fbpx
Новини

Заедно за децата на България – новите финалисти на "Промяната"

14 януари 2020

Целта на всеки родител е да отгледа здрави и щастливи деца, които да умеят да общуват помежду си, решавайки конфликтите ефективно, докато играят разни страхотни дигитални образователни игри, които ги учат как да им пука за света ни, а междувременно успяват да си направят и миникомпютърче, което даже програмират сами.

Как става тая работа и как изобщо ги съчетахме тези неща и взехме, че написахме изречение от пет реда, може би ще се запита някой. А и да не се запита ние пак ще отговорим, че това става, защото сме в час с най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп "Промяната", осъществявана в партньорство с Reach for Change, и сме наясно кои са финалистите тази година. А тези финалисти, скъпи приятели, правят за децата ни и за нас като родители нещата, които описахме по-горе: образоват, творят, помагат, вдъхновяват.

Сега е наш ред да изберем един от техните супер смислени проекти, за който да гласуваме ей тук, а той да получи финансирането, от което се нуждае, за да разпери криле и да полети. Казваме го съвсем отговорно в качеството си на финалисти от конкурса през 2018 г., когато нашият проект Оле Мале спечели първо място.

Тази година избираме между „Академия за родители“ на Мариела Станулова и Ралица Жечева, Лиляна Савова и Венета Иванова и тяхната „Академия Миротворци“, „Пукльовците“ и Ставрос Ставру и Ива Груева, Невен Боянов и Ивайло Николов от „Тинузавър“ и Кунка Великова и Нина Димова от „Неща с душа“.

В своята „Академия за родители“ Мариела и Ралица ни срещат на живо и онлайн с всякакви специалисти, които да ни помогнат да сме родители по правилния начин (ако въобще има такъв), натрупвайки знания, полезни за отглеждането на здрави и щастливи деца.

Лиляна и Венета пък са решили да влязат в училищата и да научат децата какво е медиация. Чрез „Академия Миротворци“ те се стараят да създадат нова култура на общуване, която да помага на децата да решават конфликтите успешно, без драми и с решение, удовлетворяващо всички страни.

На Ставрос и Ива им пука много за играта и ученето на децата, затова са го забъркали в готини дигитални (много важно за малките!) образователни игри, които ги разхождат из материала по математика и български от 1 до 4 клас, и ги учат да им "пука" за това, което се случва наоколо.

„Тинузавър“ е убежището на Невен и Ивайло, където децата се учат на програмиране, математика, физика и електроника по достъпен и интересен за тях начин. И как няма да им е интересно, като могат сами да си направят компютърче и даже да си го програмират. Ние ако можехме това, ехеее... да не казваме.

Кунка и Нина от „Неща с душа“ също създават образователни игри и материали за децата, които им помагат да развиват важни умения, да учат цифри и букви, да опознават света с цялата му шарения и чудатост. Материалите са подходящи за всички деца, включително и за такива със специални образователни потребности и са разработени концептуално от специалисти в областта на детското развитие, след което са изработени с много любов и внимание от хора с увреждания.

Всички инициативи и проекти са супер, две мнения няма! И вече всички са победители. Но финансиране ще получат първите три проекта: 30 000 лв. за първо място и по 15 000 лв. за следващите двама финалисти. Това ще стане ясно на 13 февруари. А ние подкрепяме онлайн своите фаворити до 3 февруари.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross