fbpx
Животът с деца

Защо една майка помоли синовете си да имат дамски превръзки в раниците?

28 септември 2019

Тара Арън има три деца - две момчета тийнейджъри и едно момиче, което влиза в тази разкошна възраст. И докато се опитва да ги навигира през света, си дава сметка, че тия момчета един ден ще се превърнат в мъже, които би трябвало да приемат някои неща като менструацията съвсем нормално. И ето как провежда този урок, който отива отвъд премахването на “менструалното табу”, и се превръща много повече в урок по емпатия.

Според УНИЦЕФ 26% от хората на Земята имат цикъл. Това е всеки четвърти човек. И въпреки това повечето жени и момичета могат да кажат, че дори лек намек в разговор за менструацията се възприема като тема табу. Но като майка на дъщеря на 10 и половина и на двама синове тийнейджъри се надявам да променя това. 

Наскоро публикувах в затворена група във фейсбук снимка на синовете си Майка, 15 г., и Илайджа, 16 г. Снимката направих докато пазарувахме за началото на учебната година и написах: “Синовете ми ми помогнаха с пазаруването днес, в това число и с купуването на първите сутиени на сестра им, защото... гърдите съществуват.” В допълнение към това добавих: “И двете момчета имат тампон и дамска превръзка в раниците, ако случайно потрябват на някое момиче покрай тях. Аз съм просто една майка, която се опитва да заличи половите табута!” Само за часове постът събра хиляди лайкове и коментари и докато пиша това, вече е с над 65 000 реакции. 

Повечето от реакциите са позитивни. Но той стана и повод за доста жени на по 40, 50, 60 години да споделят ужасни истории от младостта си, когато в някакъв момент са изпитвали страшна нужда от такива санитарни материали, а не е имало откъде да се сдобият с тях. 

Една дама разказа как като момиче е прокървила и изцапала дрехите си, някакъв приятел ѝ предложил пуловера си, за да го върже на кръста си. И тя никога не забравя добрината му. Повечето истории обаче имаха една и съща повтаряща се тема, свързана с унижение, срам и безпомощност. 

Много жени разказаха за бащи и мъже, които “НИКОГА не биха отишли до магазин, за да им купят дамски превръзки”. А някои хора си бяха откровено обидени, че се опитвам да променя дългогодишното отношение, което имаме към менструацията. 

Едно нещо е ясно: менструацията е все още голямо полово табу, от което не сме се отърсили, но ще се постарая да отгледам мъже, на които това няма да прави впечатление. 

Обясних на момчетата си, че понякога се случва зацапване на дрехите по време на цикъл. “И това са ужасяващи моменти, които биха могли да бъдат и дълбоко травматизиращи. Доброто отношение и разбиране от който и да е приятел значи много в такъв момент. Бъдете този приятел.” 

В крайна сметка телата ни правят това, за което са устроени. Защо трябва да е срамно и смущаващо?

Започнах да говоря за това миналата година, когато прочетох статия за някакъв мъж на експедиция в Апалачите, който извадил от раницата си тампон и го дал на жена, която била прокървяла. Казал нещо от сорта на “Не е кой знае какво, израснал съм с майка и сестри...” и това страшно ме развълнува. 

И един ден докато шофирах, погледнах момчетата на задната седалка в огледалото за обратно виждане и небрежно им казах, че няма да е лошо да сложат по един тампон в раниците си, в случай че някоя приятелка се нуждае спешно от него. Изглеждаха като да мислят по въпроса и не казаха много, защото, какво да ви кажа, тийнейджъри... Но в края на миналата учебна година съученичка на Илайджа е имала подобен инцидент. 

Всички покрай нея ѝ предлагали тампони, но тя можела да ползва само дамски превръзки. Илайджа мисли, че това може би е свързано с някакви религиозни вярвания, но след този ден пое отговорност с Майка да имат по една дамска превръзка в раницата - за всеки случай. 

Както в много държавни училища, и в нашето не се предлагат или продават менструални санитарни материали. А момичетата съставляват 60% от всички ученици. Според американско изследване от 2019 г. 92% от момичетата в гимназия казват, че се е случвало да им трябват санитарни материали, докато са на училище, но едва в 42% от училищата се предлагали такива. 

Тази учебна година Майка казал на всичките си по-близки приятелки, че винаги има резервен суичър в шкафчето и тампон в раницата. “Ако ви се наложи. Майка ми иска да имате каквото трябва.” Каза, че момичетата изглеждали малко смутени в първия миг, но после го приели добре. 

Илайджа пък казал на всичките си приятели - и момчета, и момичета. Няколко момчета са му се подиграли, но повечето били “супер, пич”. Разказа ми, че момичетата били много по-отворени и му предложили да има такива спешни дамски превръзки или тампони и в колата си. 

Да отглеждаш момчета тийнове е буквално един постоянен цикъл от купчини пранета, задоволяване на зверски глад, дуднене, смях и малки, бързи моменти, в които да ги научиш нещо - като този. 

И ако можем да ги научим да правят разлика между неща, които са сериозни (като това да пазят приятелите си по купони, да са наясно какво се случва около тях и да си отварят очите за сигурността на останалите), и такива, които не са (като пубертата, менструацията и, да инцидентите със зацапването от време на време), би било чудесно. 

Когато говорим за тези неща в семейството си и ги обсъждаме регулярно, те се превръщат в нещо нормално и за децата ни. [...]

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross