fbpx
И аз съм човек

Житейски истини, които по-възрастните жени оставят на по-младите

10 януари 2018

„Знаете ли какво се случва на една жена, когато прехвърли 50-те? Нещо, което можете да наречете просветление или повратна точка.

Представете си усещането как облакът, под който сте стоели дълго време, най-накрая се е разсеял и вече можете да видите ясно небе. В този случай – да видите наистина важните неща в живота.

На тази възраст осъзнавате, че сте била на този свят вече половин век и че едва ли ви остава още толкова. Усещането, което ви връхлита, е комбинация от чувство на свобода и спешност. Това е възможност радикално да анализирате живота си досега: в какво сте успяла и в какво - не, възможностите, които сте пропуснала, и тези, от които сте се възползвала, какво обичате в себе си и живота си, какво искате да промените, и най-вече - как искате да протече остатъкът от живота ви.“

Думите са на Фран Сорин, консултант и съветник по женски въпроси, автор на книгата „Digging Deep: Unearthing Your Creative Roots Through Gardening“. Фран е и водеща на новините в радио CBS. Решихме, че думите ѝ си заслужават прочита и превеждаме за вас някои от тях.

„Поглеждам назад в своите 20, 30 или 40 години и ми се иска някоя по-възрастна и мъдра жена да ми беше разказала своя опит, за да изживея по-смислен, по-творчески и по-радостен живот.

Това щеше да ми спести много загубено време, объркване, разстроени нерви, безпокойства и разочарования. Наместо това, щеше да ми даде яснота, усещане за спокойствие, концентрация и самоувереност в някои от най-трудните моменти от живота ми.

Ето защо аз споделям моите научени уроци с жените под 50 години.

Направете себе си Приоритет 1. Ако вашето собствено добруване е на първо място, ще имате значително повече енергия, за да помагате на другите в нужда. Понеже жените по традиция са приели ролята на грижовния човек, да се грижим за другите е вече нещо, което ние правим по рефлекс. Помнете, че да се грижиш за себе си не е егоизъм. Това е необходимост, ако искате да водите богат и продуктивен живот.

Обещайте си и спазвайте обещанието да живеете здравословно. Макар нашата култура да говори непрекъснато за намаляване на стреса, повечето от нас водят наистина стресиращ живот. Когато осъзнаете, че 95% от болестите са резултат от натоварен и стресиращ начин на живот, с шок ще осъзнаете, че стресът, упражненията и спортът, храненето и връзките ни са колоните на здравословния начин на живот. Добрата новина е, че когато ги вплетете във всекидневието си, веднага ще усетите колко по-продуктивни, позитивни и здрави ще се чувствате.

Заобиколете се с роднини и приятели, които ви обичат и подкрепят растежа ви. Колко време сте прекарали и отделили на приятел или колега, който е негативен, критичен или направо ви изцежда енергията? Спрете да извинявате такива токсични хора и спрете да ги държите в живота си. Всеки, който постоянно е критичен и негативен, не ви подкрепя и винаги е намусен и мрънка, трябва да бъде изтрит от живота ви и трябва да бъде държан на разстояние. Не забравяйте, че петимата най-близки хора около вас са отражение на истинското ви самомнение. Внимавайте те наистина да притежават качества, които цените и уважавате.

Научете се да казвате „не“. Това е едно от най-трудните неща за жените. Без значение дали е когато ви възлагат допълнителна работа, или от училището на детето искат от вас нещо повече, или се отнася до очакванията на децата ви, партньора или приятелите ви към вас. Изисква се постоянство да се усетите, че се съгласявате по рефлекс, като по навик. Но веднъж усетите ли се, няма да казвате „да“ автоматично, а ще се научите да казвате „не“ по умел и тактичен, но твърд начин. Ще се изумите колко много енергия и време ще освободи това от програмата ви, които можете да вложите в неща, които са ви приятни и искате да правите.

Изтрийте „трябва“ от речника си. Всеки път, когато се чуете или си помислите как нещо „трябва“, спрете и си задайте въпроса „защо“. Хората, които запълват живота си с неща, които смятат, че „трябва“ да правят, рядко са щастливи и удовлетворени. Заменете „трябва“ с „искам“ или „избирам“, за да видите как се променя животът ви.

Заменете автоматичните негативни мисли с положителни. Да, това звучи като мантра от фентъзи книга, но не е толкова трудно и имагинерно. Жените наистина прекарват твърде много време в съмнения дали са достатъчно добри, достатъчно умни, достатъчно хубави, достатъчно поддържани, достатъчно добри майки и т.н. В момента, в който чуете вътрешния си критичен глас на съмнението, го заменете с фразата: „Аз съм достатъчна“ или „аз сама творя живота си“. Може да ви звучи като супер елементарно решение, но ви обещавам, че свикнете ли, ще усетите наистина забележителни резултати в самочувствието, самооценката и живота си.

Обичайте се и се приемете. Може невинаги да сте го вярвала, но имате красива душа, която заслужава обич. Вижте се в огледалото в банята всяка сутрин (наистина се погледнете и вижте) и си кажете „Добро утро!“, кажете си, че се обичате. Може да звучи адски детинско, но колкото повече го правите, толкова повече ще започнете да се цените такава, каквато сте.

Създайте си навик да сте благодарна. Буквално отнема само 5 минути. Можете да запишете в тефтер, можете и само да изброите на глас или наум всичко, за което се сетите, че сте благодарна. Тук не е важно какво изброявате, а да изпитате чувството на благодарност. Ето много прост пример: можете да сте благодарна за вкусната чаша кафе, която пиете въпросната сутрин – поемете си дълбоко въздух и усетете как наистина се наслаждавате и сте благодарна за това кафе и за чувството, което изпитвате, докато го пиете.

Опознайте се. Да познавате настроенията си, какво ви мотивира и най-съкровените си желания е от критично значение, за да изживеете продуктивен, смислен и удовлетворяващ живот. Вместо да се носите по течението всеки ден, няколко пъти на ден се вгледайте в себе си и се запитайте каква емоция изпитвате сега. Ако сте реагирала силно емоционално на нещо, опитайте се да откриете защо, какво ви кара да реагирате така? Това важи и за моментите на радост, щастие, смях и духовно израстване. Когато опознаете и овладеете емоциите си, ще можете да ги контролирате.

Поемете отговорност и контрол за живота си. Да обвинявате външни обстоятелства за това, че не сте щастлива, означава да сте винаги ядосана, мрънкаща и недоволна. Спрете да прехвърляте вината на другите и никога не използвайте репликата „Ако бях аз…“. Трябва да осъзнаете, че само и единствено вие сте отговорна за живота си и как го живеете.

Повярвайте в собствените си способности и умения. Щом веднъж осъзнаете, че у вас е силата и способността да създадете и водите живота, който искате, ще се шокирате на какво сте способна. Също така ще разберете и че всеки проблем има решение и вие сте в състояние да го намерите.

Спрете да се тревожите какво мислят другите за вас. От най-ранна детска възраст момичетата са учени да търсят одобрението на другите. Ако и вие се нуждаете от одобрението на останалите и от това да ви харесват, спрете този процес. Да отделяте време и енергия за такава тривиална дейност не само ви изтощава, но и ви пречи да извадите най-доброто от себе си. Да се опитваш да се харесаш на останалите наистина е ужасно безплодно занимание – хората са различни, а вие сте една. Единственият човек, когото трябва да впечатлите и да ви хареса, сте вие самата.

Научете се да слушате. Винаги научавате повече от слушане, отколкото от говорене. Дали от приятел, непознат, роднина или колега – научете се да слушате и да задавате само добре обмислени въпроси. Ако се превърнете в добър слушател, ще умеете да създавате по-смислени и дълбоки връзки с останалите. Ще имате и по-интересни разговори и умът ви ще се обогатява, защото винаги ще е зает да обработва нова информация.

Поддържайте ума си млад. Живеем във време, когато основният фокус и важност се възлагат върху експертността и ефективността. Ако искате да живеете обогатяващ, творчески и забавен живот, трябва да се излагате на нови преживявания – в които е нормално да сте новак. Дори сфера, в която сте експерт, може да ви предложи нови неща за научаване. Оставете настрани перфекционизма и стремежа да сте експерт във всичко и се научете как да поддържате ума си млад, като на новак. Ще откриете много нови възможности.

Прощавайте. Много от нас таят в себе си наслоена болка и обида – дори и след като са ни се извинили. Неспособността да простим на друг човек обикновено е знак, че не можем да простим на себе си. Когато правите критичен мисловен коментар към другиго или наум се ядосвате на някого, трябва да осъзнаете, че всъщност това е отражение на начина, по който мислите за себе си. С простото осъзнаване на този факт и волевото решение да го приемете и преживеете ще сте изненадана колко бързо ядът, гневът и критиката към вас самата и останалите ще останат в миналото. Вече няма да изпитвате болка, разочарование, обида, изолация, а вместо това – позитивна енергия, съчувствие и облекчение.

Вложете усилие и развийте творческата си мисъл. Смята се, че само част от жените притежават творческа мисъл и са артисти. Това изобщо не е вярно! Всяка жена се ражда с творческа мисъл! Открийте какво ви вълнува, дали е рисуване, писане, градинарство, майсторене на неща или друго и намерете време във всекидневието си за него.

Прекарвайте време сред природата. Това е най-лесният начин да се освободите от стреса, да си прочистите ума, да активирате творческата си мисъл и да се почувствате спокойна, жизнена и отпочинала. Дори да е просто разходка за 20 минути, която да разбуди сетивата ви, съвсем скоро ще усетите положителния ефект от времето, прекарано сред природата.

Бъдете внимателна. Втълпява ни се как трябва да мултитаскваме и да се занимаваме с повече от едно нещо от момента, в който се събудим, докато склопим очи вечер. Точно обратното. Когато забавите темпото и внимавате, изживявате всеки момент изцяло. Научете се да спирате въртележката, да поемате въздух и да осъзнавате какво се случва, а не да се движите по инерция.

Създайте живота на мечтите си. Дори и да имате моменти на съмнения, нека „по-умното“ ви „аз“, напомни на „по-неувереното“, че сте интелигентно същество и сами творите собствения си живот. Истината е, че ако се настроите да мислите така, вярвате в себе си и предприемате действия на практика, наистина ще създадете и водите изключителен живот.

Не се приемайте твърде насериозно. Животът е парадокс. От една страна да водиш смислен и значителен живот изисква сериозна работа, от друга – не е точно така. Ако се научите как да съчетавате забавното, смеха и закачлива нагласа във всекидневието си, това не само ще ви подейства като енергиен тоник, но и ще събуди всичките ви сетива, творчеството ви и ще се отрази на по-дълбоки и смислени връзки с останалите. Сигурно сте забелязали, че когато много сте се смели, се чувствате по-леко, по-щастливи сте и денят ви минава по-лесно.“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross