fbpx
Ние и детето

Премиерът, който учи децата си на феминизъм

1 април 2018

Често говорим за това как възпитаваме дъщерите си да знаят, че са равни на мъжете, че заслужават точно толкова, колкото и останалите. Но далеч по-малко внимание се обръща на това момчетата да бъдат научени какво е феминизъм.

Това е нещо, което министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо е решил да промени веднъж завинаги, заедно със съпругата си. Любимият на мнозина политик е написал есе за сайта MarieClaire.com, в което обяснява защо възпитава дъщеря си и синовете си да бъдат феминисти.

„Занимавам се с политика, защото имам възможност всеки ден да работя, за да направя света малко по-добро място – за моите деца и за вашите. Гордея се от ангажираността и усилията на екипа ни, който работи за по-открита Канада, по-приобщаваща, по-справедлива и с повече равенство между половете.

Но най-важната работа, която върша, не е като политически лидер, а като родител. Всеки ден у дома имам невероятната и простичка възможност – заедно със съпругата ми Софи – да уча на съпричастност, състрадание, любов към себе си и силно чувство за справедливост, трите ни деца.

Аз съм изключително горд от дъщеря си Ела-Грейс. Тя расте мила, суперумна, страстен събеседник, отворен към света наоколо. Обичам Ела и се притеснявам – защото като баща, син, съпруг и гражданин съм свидетел на неравенството, с което се сблъскват жените и момичетата всеки ден.

В Канада и по света жените и момичетата все още са обект на насилие, дискриминация, стереотипи, които ги ограничават, и нямат равни възможности, които да им помагат да постигнат мечтите си. Побърква ме, че страхотната ми състрадателна дъщеря ще израсне в свят, в който, въпреки всичко, което е тя като човек, все още ще има хора, които няма да я чуят и няма да я вземат насериозно – само заради пола ѝ.

Продължавам да работя всеки ден, за да се боря срещу тези неравенства, макар и бавно. Но също така знам, че най-силното лекарство ще дойде от самата Ела. Софи и аз не можем да бъдем с Ела във всеки тежък момент от живота ѝ – да я защитим, когато някой я кара да се чувства незначителна, да я подкрепим, когато никой не я чува – дори да искаме, няма да можем (родителите ще ни разберат).

Така че най-доброто, което можем да направим, е да помогнем на Ела да осъзнае, без да се съмнява, че е достойна точно такава, каквато е. Тя е много силна и изключително стойностна личност, и тази сила и увереност никой не може да ѝ отнеме. Тя трябва да научи, че има собствен глас, който може да използва и на който може да вярва.

Това значи да я възпитаме да порасне феминист. Точка.

Аз съм безкрайно щастлив късметлия, че имам невероятен партньор в този проект. Софи не спира да ме вдъхновява и предизвиква. Преди няколко години, например, когато бях изправен пред повратна точка говорех за това как да учим Ела, че може да бъде каквото си иска. Софи каза:

Това е страхотно, но как възпитаваш синовете си да бъдат силни защитници на правата на жените?“.

Равенството на половете не е само въпрос и проблем на момичетата и жените. Всички имаме полза, когато жените и момичетата имат равни възможности с мъжете и момчетата – и от всички нас зависи да се случи всичко това.

Синовете ни имат силата и отговорността да променят сексистката ни култура, и именно това искам Ксавие и Хадриен – когато порасне малко – наистина да осъзнаят.

Но също така искам и да им помогна да пораснат съпричастни сплотени хора, които обикалят света широко скроени, способни да обичат и яростно да се борят за справедливост. Искам синовете ми да избягат от натиска и очакванията да олицетворяват само конкретен тип мъжественост, което е ужасно вредно и за мъжете, и за хората около тях.

Искам да се чувстват спокойни и свободни да бъдат себе си и да бъдат феминисти, които застават зад каузата на правдата, и които не се срамуват от постъпките си.

Феминизмът не е просто вярването, че мъжете и жените са равни. Това е съзнанието, че когато сме равни, всички са по-свободни. Това е безкрайна отдаденост на грижата един за друг, защото само така можем да започнем да градим свят, в който всеки е уважаван и зачитан. А също и непоколебимото убеждение, че всички хора имат едни и същи права и свободи – че моите права са и ваши права, и само когато вашите права са напълно зачитани, защитени са и моите.

Този свят още не съществува. Но може да бъде построен – от хората, които имат силно чувство за справедливост и емпатия, които защитават правата на другите и следват свои уникални подходи, за да създадат приобщаващо общество.

Това е светът, в който искаме да живеем. Това е светът, в който искаме децата ни да живеят. Искаме да възпитаме децата си да бъдат феминисти и да осъзнаят, че ВСЕКИ има своя роля в създаването на този свят. Искаме да отгледаме феминисти, за да почетем бъдещето им, защото само те имат властта – и отговорността – да построят по-добър утрешния ден.“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross