fbpx
Новини

Забрана за аборти в Полша дори при малформация на плода

23 октомври 2020

Конституционният трибунал в Полша определи абортите на територията на страната, направени заради увреждания на плода, за незаконни, предава bTV.

Така в страната остава законно единствено прекратяването на бременност, която е в резултат на изнасилване или кръвосмешение, или ако има пряка опасност за живота на майката. 

Тези ситуации представляват 2% от всички аборти.

Съветът на Европа определи законодателната промяна като “тъжен ден за правата на жените”.

В свой анализ кореспондентът на BBC от Варшава Адам Ийстън напомня, че Полша е една от страните, където католицизмът е особено силен, но множество проучвания през годините са показали, че хората са против подобни рестриктивни закони.

Ийстън казва още, че управляващата партия е подтикната към подобни законодателни промени след натиск от църквата и различни католически групи.

През 2016 г. 100 000 души, предимно жени, излязоха на улицата в знак на протест срещу затягането на законодателните мерки около абортите. 


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross