fbpx
Жените могат всичко

Защо Джасинда Ардърн е най-харесваната жена в света

14 юли 2018

През изминалата седмица вниманието на милионите потребители на социалните мрежи бе привлечено от най-харизматичния лидер в света.

Снимка на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, заедно с 6-седмичното ѝ бебе и партньорът ѝ Кларк Гейфорд (с когото нямат брак) бе една от най-споделяните и обсипвана с положителни коментари публикации във Facebook.

37-годишната Джасинда Ардърн е най-младата жена, заела поста министър-председател в света и изобщо най-младият премиер в историята на Нова Зеландия, когато поема поста през 2017 г.

Тя е третият премиер жена в Нова Зеландия (първата държава в света, дала право на жените да гласуват през 1893 г.) и вторият действащ премиер в света, родила по време на мандата си (след министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто).

Вайръл майчинството на Джасинда Ардърн започна още когато тя обяви бременността си в Instagram, заяви, че ще роди в обществена болница, а междувременно призова коренните жители на Нова Зеландия да ѝ дадат предложения за име на бебето.

Новозеландският премиер нарече дъщеря си Неве Те Ароха, като „Те Ароха“ означава „Любовта“ на маорски език.

Светът обърна особено внимание и на облеклото на Ардърн по време на срещата ѝ с английската кралица. Въпреки че е Пакеха (терминът за европейците в Нова Зеландия), Джасинда Ардърн се появи с традиционна Маори наметка. По този повод официални представители на коренното население в страната заявиха, че "емпатията на премиера подобрява отношенията между Пакеха и Маори по-бързо, отколкото това се е случвало във всеки друг момент в историята на Нова Зеландия".

За разлика от повечето хладки и отегчени лидери-милионери, Джасинда Ардърн винаги е лъчезарна и искрена, когато общува с избирателите си - и не изневери на стила си, когато се обърна към тях малко след раждането на Неве Те Ароха на 21 юни.

Майката премиер се появи във Facebook видео, в което едновременно представи дъщеря си и обяви големия пакет реформи, насочен към новозеландските семейства.

Тя направи това, седейки на дивана вкъщи, прегърнала завитото си в одеяло бебе.

„Ето го постоянното ми състояние в момента – или кърменето, или това“, казва Ардърн, поглеждайки към спящата си дъщеря.

Основна част от нейната домашна видео изява бе посветена на реформата, обещана по време на предизборната кампания на лейбъристите, чието правителство Ардърн ръководи. Целта на реформата е да направи Нова Зеландия "най-добрата страна в света за отглеждане на деца", както и да измъкне от бедността 64 000 деца до 2020 г.

Във видеото Ардърн казва, че тази реформа е успехът, с който най-много се гордее като премиер досега. Тя увеличава платения родителски отпуск от 18 на 22 седмици, като той ще достигне до 26 седмици от юли 2020 г. Родителите на бебета, родени на или след 1 юли 2018 г., ще получават 60 долара седмично през първата година на детето, а някои семейства ще могат да получават тази сума, докато детето достигне 3-годишна възраст. Пакетът, чийто общ размер е 5 млрд. долара, дава допълнителни 700 долара на семействата за разходи за отопление през зимата.

Джасинда Ардърн след избирането за премиер през 2017 г.

Видеото на Ардърн след завръщането ѝ вкъщи получи повече от 3 000 окуражителни коментара в стил "Вие поставяте нови критерии за поведението на премиер!" В края му тя дори отговаря на въпроси на потребителите в реално време, обръщайки се към тях с имената им. Ето какво казва на дама, загрижена за отпадналия ѝ външен вид:

„Карън, наистина ви благодаря. Очаквах някой да ми каже, че изглеждам уморена. Уверявам ви, че не съм чак толкова зле, просто наистина не нося грим и вероятно затова имам повече видими торбички под очите от обикновено. Но ние се справяме страхотно, наистина страхотно."

Множественото число включва и таткото Кларк Гейфорд, който след края на 6-седмичния отпуск по майчинство на Джасинда Ардърн намира за логично временно да напусне работата си като водещ на телевизионно шоу за риболов - и да поеме основните грижи за бебето.

Можете да видите официалната премиера на семейството тук.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross