fbpx
Жените могат всичко

Жената, на която ѝ отмъкнаха Нобеловата награда, но спечели $3 млн. за научен пробив

13 септември 2018

Астрономът Джослин Бел Бърнел, която скандално се е разминала с получаването на Нобелова награда за основополагащо откритие в областта на астрофизиката, ще получи наградата за пробив във физиката на стойност 3 милиона долара.

Джослин Бел Бърнел е участвала в откриването на първия пулсар – бързо въртяща се звезда, през 1967 г., когато е била докторант в Кеймбриджкия университет. Откритието е определяно като „променящо вижданията ни за Вселената”.

Когато откритието печели Нобелова награда за физика през 1974 г., д-р Бърнел не я получава. Вместо това заслугите отиват при нейния супервайзор Антъни Хюиш и астронома Мартин Райл. Това решение никога не е било добре прието в астрономическата общност, но така или иначе Бърнел не става известна като носителка на Нобел.

Сега д-р Бърнел ще получи заслуженото признание на седмите годишни Награди за научен пробив (Breakthrough Prizes), спонсорирани от собственика на Facebook Марк Зукърбърг и руския милиардер Юри Милнър.

Организацията обяви, че единствено тя ще получи Специалната награда за пробив във фундаменталната физика и 3 милиона долара парична награда за направеното от нея откритие преди повече от пет десетилетия.

Пред Би Би Си тя заяви, че парите ще бъдат използвани за създаването на стипендиантски фонд за жени и хора от малцинствата.

"Професор Бел Бърнел напълно заслужава това признание” - каза Милнър в изявление. "Нейното любопитство, усърдни наблюдения и строг анализ разкриха някои от най-интересните и загадъчни обекти във Вселената."

Призът ще бъде връчен на звездна церемония в началото на ноември в Калифорния, заедно с други отличия в областта на обществените науки, математиката, както и по-малките награди Нови хоризонти за физика и Нови хоризонти за математика.

В интервю за IFLScience д-р Бърнел заяви, че е "останала безмълвна", когато ѝ съобщили, че ще получи наградата.

„Не очаквах това, радарът ми не го беше отчел” - каза тя.

В действителност Бърнел не съжалява много, че се е разминала с Нобеловата награда. От момента на нейното откритие досега тя е получила много други престижни отличия и почетни степени. Нещо, което тя смята, че не би ѝ се случило, ако беше спечелила най-големия научен приз.

"Ако спечелиш толкова високо отличие, никой вече няма да ти присъди друго, защото смята, че не може да го достигне. От друга страна, ако не го получиш, ти печелиш всички останали призове. Така през повечето години ходиш на партита, организирани около връчването на тази или онази награда.”

Д-р Бърнел, която в момента е гостуващ професор по астрофизика в Оксфордския университет и ректор на университета в Дънди, заяви, че е била „напълно озадачена” при първоначалното откриване на пулсара, като е имала съмнения, че той може да е вследствие на смущения, свързани със Земята.

Накрая успели да потвърдят автентичността му и разкрили нова вълнуваща област от астрономията. Сега знаем, че пулсарите са бързо въртящи се звезди с размерите на град, които имат способността да се завъртат стотици пъти в минута, изстрелвайки радиационни струи по време на процеса.

С годините страстта ѝ към астрономията ни най-малко не намалява, като е особено заинтересована от преходните събития - област, която нейното откритие е породило. Това са астрономически събития, които могат да траят от секунди до години, достатъчно кратки, за да можем да ги изучаваме и наблюдаваме на Земята, в сравнение с много по-дълги процеси като еволюцията на една галактика, която продължава милиони години.

"Много, много съм заинтригувана от цялата област на преходните събития, ако трябва да бъда честна" - казва тя. "Бързите радиационни излъчвания [FRBs] бяха изключително вълнуващи, но аз имах и дългогодишен интерес към преходните процеси. Има множество невероятни неща, които откриваме.”

Историята на д-р Бърнел за разминаването ѝ с Нобелова награда е все още спорна и подчертава липсата на жени нобелови лауреати.

Дамите остават силно недостатъчно представени дори и днес; нито една жена не е спечелила Нобелова награда от 2015 г. насам, като статистиката сочи, че откакто съществува това отличие, то е получено от общо 49 жени. За сравнение тя е била присъдена на общо 847 мъже.

Със сигурност тази Награда за пробив ще предизвика усмивка у много други астрономи, дори и самата Д-р Бърнел вече да не изглежда прекалено развълнувана от събитията преди десетилетия.

“Всъщност смятам, че се справих много добре, като не получих Нобеловата награда” – казва тя. А тези 3 милиона долара говорят, че може би е права.

Още по темата:

Харвард откри новия Айнщайн – и тя е на 24 г.

Първата жена-директор на ЦЕРН и лидер на екипа, открил Божествената частица

Жена, ядрен физик и носител на награди за млад учен – това е Мария!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross