fbpx
Бременност

Зачатието възможно

7 юни 2017

В Майко Мила! често обговаряме темата за проблемното зачеване - досега най-вече чрез няколко текста за ин витро процедурите. Последния доста силен текст по темата - Инвитро процедурите в България. Игра на надежда и мълчание., беше написан от Кирил Гурбетов - един мъж, който копнее той и съпругата му да имат бебе, но засега - безуспешно. Този път обаче искаме да акцентираме върху друг аспект от живота на бездетните семейства, а именно - съветите, които получават от околните, времето, което губят в практикуването на митологични процедури, коренящи се дълбоно в народния фолклор, и реалните възможности за зачеване, които имат, като например срещата със специалист по репродуктивно здраве. За всичко това днес при нас ще говори Неда Дойчинова - член на сдружение “Зачатие”, първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България.

************************

В България има 145 000 бездетни семейства. Прочетохте внимателно, нали?
А сега го кажете на глас и се слушайте внимателно:

“В БЪЛГАРИЯ ИМА СТО ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ХИЛЯДИ БЕЗДЕТНИ СЕМЕЙСТВА”.

Успяхте ли да изречете тези думи без гласните ви струни да потреперят? Без една грапава буца да заседне дълбоко в душата ви и да усетите някаква странна горчилка?

Ако отговорът ви е НЕ, то вариантите са няколко:

1. Вие сте БИЛИ част от горната статистика и вече сте приключили с репродуктивните неудачи. С вас вероятно вече се засичаме в някоя дискусия “за и против” ваксините или камерите в детските заведения.

2. Все още живеете с този проблем и не сте победили стерилитета.

3. Ваши приятели, близки или роднини са засегнати от безплодие, съчувствате и сте съпричастни с техните страдания.

Е, има и вариант да сте лидер на политическа партия, гостуващ в предизборно студио на някоя телевизия. В този случай приемете поздрави за актьорските си умения и потренирайте още малко до следващите избори.

А сега кажете бързо и на глас следните термини – Крюгер, лапароскопия, поликистоза, хистеросалпингография, (бета) човешки хорионов гонадотропин….

Ако сте успели да ги изречете без да сричате, това най-вероятно означава, че вече сте пациенти на клиника по репродуктивна медицина. Вероятно сте на финалната права и на крачка от успеха. Знайте, че имате много стиснати палци!

Но аз все пак искам да ви кажа нещо. Мили хора, за които бебето е все още несбъдната мечта, моля ви, не се осланяйте на следните съвети и не чакайте „чудото“ да стане от само себе си!

“Успокой се и ще стане”. Вече не си спомняте кой пръв ви го каза, нали? Дали леля Цецка от 3-тия етаж, колежката на майка ви или продавачката в кварталното магазинче. Да, има и такива случаи. При тях вероятно е нямало никакъв физиологичен проблем, а просто стресът и “пренавиването” са им били в повече. И макар че процентът такива двойки е доста малък, всеки от горепосочените (съседката, колежката и продавачката) имат поне по 3 такива познати жени, нали?

Без да отричам силата на човешкото подсъзнание, ще ви кажа, че с постигнато спокойствие едва ли ще подобрите спермограмата на мъжа си, нито пък ще излекувате възпалително състояние на маточните си тръби.
 
"Идете на църква". Тук съветите  са няколко – можете да помолите да ви прочетат “Киприянова молитва”, да отключите църква, да спите в нея, да ви вържат коланче за зачеване и т.н. Не отричам религията и вярата в Господ, но винаги съм се чудила възможно ли е Той да направи така, че да ви пораснат тръби? Дали упованието в Бог може  да повиши анти-мюлеровия хормон, ако яйчниците ви са спрели да произвеждат яйцеклетки? А какво се случва с атеистите? С изповядващите  други религии, различни от християнската? Нали и те заслужават да бъдат родители…

“Една жена ми каза, че….”.  Ако сте фенове на бабините деветини, то тук изборът ви е неизчерпаем – можете да клечите върху разрязана зелка, да си поставяте влагалищни тампони от заешка мас, да стоите в поза свещ по половин час след полов акт, да ядете три сутрини поред на гладно “ядките”, намиращи се в суровите яйца и т.н…. Вероятността нещо от това да ви бъде полезно клони към нула. По-добре използвайте всички горепосочени продукти по предназначение и сгответе с тях нещо вкусно.

“Отиди на гинеколог”. Макар че този съвет звучи доста разумно, и към него имам резерви. Първо, защото кварталният гинеколог в повечето случаи не е репродуктивен специалист. Възможно е да много добър професионалист в областта си, но едва ли е точно специалистът, от който имате нужда. И второ, защото проблемът със зачеването не е само ваш, а на двамата с мъжа ви. И вероятността причината за липсата на забременяване да е в него е точно толкова голяма, колкото и тя да е във вас.

Може би ще кажете – е, дори и да не помогнат, то горните съвети поне няма да ми навредят. Напротив, ще ви навредят. Защото ще ви изгубят време. Ценно време, което е изключително важен фактор. Повярвайте ми, ще съжалявате за него, ако сте го пропилели ей така.

А всички вие, които искате наистина да помогнете на ваши близки по пътя им към сбъдаване на мечтата за дете – дайте им един единствен съвет :

“Хванете се с партньора си за ръка и посетете репродуктивна клиника. ЗАЕДНО. СЕГА.”

Една страхотна възможност да последвате този съвет е посещението на Деня на Репродуктивното Здраве, което се организира всяка година от “Сдружение Зачатие”.

Там пациентите могат да се срещнат и консултират НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО с много от най-добрите репродуктивни специалисти у нас.

Тази година мероприятието ще бъде на 10 юни, събота, в град Бургас. Подробности за събитието може да намерите тук.

А ние пожелаваме на всички бездетни двойки в България, които искат да видят заветните две чертички, да бъдат силни, уверени, да се информират качествено и да открият специалисти, които да им помогнат в този тежък, но не и непосилен път.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross