И аз съм човек

Житейските препоръки на една майка към 5-годишната ѝ дъщеря

7 октомври 2017

Благодарение на Boredpanda научихме за една майка, която е публикувала на профила си прелюбопитно писмо със заръки до 5-годишната си дъщеря.

Тони Хамър, майка на 5-годишно момиче от Портланд, САЩ, решила да напише писмото, защото дъщеря ѝ започвала скоро детска градина и не искала тя да мине през същото, което се е случило на самата нея на тази възраст и по-късно в училище.

"Когато бях малка, се заяждаха много с мен и ме ужасява идеята и тя да мине през същото. Знам, че все някога някой ще реши да я накара да се чувства „по-маловажна“ и искам дъщеря ми да е готова да се изправи пред този човек с повече самочувствие от мен на тази възраст ", разказва майката.

На първо време писмото може да ви стори много рестриктивно, но целта му е да вдъхне увереност и самочувствие на дъщеря ѝ.

„Искам да отгледам дъщеря, която е самоуверена и добра, която се бори за онези, които не могат да се борят за себе си, която не се страхува да каже мнението си и която работи усилено, за да направи света по-добро място", казва Тони. "Някой, който обича справедливостта и вярва, че промяната е възможна.“

Ето и цялото писмо на Тони Хамър, под което много хора са изразили подкрепата си към казаното от нея, а други - категоричното си несъгласие. 

„На дъщеря ми

Не се извинявай, когато някой друг се блъсне в теб.

Не казвайте "съжалявам, че съм досадна". Ти не си досадна. Ти си човек с мисли и чувства, които заслужават уважение.

Не си съчинявай причини защо не можеш да излезнеш с някой мъж, с когото не искаш да излизаш. Не дължиш обяснения на никого. Простичко "Не, благодаря" е достатъчно.

Не задълбавай в мисли какво ядеш пред хората. Ако си гладна - яж, и яж това, което ти се яде. Ако искаш пица, не си взимай салата, само защото наоколо има други хора, които няма да одобрят пицата. Поръчай проклетата пица.

Не си пускай косата дълга, за да се харесаш на някой друг.

Не носи рокля, ако не искаш.

Не си оставай у дома, защото нямаш с кого да излезеш. Излез. Изведи навън себе си. Изкарай си весело и се забавлявай на собствената си компания.

Не задържай сълзите си. Плачът означава, че чувстваш нещо, което трябва да излезе. Това не е слабост. Това значи да си човек.

Не се усмихвай, защото някой ти казва да се усмихваш.

Не се страхувай да се смееш на собствените си вицове и смешки.

Не казвай "да" само от учтивост. Кажи "не", защото това е твоят живот.

Не крий мнението си. Говори открито и ясно. Трябва да бъдеш чута.

Не се извинявай за това, което си. Бъдете смела, самоуверена и красива. Бъди себе си без да съжаляваш.“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross