да минете по-леко през трудните моменти, наистина имате нужда от човек, който може да понесе гърди, зърна и всякакви въпроси, свързани с тях, по всяко време. Добра книга за кърмене с лесно търсене по теми също би свършила работа.

Кърменето е голяма работа

Буквално. Голяма. Ако кърмите една година, ще навъртите средно 1800 часа с човек, засукал гърдите ви. Работа на пълен работен ден с три седмици почивка е 1960 часа на година.

Така че, да, кърменето е голяма работа и особено в първите месеци целият ви житейски график ще се върти около това. А аз и идея си нямах.

Дрехи за кърмачки

Не е невъзможно да си намерите подходящи дрехи за кърмене, обаче се оказа, че никак не е лесно. Повечето рокли не стават, както и някои блузи, които трябва да се вдигнат до носа, за да кърмите с тях.

Пригответе се да зарежете за малко част от любимите си дрехи, а друга - да модифицирате. Кърменето изисква доста гъвкавост в модно отношение. 

Намирането на сутиен за кърмене също не е лесна работа, макар че в последните години има все повече опции. Вече има и брандове, които за съвсем малко допълнителни пари могат да трансформират всеки модел от техните сутиени в подходящ за кърмене.

Спомените

Когато стане въпрос за кърмене, се пригответе да чуете всяко ужасно нещо, което някога се е случвало на някоя ходеща и кърмеща по този свят жена.

Мляко, примесено с кръв, излизащо от сцепени зърна; бебета, които не могат да захапят гърдата както трябва; кърма, която така и не идва; постоянна млечница…

Така е и с историите за раждането - всяка е различна и си има своите трудности. Но точно както и в този случай, не е задължително всяка една драма, свързана с кърмене, да сполети и вас.

Кърмете (или не!) спокойно! Всичко ще бъде наред.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross