fbpx
„Четвърти“ триместър

Животът в "четвъртия" триместър или колко е важно да не забравяме майките

27 май 2019

Алекс Мишел е фотографка, чиято работа често включва заснемането на моментите около раждането на бебета. И знае от първа ръка какво се случва в болничната стая. Обикновено нещата се развиват по следния начин: преди раждането всички са фокусирани в това да подготвят и помогнат на майката. Когато бебето се роди, избухва такова вълнение, че тя остава на заден план.

Алекс иска да промени това, след като става свидетел на раждането на третото дете на своята приятелка Тами. Миналия четвъртък тя публикува във Facebook нейна снимка от болничната стая с посланието, че жените се нуждаят от повече подкрепа след раждането. Постът ѝ има над 140 хил. споделяния.

Алекс говори за чувството на благоволение и страхопочитание, с което всички обграждат бебето. "Аз обаче изпитах това към майката", казва фотографката, описвайки болката в очите и тялото на приятелката си след раждането.

"Склонни сме да забравяме майките, когато бебетата са наоколо. Питаме как е бебето, от какво има нужда, можем ли да го подържим, можем ли да му купим това или онова, но… замисляме ли се от какво има нужда майката?", пише тя. "Нека не забравяме през какви трудности е минала, носейки своето бебе, както и трудния път, който ѝ предстои".

Алекс дава примери за хубавите неща, които близките могат да направят за новите майки - от това да им осигурим време и начин да се хранят добре до помощта в чистенето и гледането на бебето, за да имат възможност да се изкъпят и да си поемат въздух. Целта е да им покажем, че са важни и че ни пука какво се случва с физическото им и психично здраве.

"Лесно е да забравим майките, защото жените са невероятно силни, но всъщност те се нуждаят от подкрепа повече от всякога, влизайки в начинанието "четвърти триместър", пише още Алекс.

Приятелката ѝ Тами също коментира: „Създаването на живот не е само в деветте месеца бременност и процеса на раждане. То е тежък четвърти триместър и трябва да се говори повече за това в обществото. Жените ще се чувстват по-уверени и спокойни, получавайки подкрепа от близки и специалисти по време на преходния период. Това е времето, в което трябва да възстановим силите си, за да можем да се справяме с отглеждането на другите си деца и с другите задължения вкъщи. В този период жените се нуждаят от много по-голяма подкрепа от тази, която сега получават."

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross