fbpx
И аз съм човек

Защо не мога "просто да си легна"?

14 март 2017


„Спи, когато и бебето спи“
е като онзи виц, в който заекът отишъл при змията и казал: „Извинявай, че се шегувах с тебе за това, че нямаш крака. Хайде да си стиснем ръцете и да забравим за случката...“. 

Майките на бебета не са просто уморени. Те са уморени от десетилетия - съвсем сериозно. Дори не сме сигурни от колко точно - както наскоро разбрахме, може да страдат от родилно изтощение десет години след раждането! Спрели сме да броим годините умора, защото нямаме време, а и ще се уморим още повече само от броенето. Истината е, че повечето майки на бебета действат на автопилот. Направо си е чудо как изобщо е оцелял човешкият род!?

Майките на новородени са уморени, защото малкото човече или човечета не го е грижа, че на мама ѝ трябват 8 часа непрекъснат сън – защото като се роди бебето или бебетата, часовникът се настройва спрямо тяхното време.

Нали знаете - има източноевропейско време, по Груинуич и така нататък. Има и Бебешко. От първия ден на бебето, майката е стоик оптимист, в лек следродилен делириум, тя бълнува с надежда как ще спи, когато бебето започне да спи повече часове през нощта, вярва си, че и тя ще спи, и ще си почине, и ще се събуди освежена.

Ха-ха!

Пред ScaryMommy препатили майки споделят, че детето е на 4 години, а те все още чакат да се наспят. Защо се случва това? Ето кратък поглед върху режима на майките, който може да използвате като допълнителен помощен материал към картинки, слайдове в Power Point и пет-шест графики, когато ви питат:

АМА ЗАЩО НЕ СПИШ, КОГАТО ДЕТЕТО СПИ?!

Първите прозявки се появяват около 18:30. Най-доброто, което можете да направите, е да ги игнорирате, защото трябва да приготвите вечеря, да подредите дома, да помогнете с училището и домашната работа, и да изкъпете колкото налични деца има под опеката ви, затова просто в графика ви няма време за прозявки.

Стискате зъби. Заболява ви, но нямате време за зъболекар. Затова леко само ги допирате, без да стискате. За съжаление, 18:30 е един такъв никакъв час – не е време нито да се спи, нито да се пие кафе. Докато детето или децата вече са готови за лягане, тъмните кръгове около очите ви са станали достатъчно големи, за да им е необходим собствен пощенски код.

Мъжът ви, окуражаващо и с увереност, че знае решението на проблемите ви, казва: „Просто си легни!“. За да ви докаже правотата си, той ляга на спалнята и още по пътя към възглавницата главата му тупва в толкова дълбок сън, че чак захърква.

Това е второто, за което му завиждате. Първото е, че на мъжете, които ходят до тоалетна в парка, се гледа с по-малко лошо око, отколкото на жените, клекнали зад някой кестен. За разлика от вас, която всеки ден си обещава да се опита и така и не успява, мъжът ви съобщава, че ще си ляга и действително си ляга, а след 3 минути е в стадий 4 на дълбокия сън.

Както всеки друг ден, тази сутрин сте си обещали довечера да си легнете рано. За жалост, това, което се случва, докато си изпълнявате обещанието, са поредица от събития, които отново ще ви попречат да си легнете в нормален час.

Например:

Отивате в спалнята с намерението да си легнете. Заключих ли входната врата? Май не я заключих. Трябва да проверя. Излизате от спалнята напът към коридора. Минавате покрай банята. На земята пред душ-кабината има купчина чорапи и гащи, които явно сте изпуснали, когато сте събирали мръсното пране в пералнята. Подхващате купчината дрехи и ги носите към пералнята. Виждате в купчината любимата тениска на сина си и знаете, че утре ще иска да я облече (ако нямате син, заменете с „рокля на дъщеря“ или „риза на мъж“), затова решавате да пуснете една кратка програма.

Ще пусна кратката програма без центрофуга и утре сутрин ще центрофугирам и изсуша с ютията. Така си казвате. Веднага си лягам, само да пусна пералнята.

Забелязвате, че купичката за вода на кучето е празна. Измивате я и наливате прясна вода.

Каква е тази миризма? Ох, по дяволите, идва от боклука! Не искам да е първото, което помириша утре като се събудя. Ще взема да го изхвърля още сега. Бъркате за нова найлонова торбичка за кофата за боклук... Ох, свършили са пликовете за боклук... Преди да забравя, ще ги добавя в списъка за пазаруване... Къде го оставих? Ето го! Още нещо имаше, което не трябваше да забравям да допиша... А, да, кенчетата бира на промоция!

По дяволите. Кенчета! Детето каза, че за утре за училище трябва да носи кенчета или буркани за някакъв проект. Изравяте целия килер в търсене на поне едно кенче или буркан. Изсипвате доматения сос, приготвен от свекърва ви, в пластмасова кутия и слагате измития буркан в раницата.

Така и така съм отворила раницата, ще взема да подпиша бележника и самостоятелните работи, за които класната напомни. По-добре сега да го направя, утре сутрин сигурно ще забравя.

Оставяте после раницата в коридора, до входната врата, където се сещате, че именно заради нея сте излезли от спалнята. Вече си лягам. Този път наистина си лягам. Ох, а ключалката проверих ли? Връщате се и проверявате два пъти. Тоя път вече лягам.

Напът към спалнята решавате да хвърлите поглед в детската стая, по навик и за спокойствие. Опитвате се да отворите вратата, но нещо ѝ пречи. Един детски пантоф. Решавате да намерите втория, защото иначе сутринта ще настане хаос от сънено босо дете и кисела майка. Докато търсите втория пантоф, настъпвате нещо лепкаво и гнусно на пода. Отивате в кухнята за кухненска хартия. Установявате, че рулото е свършило, трябва да вземете ново от банята.

Пералнята е до банята и виждате, че остават само 10 минути от програмата. Ще намеря какво да свърша за десетина минути, докато пералнята приключи и ще извадя дрехите, да не се вмирисват в барабана. И после лягам веднага! Едва гледам, лягам си моментално.

Връщате се в кухнята с ново руло кухненска хартия и решавате да извадите измитите съдове от миялната, докато чакате пералнята. Така и така съм в кухнята, ще приготвя на детето обяда отсега, да спестя време от сутринта. Пералнята отдавна е приключила, докато още печете сандвичи на парти грила.

Отивате да извадите прането и виждате, че в легена за простиране има друго изпрано пране, вече почти сухо. Ох, Боже мой, по дяволите. Това дори не помня кога съм го изпрала... Излизате на балкона, простирате старото пране, вадите новото капещо пране в легена. Да го бях пуснала на центрофуга досега, тя е десетина минути, щеше да е готово вече...Ще взема да го пусна, да не ми остават за сутринта неща от снощи и после си лягам, тоя път наистина.

Докато чакате центрофугата, решавате да си измиете зъбите и лицето. Намазвате се обилно с крем против бръчки, с който бръчките около очите ви се изглаждат все едно сте спали цял уикенд...

И сега, знаете ли кое е най-лошото? Че в часовете между 18:30 и времето за лягане, когато сте клюмали като преял ленивец, всяко мигане е било кратък сън. Но когато настане действително време да си лягате, се оцъкляте като бухал и тялото ви няма никакво намерение да заспива. Така става всяка вечер, нали?

Затова не е изненада, че като си легнете, решавате да си проверите Фейсбука, пропадате в черната дупка на Pinterest за няколко изгубени часа от живота си, след което си правите теста „Кой герой от Игра на тронове сте?“, докато мъжът ви хърка до вас като моторна резачка. Звучи така, все едно се опитва да вдиша завесите, с което никак не ви улеснява в опита да заспите. Така хърка, че прекъсва мислите ви и не помните въпроса от теста на "Игра на тронове".

Чакайте, прекъсване ли казахме? Това ви напомни за кабелната. Дали я платихте или ще я прекъснат утре? Май е най-добре да отидете в хола да проверите дали има съобщение на телевизора...

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross