fbpx
Новини

Жените, които говорят повече, живеят по-дълго

28 февруари 2020

Някога правили ли са ви забележка, че говорите много? Признайте си, казвали ли са ви откровено да млъкнете? Сега съвсем спокойно може да извадите едно научно изследване от ръкава и да го плеснете на масата, защото се оказва, че с говорене се грижите за здравето и продължителността на живота си, така че следва да ви оставят на мира.

Група учени от медицинския колеж Алберт Айнщайн и университета Йешива в САЩ са направили изследване върху броя думи, които изговаряме на ден, и как това влияе на продължителността на живота ни. Те установили, че общителните, приказливи хора, които демонстрират по-толерантно, позитивно и оптимистично поведение и идеи, имат по-добро здраве, което увеличава живота им, предава Bright Side.

Проучването е ръководено от д-р Нир Барзилай и включва 250 души между 95 и 100-годишна възраст, а фокусът му е върху връзката между характер и гени. Анализът на индивидуалностите показал някои забавни резултати: хората, които се определят като по-позитивни, обичали да говорят повечко.

До подобен извод стига и испанският психиатър Луис Рохас Маркос, който обяснява в книгата си "Ние сме това, което казваме" (We Are What We Speak), че хората, използващи повече от 15 000 думи на ден, живеят по-дълго в сравнение с тези, които говорят по-малко. Според него приказливците прекарват дните си, чувствайки се удовлетворени, което ги прави по-здрави и съответно увеличава живота им.

Неговите открития подкрепят изследванията, които обясняват защо жените живеят по-дълго от мъжете, като се има предвид, че обикновено жените са тези, които говорят повече заради високите нива на протеина FOXP2, по-известен като "протеин на езика". Учените смятат, че по-високият FOXP2 кара жените да изговарят средно по 20 000 думи на ден, докато мъжете се задоволяват с около 7000. На тези 13 000 разлика си заслужава да обърнем внимание.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross