fbpx
И аз съм човек

Живи миди, щипки и тигани - подаръците, които НЕ искаме

13 януари 2020

Е, мили хора, Коледа мина, Нова година – също, а с тях отминаха и поводите да си подаряваме разни НЕЩА и най-вече – да се правим, че тези НЕЩА ни харесват. 

Какво облекчение, нали?? Като вперим взор напред, виждаме низ от месеци, в които няма нито една официална причина да ходим като гламави по молове и магазини и трескаво да купуваме предмети със съмнителна полза за получателя, който от своя страна да трябва след това да им търси приложение или поне място, на което да ги завре и никога повече да не ги види.

Разбира се, това е преувеличено. Все пак има едни четиринайсет случая в историята на коледните подаръци, които са били абсолютно по мярка, вкус и желание на получаващия ги. Всички те са описани в единственото издание на „Световна енциклопедия на подаръците, които са предизвикали радост“ и са разделени в две графи:

1. Подаръкът е купен след тежка консултация и под строгия надзор на човека, на когото го подаряваме, което свежда изненадата от подаръка, но и рисковете да оплескаме всичко, до минимум;

2. Подаръкът е купен в ден, в който сме имали луд късмет, и Юпитер ни е бил в 5-ти дом, което ни е помогнало да изберем един абсолютно великолепен подарък, от който човекът е паднал на пода от радост и е загубил свяст за две минути и половина.

Във всички останали случаи подаръците са, както се казва, not great, not terrible. Или ще са в цвят, който не ни отива, или ще са размер, който не ни отговаря, или ще ни става лошо от тях и ще ни се повръща от миризмата им, или просто... няма да знаем защо, по дяволите, някой ни е подарил нещо, което никога, никога, НИКОГА няма да използваме. 

Ако някога сте получавали непоискан, странен и откровено неподходящ подарък, значи знаете какво е усещането. Усещането е КАКВО Е ТОВА, ПО ДЯВОЛИТЕ?, но обвито в едно благоприлично „Много благодаря, какви чудесни кафяви щипки за простор, НЯМАШЕ НУЖДА ДА СЕ ОХАРЧВАШ ТОЛКОВА ЗА ТЯХ!!“

Да подаряваш полезни неща е изкуство. Не е просто да минеш ей така, като бизон по сергиите и магазините, да видиш нещо, което струва 23 лева, и да го обвиеш в шарена хартия, смятайки, че с това усилията са приключили.

В този смисъл понякога дори е по-добре да не подаряваме нищо, отколкото да правим подарък, който е напълно лишен от смисъл за конкретния човек, но сега няма да обсъждаме този въпрос. По-наложително е да обсъдим с какви неподходящи неща сме се сдобили по коледните празници и най-вече – какво да ги правим.

За целта се допитахме до десетки хора в ето тази анкета, и ги попитахме какви са най-странните и нехаресвани подаръци, които са получавали, и най-важното – какво ги правят след това. Горят ли ги? Имат ли си специален, таен шкаф за кофти подаръци, в който хвърлят всичко нелюбимо, и заключват с ключ вовеки? Подаряват ли ги на някой друг и ако да – как избират лицето, на коeто да ги връчат?

Ето и какво научихме, което се надяваме да бъде от полза на много хора, защото истината е, че всички сме в този кюп – един ден получаваме подаръци, на другия подаряваме и никога не знаеш кога на теб ще ти се падне ролята да подариш нещо.

Съвсем очаквано, сред най-нежеланите подаръци се нареждат битовите пособия – ютии, тигани, тенджери, миксери, тави, салфетки и щипки за пране, уред за заквасване на мляко и какви ли не други домашни потреби. 

Наистина, човек трудно може да се сети за по-досаден подарък от тиган или щипки. Как ли му хрумва на някого да подари тиган? Минава си просто ей така покрай един тиган, вижда го и казва –

УУУУ, този как ще ѝ отива на Красимира, така ще я отваря, взимам ѝ два!!

Или – какво, какво да подарим на Мария за Нова година? Сигурно си няма щипки за пране и си връзва гащите на възел на простора. Да ѝ улесним живота, като ѝ вземем щипки!

Най-поразителни обаче са следните подаръци:

„Жива мида с перли“ – за Бога, това не смърди ли?? И как се гледа? Трябва ли да я ваксинираме и да ѝ купуваме специална храна??

Универсален препарат И препарат за съдове  – можеше направо да викнат ХЕИ да затвори къщата на човека, няма нужда от такива намеци!

Еднометров дървен кораб – признавам, че това е нещо, което искрено ме впечатли. Какво правя с този кораб и къде го държа? Става ли за легло на детето, докато е малко – така и така заема място, поне да свърши някаква работа? Може ли да седна в него и да плавам по булевард "България", когато пролетният дъжд превърне булеварда в река? Или просто може да го сложа на балкона и в него да си държа картофите и когато някой ме попита „Къде си държиш картофите, бе, момиче??“, аз абсолютно спокойно да му отвърна – „Как къде?? В еднометровия дървен кораб на балкона, ЕСТЕСТВЕНО, а ти къде си държиш твоите??“ 

Апарат за кръвно – амиии, това също не е лош подарък. Ако се комбинира в специален коледен пакет с чорапи за разширени вени, аспирин и отварачка за бира, се получава един своеобразен survival kit, който може да носите навсякъде със себе си!

Кантар за тегло (подарък, направен след раждане)
– ето това също е великолепен подарък, но е някак семпъл. Какво му е на абонамента за дебелариум или направо първа вноска за операция за липосукция? Какви са тия кантари, какви са тези мъгляви подхвърляния? Бъдете честни с хората и подарявайте неща, които способстват за решаването на проблема, а не за задълбочаването им!

А сега да поговорим и за това колко често хората получават неподходящи подаръци. Ако вярваме на отговорите в анкетата, по-скоро е рядко, отколкото често, но все пак има един, който много ни допадна.

Какво ще кажете за „Всеки рожден ден“??

Уважаеми гражданино, който си отговорил така, може би трябва да си помислите с какви хора общувате! Как пък няма един, който да уцели НЕЩО горе-долу подходящо? Ако тенденцията продължи и следващия ви рожден ден, непременно ни пишете в Майко Мила!, ние ще ви подарим нещо хубаво!

И сега най-вълнуващата част – какво правим с неподходящите подаръци? Аз лично, ако трябва да съм честна, първо пробвам да ги подаря на друг, ако не стане – ги завирам в шкафа, и после, когато той престане да се затваря, ги изхвърлям. 

Допитването ни сред вас показа сходна тенденция – повечето хора преподаряват нежеланите подаръци, което всъщност е доста мило. Все пак, тия щипки, тигани и уреди за заквасване на мляко може и да зарадват някого! Чудесен е и отговорът „Подарявам ги обратно на подаряващия“ – ето това е истински смела и отговорна постъпка, която сигурно се разграва по следния начин:

Заповядай  тази нощница за Коледа!

Но... но тя е шест размера по-голяма!!!! Какво да я правя? Искаш ли си я ти обратно?

– О, но това е толкова мило! Според мен е адски красива и е точно моят размер!! Благодаря ти! 

Весела Коледа!

Весела Коледа и на теб!

Останалите отговорили в анкетата скриват нежеланите подаръци под леглото и ги ползват за „скрити резерви“ при нужда, а знаете ли какво правят най-предприемчивите хора?

ПРОДАВАТ ГИ В OLX. Това всъщност е и най-якият изход от ситуацията с неподходящ подарък – хем се отърваваш от него, хем печелиш пари, с които можеш да си купиш нещо готино или да си платиш тока, или просто да излезеш с приятели и да си поръчаш скъпо вино. А и това е гаранция, ЧЕ НЯКОЙ Е ТЪРСИЛ ТОЧНО ТОВА!!!

Така че, скъпи приятели и приятелки, които сте се сдобили с купища вълнени чорапи, нощници, сувенири, уреди за заквасване на мляко, аспирин, челници и нокторезачки – не унивайте, не гледайте тъжно в земята и не страдайте. Вместо това набързо разчистете масата, сложете апарата за кръвно, декорирайте го с нещо, за да изглежда по-артистично, нагласете светлините и го снимайте, а след това се опитайте да го продадете!

Защото на харизан кон зъбите може и да не се гледат, но никой нищо не казва дали може да продадем тези зъби в комплект с коня и да отидем да си похарчим парите за магаре, кокошка или златен пръстен.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross