fbpx
И аз съм човек

Защо да НЕ се извиняваме, че си тръгваме в края на работния ден

4 април 2019

Броят на задачите, които една работеща майка отмята на ден, често е равен на броя на фразите "Съжалявам" и „Извинявам се“, които произнася, заради някакво чувство на вина, че няма да оправдае всичките хиляда и сто очаквания.

Не че трябва да си забраните тази част от комуникацията, все пак едно "Извинявай" може да предотврати страшни драми. Просто го намалете до веднъж на ден. Иначе започваме да изглеждаме по-малко уверени и по дефиниция длъжни да решим всички проблеми на света, пише WorkingMother и изброява няколко неща, за които не трябва и да си помисляте да се извинявате:

1. Че си тръгвате в края на работния ден

Ако сте на трудов договор, в него не случайно са посочени начало и край на работния ден, нали? Преди години може да сте оставали в офиса след работно време, вярвайки, че светът ще свърши, ако не отметнете още малко работа или ако не изпиете чаша вино с най-забавните си колеги. Сега обаче сте зависими от края на работния ден на учителите и не сте длъжни да се извинявате, че животът ви не се върти само около работата.

2. Когато искате гъвкаво работно време

Ако искате да преговаряте за по-гъвкав график на работното място, подходете към това не като към нещо, което ще лиши офиса от работна сила, а ще ви направи по-ефективни. Не е необходимо да се извинявате за това. Можете да кажете „Съжалявам“ само ако не ви се получи, но в следния вариант: „Съжалявам, че не разбирате, че мога да бъда по-продуктивна в по-гъвкава работна среда“.

3. Че си носите помпата за кърма

Не знаем колко разпространено е това у нас, но ако ви остава време за някой и друг Netflix или HBO сериал, сигурно сте забелязали, че във все повече съвременни сюжети има някоя прекрасна героиня, която изпомпва кърмата си в офиса, докато преглежда юридически документи да речем. Вероятно това интимно действие дълго време ще се смята за не много удобно за околните, но ако сте от майките, които са решили да го правят, не забравяйте, че това е част от ангажимента ви да кърмите. И вместо да се извинявате, обяснете на хората около вас колко е важно да го направите.

4. Че често ходите до тоалетната по време на бременността си, заради сутрешното гадене

Всъщност правите услуга на всички в офиса, като се заключвате в тоалетната, вместо да оставате на бюрото си.

5. Че искате по-висока позиция

Не е нужно да придружавате амбицията си и желанието си за напредък с извинение, че сте посмели да го направите. Ако не друго, вашият мениджър трябва да ви благодари за това, че имате желание да поемете повече отговорност. И си задайте въпроса: би ли се извинил мъж, който наскоро е станал родител, когато иска по-голямо парче от работата?

6. Когато казвате на шефа си/клиентите си, че сте бременна

Надяваме се, че това не се нуждае от обяснение. Това е специално време в живота ви и е лоша услуга за вас и вашите колеги да мислите, че трябва да се извинявате или да се чудите как точно и с колко виртуозни изречения да поднесете новина от две думи: „Бременна съм“.

7. Че обичате работата си

Повечето от нас трябва да работят по финансови причини. Но това не означава, че не обичаме да прекарваме прилична част от времето си в грижа за кариерата си. Не позволявайте на хората около вас да ви карат да се чувствате виновни за това, че изглеждате „прекалено” запленени от работата си. И не се извинявайте, защото така изпращате посланието, че да си майка, която харесва работата си, е нещо много „лошо“.


Още по темата:

https://maikomila.bg/10-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B8/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross