fbpx
И аз съм човек

Защо женените мъже се надценяват

8 ноември 2018

Женените мъже са по-склонни да надценяват стойността си на любовния пазар. Първо, защото вече не са част от него. Второ - те често възприемат погрешно сигналите на необвързаните дами, смята Марина Адшейд, икономист и автор на книгата „Долари и секс: Влиянието на икономиката върху секса и любовта“.

Това нерядко тласка мъжете към изневяра, развод или „отваряне“ на връзката.  За жалост, авантюрата обикновено завършва с тотална самота, когато мъжкият екземпляр осъзнае, че капиталът му не е толкова висок, колкото си е мислел.

„Това е често срещано явление, което до голяма степен седължи на нереалистично високата оценка, която мъжете имат за себе си“, казваАдшейд, цитирана от Fatherly. „Мислят си, ‚Аз съм женен, но ако бракът ми не беше моногамен, щях да имам различна жена всяка седмица‘. Нещата обаче не стоят така.“

Съществуват анекдотични доказателства, че полигамните жени всъщност имат много по-голям успех във връзките си. Един известен пример е с участието на мъж, който се похвалил в социалната мрежа Reddit, че след 2 години успял да убеди приятелката си да отворят връзката си. Накрая обаче се оказа, че тя е много по-желана от него. Интернет, очаквано, не проявил съпричастност към мъжа.

Адшейд не е изненадана от този пример – според нея, той ечаст от научен феномен, известен като пристрастна самооценка. Шофьорите обикновено надценяват уменията си зад волана, а служителите смятат представянето си в работата за по-добро, отколкото е. И мъжете като цяло се смятат за харесвани и привлекателни, сочат проучвания.

Склонността на женените мъже към пристрастна самооценка отчасти се дължи на факта, че имат признанието на своите съпруги – нещо, което им е липсвало последния път, когато са били на любовния пазар. Ревността на партньорките им, че техният избраник може да им изневери, само засилват тази надута мъжка представа за себе си.

„Съпругите смятат, че някоя друга жена иска да отмъкне брачния им партньор, който обаче в много случаи е шишко на средна възраст, с когото никоя не би искала да се нагърби“, казва Адшейд. „Така че, жените също надценяват стойността на мъжете си.“

Преувеличената самооценка се дължи и на някои културни норми. На момчетата от много ранна възраст им се втълпява, че е „мъжкарско“ да са дръзки и самоуверени. Същевременно, на момичетата се внушава, че трябва да парират нежеланото внимание предимно от страна на необвързани мъже. Затова често младите дами се чувстват по-комфортно в компанията на женени – не защото искат да ги откраднат, а защото не виждат нищо нередно в общуването с тях и могат да се отпуснат. 

Така че не всяко женско внимание, което представителите на силния пол получават, е свързано със задълбочен интерес към личността им. "Мъжете просто имат грешна представа за извора на това внимание", казва Адшейд.

„Всичко се корени в неспособността на мъжете да интерпретират значението на женската учтивост“, казва Адшейд. „Това че ваша колежка от офиса е любезна, не значи, че иска да спи с вас. Но вашата убеденост, че тя иска точно това, поражда съвсем реални проблеми.“

Още: 

Любов по време на научен експеримент

Малка лятна приказка за майки

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross