fbpx
Жените могат всичко

Жените, които (не) хранят мъжете

26 февруари 2019

На 16 години австралийската изследователка и пътешественичка Джейд Хамайстър става най-младият човек с полярен хеттрик в историята, след като посещава Северния и Южния полюс и прекосява Гренландия.

Но дори на нея ѝ се налага да търпи устати критици, които смятат, че мястото ѝ е в кухнята.

През 2016 г., след като става най-младата личност, изминала разстоянието от последния меридиан до Северния полюс на ски (около 100 км), 14-годишната Джейд изнася лекция на TEDx конференция в родния си град Мелбърн.

Тя призовава младите жени да се стремят към приключения и да се борят с обществения натиск, който иска да потисне техните амбиции.

Много YouTube потребители от мъжки пол са обидени от нейното послание, а немалко оставят под видеото коментар: „Направи ми сандвич“.

Появяват се и интернет колажи по темата.

Когато отново стъпва на Южния полюс, Джейд отвръща на хейтърите, осмиващи жените, чиито амбиции се простират отвъд приготвянето на храна за мъжете, по следния начин:

„Отново достигнах Южния полюс на ски… за да изпратя тази снимка на всички мъже, които написаха „Направи ми сандвич“ под TEDx лекцията ми.

Направих ви сандвич (с шунка и сирене), а сега вие карайте ски в продължение на 37 дни и 600 километра, за да го изядете.“


Източник: Yes She Can


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross