Трети триместър

Защо бременните жени сънуват странни неща

15 октомври 2020

Гадене, болки в цялото тяло, желания за безумни хранително-вкусови комбинации, безсъние… Всичко това изглежда не е достатъчно да държи бременната в “кондиция”, затова дори когато заспи, трябва да е нащрек. Тогава идват най-живите, най-странните сънища, които някой някога е сънувал.

Ето няколко примера, събрани от mom.com:

“През цялата ми бременност сънувах мечки. Всякакви видове.”

“Сънувах страшни щуротии. Веднъж сънувах, че раждам 4-годишно момиченце. А бях бременна с момче.”

“Бебето ме риташе толкова здраво, че постоянно сънувах, че е пробил маточната стена и корема ми и пада оттам преждевременно, и когато го хвана, се превръща в балон… С който аз после бързам към болницата."

“По време на първата си бременност постоянно сънувах, че раждам цяло котило котенца. По време на втората сънувах, че водите ми изтичат пред аквариум с омари.”

“През цялото време сънувах, че ме помита река или океан. Може би защото бях много напрегната.”

Според д-р Сиърс всички тези странни сънища са напълно нормални. “Жените сънуват различно, докато са бременни, защото спят различно.” 

По време на бременността по-голямата част от дрямките и нощния сън са в REM фазата, в която се сънува повече и човек се буди по-лесно.

Защо сънуваме странни неща?

Според Американския национален съвет по съня (АНСС) бушуващите хормони в бременната са причина за тези странни сънища, но не са виновни само те. Много бащи също споделят за напрегнати, живи сънища, докато очакват да им се роди дете, както отбелязва д-р Сиърс.

Според АНСС бременните жени сънуват толкова живи сънища, защото се променят моделите, по които спят. Обикновено се будят по-често, за да отидат до тоалетната или да сменят позата, в която са заспалаи, което води пък до по-ясно запомняне на това, което са сънували до момента. Нещо, което не се случва в нормална (“небременна”) нощ, когато също сънуваме, но не помним какво.

Тези сънища значат ли нещо?

Обхватът на сънища по време на бременност почва от срещи със стари партньори, минава през живи картини как съпругът ти те напуска и как си заобиколен от бебета животни и може да стинге до изключително реалистични сексуални сънища. Гамата е богата.

Има и много сънища, свързани със страхове, които имаме наяве: липса на кърма, изпускане на бебе, изгубено бебе и т.н.

Добре е да се знае, че странните ви сънища по време на бременност не са пророчества и тяхната поява не означава, че нещо не ви е наред.

Сънят може да значи, че се свързвате по някакъв начин с детето си (ако например сънувате, че раждате сладко животинче вместо бебе) или че се опитвате да преработите и да се преборите с някои притеснения заради голямата житейска промяна, която ви предстои.

“Сънят по време на бременност предизвиква сънища, в които обикновено се оглеждат притесненията на майката, променящи се с всеки етап от бременността”, обяснява д-р Сиърс.

Това означава, че сънищата ви може да се променят с всеки нов триместър, обхващайки скритите тревоги във всяка фаза.

Към края на бременност може да започнете да сънувате и всякакви сънища, свързани с лошо раждане или проблеми с бебето, но също и обезпокоителни сюжети за кариерата или партньора ви.

Може ли да бъдат спрени?

Това е трудно, но може да се опитате да намалите честотата им като поговорите с лекаря за страховете и тревогите си, както и да зададете всички въпроси, свързани с бременността и майчинството, които ви интересуват. 

Ако намерите подходящи начини да се справяте с настроенията и тревожността си през деня, може също да е от полза.

Ето няколко съвета за съня на бременните от Американската фондация за съня:

  • избягвайте пикантни, киселинни или пържени храни, които може да предизвикат киселини;
  • пийте достатъчно течности през деня, но избягвайте пиенето на каквото и да е преди лягане;
  • тренирайте редовно, за да останете в добра форма, да имате добро кръвообращение и за да избегнете крампи;
  • може да подобрите удобството по време на сън като използвате възглавници за бременни.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross