Ние и детето

Децата са най-буйни покрай своите майки - от любов!

16 юли 2018

Помните ли „Основателни“ причини за детски рев – статията, в която родители разказват със снимки удивителни поводи, предизвикали гневни изблици и сълзи, сред които култовият кадър „Кучето му е застанало на пътя и му пречи да бута стола“:

Повечето от нас вероятно са достигали прага на нервите си, когато децата изпаднат в онзи особен период на крясъци, хвърляне на храна и играчки и, въобще, всякакви внезапни избухвания, предизвикани от… почти нищо.

И тъй като тези епизоди от детското поведение си текат на фона на денонощните грижи, които полагаме за тях, за повечето майки е трудно да проявят чувство за хумор, когато се окаже, че детето плаче, защото не може да измете кучето.

Вместо това непрекъснато си задават въпроса защо то изглежда най-недоброжелателно и свадливо, когато е точно около тях. Ето краткият отговор, според детския психолог Хедър Витенберг, публикуван в статия на homemaking.com.

Ако детето ви е предразположено към по-буйни настроения и често не слуша, вие сте двойно по-шокирани, когато някой от близките ви ви разказва за неговото добро, направо блестящо поведение, докато са били с него. По сведения на детегледачката вие имате страхотен ангел, който заспива веднага - едва сложен в леглото. Учителката в яслата или в детската градина няма толкова силни думи, с които да опише спокойствието на детето ви и умението му да общува с другите хлапета. Чудите се за чие дете на тая земя те говорят?

Giphy.com

Ако смятате, че детето ви показва най-лошите си страни само когато е с вас, не сте сами, нито грешите. Детският психолог д-р Хедър Витенберг обяснява:

"Децата пазят както най-доброто, така и най-лошото за нас, родителите. Пред нас те показват истинското си същество. Нужна е енергия, за да бъдеш непрекъснато "добър" и да следваш правилата - особено за малките деца. Затова, когато се приберат вкъщи, те оставят всичко да се излее навън. Добрата новина е, че най-дълбоката им любов, привързаност, възхищение и нежност също са запазени за вас. "

В крайна сметка, детето ви действа бурно повече пред вас, защото се чувства комфортно, безопасно и подкрепено именно най-вече около вас. Вероятно и вие не обичате да показвате "най-лошото" от себе си пред всички, запазвайки го за вашите най-близки, от които няма да получите осъдителна реакция. Нещо подобно важи и за децата.

Вие ги карате да се чувстват достатъчно обичани, така че те усещат, че могат да си позволят да се държат зле пред вас – знаейки, че ще ги обичате все така безусловно и в края на деня.

Така че следващия път, когато тичате из магазина с две дини под едната мишница и с крещящо дете под другата, поемете дълбоко въздух. Ще има моменти на хаос, викове и истерии, запазени само за вас. Но също така ще има и моменти, в които детето ви ще блести най-ярко специално за вас.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross