fbpx
В двойката

Жените, които идват вкъщи да ядат и пият, докато ние раждаме

11 май 2017


Помните ли историята за Червения кон, който бременната Зорница Славова прочела, че е жизнено важно бебето ѝ да има, и се строшила от търсене по аптеките и магазините? Подобна история - малко смешна, малко странна, малко езотерична и типично житейска-шарена и българска, ни изпрати и Валентина Стоичкова. Въобще, това, раждането на дете, изобщо не приключва със самото раждане. То са коне, то са питки, то са орисници, то е чудо!

******************

И така, лека-полека бременността ми се изниза в шеги и закачки и настана време да вървя да раждам със секцио. Като типична представителка на зодия Риби седнах и написах дълги списъци за бъдещия татко и бъдещите баби - за дрешките на бебето при изписване, за моите дрехи пак тогава, кой какво да яде, докато ме няма, кое къде е и къде да бъде оставено след изполване.

Накрая на фермана с големи букви следваше най-важното указание за бъдещия татко - къде да остави парче хляб, чаша вино и паничка с мед на третия ден след раждането за 3-те орисници, които, ако не намерят нищо за почерпка, ще се разсърдят и ще орисат кофти бебето (според изричните указания на майка ми).

Всичко мина и замина – раждане, изписване... Така се случи, че имах някои здравословни проблеми и близо месец бях на легло след изписването, но щом се оправих, се втурнах да шетам.

Всичко си отиде по местата и дойде ред на един доста висок шкаф, отгоре на който намерих отворена бутилка вино, вкаменен хляб и захаросан мед.

Питам мъжа ми – Какво е това??, и получавам неопределен отговор с поглед, насочен встрани от мен.

Еми... това е онова, когато идваха ония, трите жени, докато ти беше в болницата.

Какви жени, бе, Васко, че и 3 на брой???

Еми, ония 3-те жени, за които каза майка ти....

Ужассс...

Докато се уточним какво и що, кой е идвал и кой е казал да идват (тя, щото, нали майка ти така каза!), разводът не просто се мержелееше, а аха да се случи!

Важно е, че „трите жени” все пак са дошли, пили са от виното, яли са мед и хляб, и явно са останали доволни, защото 23 години по-късно е видимо,че детето е орисано правилно – руса, синеока девойка, умница, хитруша, умееща прекрасно да се ориентира в живота и знаеща какво иска и че го иска сега и веднага!

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross